Zo krijgen jouw wietplanten dikkere stammen
Omdat een wietplant met een dikke stam meer en betere wiet oplevert, zijn hier 3 methodes plus 3 praktische tips voor dikkere stammen.
Het is niet dat je nooit meer een smakelijke Purple Haze of Blueberry mag kweken, maar wat het milieu betreft mag de wietteelt nog wel wat ‘groener’. Het is al erg genoeg (qua milieubelasting door stroom e.d.) dat de meeste wiet door het verbod op cannabis binnen gekweekt wordt. Neem deze tips ter harte en probeer je wiet voortaan wat groener te kweken, wanneer je niet buiten wietplanten kan/mag laten groeien. Moeder Aarde – de enige moeder die alle mensen met elkaar delen – is je er vast dankbaar voor!
Cannabis is een geweldig en natuurlijk medicijn. Hennep groeit als grondstof veel sneller dan hout of bijvoorbeeld katoen, en verbruikt daarbij ook nog eens veel minder water. Hoe ironisch is het daarom eigenlijk dat de wietplant – met dank aan het cannabisverbod – voornamelijk binnen gekweekt wordt. Onder energieslurpende kweeklampen, en in kweekruimtes die kunstmatig op de juiste temperatuur gehouden moeten worden, en waar wind uit een ventilator blaast.
Toch kun je je kweek als milieubewuste binnenkweker wel wat groener maken, als je onze tips ter harte neemt.
Onze eigen Willie Wietman is al een tijdje aan het stoeien om zijn kweekkast eigenhandig op zonne-energie te laten draaien. Hij heeft zijn zonne-panelen aangesloten op een accu, om de energie van overdag op te slaan voor het bekende 18/6 kweekschema.
Zelf hoef je echter geen Willie Wortel te zijn om op zonne-energie te kweken. Je kunt simpelweg zonnepanelen op je huis laten installeren. Je kweekruimte draait dan misschien niet altijd direct op zonne-energie maar de panelen leveren wel meer stroom dan je kweek voor eigen gebruik nodig heeft. Helaas is er geen landelijke subsidie meer, maar je kunt de BTW op het aankoopbedrag en de installatie wel terugvragen. Betaalt de overheid toch een beetje mee aan jouw wietplanten ;-)
Nóg beter is het misschien om gewoon direct met zonne-energie te kweken. Want zeg zelf, is er één zonnepaneel beter dan de schutbladeren van een wietplant? Buiten kweken is gewoon veel milieuvriendelijker dan binnen wietplanten in leven houden met kunstlicht en -wind. Helaas is wiet kweken nog steeds verboden maar gelukkig worden vijf planten in Nederland gedoogd. Dat betekent in de praktijk dat de politie ze wel komt afpakken als ze getipt worden maar dat jij daar geen straf voor krijgt. Zolang niemand klaagt kun je dus ieder jaar buiten je eigen wiet kweken, dat scheelt in ieder geval wát.
Mocht je nog een old-school HPS-aangedreven wiettuin hebben, verruil je lampen dan even voor LED. Zelfs zeer efficiënte full spectrum LED kweeklampen zijn tegenwoordig voordelig aan te schaffen. Ze gaan daarnaast veel langer mee dan je HPS bulb die iedere twee tot drie rondes vervangen moet worden. Maar het grootste voordeel is natuurlijk de efficiëntie; waar een HPS-kweker in zijn handjes mag knijpen met 0,7 tot 0,8 gram per Watt, halen zelfs veel beginners een gram per Watt onder LED. Daarnaast is de temperatuur met LED beter te controleren, omdat er bij LED kweeklampen niet zoveel warmte (= energie) verloren gaat.
Je bent je er misschien niet zo van bewust maar ook plantenvoeding heeft een ecologische voetafdruk. Het loont daarom voor het milieu om voor duurzame plantenvoeding te kiezen. Over het algemeen houdt dit in dat je afstapt van minerale plantenvoeding. En als je geen hydrokweker bent dan kan dat ook makkelijk. Minerale plantenvoeding wordt namelijk direct uit de aarde gemijnd, en vaak in onderontwikkelde landen onder slechte werkcondities. En dan houden we nog geen rekening met de verscheping en plastic verpakking ervan.
Beter kun je gebruik maken van organische plantenvoeding die vaak ook restmateriaal zijn uit andere industrieën. Compost op basis van koeienmest bijvoorbeeld. Of bloed- en beendermeel uit de vleesverwerkende industrie.
Het is jammer dat slechts vijf wietplanten gedoogd worden want hoe meer wietplanten je in een kweekruimte zet, hoe sneller je ze kunt oogsten en hoe minder stroom je dus gebruikt. Mocht je groene hart toch groter zijn dan je respect voor de autoriteiten, ga dan voor een Sea Of Green. Kweek met andere woorden veel kleine wietplanten, vlak naast elkaar. Je hoeft dan nauwelijks voor te groeien en bent dus sneller klaar voor dezelfde hoeveelheid wiet.
Ben je toch een beetje bang om voor veel wietplanten op te draaien bij een ontdekking, dan loont het toch de moeite om je wietplanten te trainen. Met plantentraining kun je er namelijk voor zorgen dat je wietplanten efficiënter met het licht omgaan, en dus meer wiet met minder stroom produceren. Het draait bij het training allemaal om een optimale lichtverdeling, maar dat is een heel verhaal op zich.