Hardnekkige onzin over cannabis ‘ontmanteld’
Jarenlang werd er een hoop onzin over wiet verkondigd, die de wetenschap inmiddels allang heeft achterhaald. Tijd om deze onzinverhalen over cannabis te ontmantelen.
In Nederland gebruiken ruim een miljoen mensen antidepressiva. Velen hebben er baat bij maar er kleven ook veel nadelen aan het gebruik. Je kunt ervan afhankelijk worden en het middel heeft relatief zware bijwerkingen. Cannabis is een alternatief voor antidepressiva zonder noemenswaardige bijwerkingen.
In dit artikel kijken we naar het microdoseren van cannabis als alternatief voor antidepressiva. Alleen om de bijwerkingen van antidepressiva is het al de moeite van het overwegen waard. Antidepressiva kunnen namelijk misselijkheid, slapeloosheid, hoge bloeddruk, duizeligheid, gewichtstoename, wazig zicht en constipatie veroorzaken.
De bijwerkingen van cannabis zijn echter minimaal. Als je te veel neemt kun je er high van worden; een effect dat veel mensen erg prettig vinden. Sommigen worden moe en willen lekker op de bank hangen of slapen. Een hoge dosis cannabis kan bij mensen met angst of een depressie averechts werken maar bij een minimale dosis rapporteren veel mensen goede resultaten met cannabis tegen depressiviteit.
De heilige graal bij cannabis tegen depressiviteit is microdoseren. Je profiteert dan van de voordelen van cannabis, zonder dat je er verder iets van merkt. In dit artikel leer je hoe dat werkt.
MEER LEZEN: Cannabis microdoseren voor optimale werking
Microdoseren houdt in dat je een hele lage dosis medicinale cannabis neemt. Daarna ga je rustig opbouwen, zodat je uitkomt op een dosis die de kwaal behandelt, maar die verder geen merkbare effecten geeft.
Als je te veel cannabis neemt, kun je high worden. Dit effect vinden veel mensen prettig, maar bij medicinale gebruikers kan het onwenselijk zijn. Bij mensen met depressieve gevoelens kan een te hoge dosis juist angst opwekken. Microdoseren kan deze ongemakkelijke effecten voorkomen. Bovendien profiteer je hiermee optimaal van cannabis tegen depressies.
Ook artsen uit de Verenigde Staten en Canada – waar cannabis legaal is – adviseren steeds vaker om minieme hoeveelheden cannabis per keer te nemen. De startdosis varieert per individu, maar ligt meestal ergens tussen de 3 en10 milligram THC per dag.
Allan Frankel, een arts uit Los Angeles, vindt 3 mg THC zelfs al aan de hoge kant. In zijn cannabispraktijk behandelt Frankel onder andere depressieve patiënten. Volgens hem heeft 25 procent van zijn cliënten genoeg aan een microdosis lager dan 3 mg THC per dag om depressie te bestrijden. Als je weet dat er ongeveer 100 tot 150 mg THC in een gram cannabis zit, is er dus echt maar heel weinig nodig om het verschil te maken.
Een Amerikaanse studie uit 2014 vond dat het roken van cannabis angst en depressiviteit vermindert, mits het in kleine doses gebruikt werd. Hoewel het onderzoek niet direct verband hield met microdosering, toonden de resultaten aan dat cannabis de meeste impact had als het in kleine hoeveelheden werd ingenomen.
Volgens het onderzoek hebben angst en depressiviteit te maken met een tekort aan natuurlijke endocannabinoïden in het brein van mensen die lijden aan chronische stress of een ernstig emotioneel trauma. Het resultaat is een toename van angst. In cannabis zitten stoffen die dit tekort aanvullen. Maar dat gebeurt alleen met de juiste dosering.
Als er namelijk te veel wordt gebruikt, kan dit de efficiëntie in de hersenen verminderen. Er treedt dan gewenning op. Ook kan de reactie van cannabis te heftig zijn waardoor onwenselijke en averechtse effecten optreden.Bij een microdosering treedt geen gewenning op. Ook blijven negatieve effecten achterwege. De patiënt kan overdag kleine hoeveelheden nemen zonder dat het werkprestaties of communicatie met collega’s en vrienden beïnvloedt. Ondertussen is er wel een positieve werking: de stemming verbetert, er komt een piek in energie, creativiteit neemt toe en men wordt productiever.
MEER LEZEN: Wat is THC tolerantie en hoe voorkom je het?
Er is eigenlijk maar één nadeel of risico aan microdoseren, en dat is het risico op een te hoge dosis. Het is namelijk lastig om de exacte hoeveelheid werkzame bestanddelen te bepalen in cannabisproducten. Elke wietsoort is anders. En ook elke olie, edible of hijs aan de verdamper zal net anders zijn. Dit is jammer, want daardoor komt microdoseren neer op uitproberen. Een proces van ’trial and error’ dat soms een beetje kan frustreren.
Om je te helpen de juiste microdosis te vinden, vind je hieronder 5 tips om makkelijker de juiste dosis cannabis tegen depressies te vinden.
Cannabissoorten kunnen verschillen. Sommige geven je meer energie, terwijl andere je juist loom maken en als het ware ‘vastpinnen op de bank’. Gebruik daarom minder krachtige soorten bij overdag microdoseren en bewaar de potentere soorten met een hoger THC-gehalte voor ’s avonds.
Het roken van cannabis is niet handig voor het microdoseren. Olie, capsules en edibles zijn een betere manier om nauwkeurig te doseren. Tussen wiettopjes van dezelfde plant kunnen aanzienlijke verschillen zitten. Als je echter een voorraad olie of wietboter maakt, is het verschil tussen gram daarvan minimaal.
Welke wietsoort, of consumptiemethode je ook kiest, het kost tijd om de ideale dosis te ontdekken. Begin daarom altijd met zo min mogelijk en bouw het op. Bij microdoseren gaat het om de ‘juiste’ hoeveelheid voor jouw lichaam. Je probeert niet om stoned te worden of een effect te voelen, maar om angsten en neerslachtigheid te verminderen.
De hoeveelheid die je nodig hebt hangt ook af van de situatie. Een kleine hoeveelheid voor het werk kan al voldoende zijn terwijl je wellicht meer nodig hebt voor een gezellige bijeenkomst met vrienden. Hou een dagboek bij om te ontdekken hoe je onder bepaalde omstandigheden reageert op bepaalde hoeveelheden.
Als je gewend bent om stoned te worden, dan kan microdoseren een uitdaging zijn. Verknoei de vooruitgang niet door vaak te doseren. Wacht minstens 20 minuten om te zien of een dosis effect heeft en luister goed naar je lijf om de reactie op te merken.
MEER LEZEN: High en stoned van mediwiet – dit kan je verwachten
Dus: er is niets mis mee, om af en toe high of lekker stoned te worden. Toch is er steeds meer onderzoek dat suggereert dat een microdosis wiet de beste medicinale resultaten geeft. Als je last hebt van depressiviteit, kan een kleine dosis cannabis al zorgen voor verlichting. Probeer het uit, maar overleg ook even met je arts of cannabis geen nadelige interactie heeft met eventuele andere medicijnen.
[Openingsfoto: Shutterstock/NinaM]