THCA, de niet-psychoactieve zure vorm en voorloper van het bekende tetrahydrocannabinol (THC), werkt anders in het lichaam dan THC. Uit onderzoeken blijkt een micro-dosering van de stof al effectief te zijn tegen verschillende aandoeningen.
THCA
De meest bekende cannabinoïden uit cannabis, tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD), komen van nature niet voor in de rauwe wietplant. Daarentegen vind je wel de zure vorm van deze twee stoffen in de rauwe cannabisplant, THCA en CBDA, gemaakt uit hun voorloper (precursor) cannabigerol zuur: CBG.
THCA is niet psychoactief omdat het niet de CB1 cannabinoïde-receptoren in het brein activeert. Deze receptoren zijn onderdeel van het endocannabinoïde-systeem (ECS), een signaalsysteem dat verantwoordelijk is voor bijna alle processen in ons lijf én de medicinale werking van cannabis erop.
THCA bindt zich niet zoals THC aan de CB1-receptoren van het ECS. [Foto: shutterstock/Alila Medical Media]
Decarboxyleren
Om de psychoactieve vorm van THCA te krijgen, THC, moet de rauwe plant verhit worden. Een proces dat beter bekend staat als decarboxyleren. Dit gebeurt al wanneer de bloemtop gerookt of verdampt wordt in een vaporizer, maar ook wanneer de cannabis wordt verwerkt in een edible en in veel gevallen wietolie. Geschat wordt dat wanneer wiet wordt gerookt, 95 procent van de THCA in de bloem wordt omgezet in THC.
Medicinale werking
THCA staat momenteel in de belangstelling wegens de mogelijke anti-epileptische werking van de stof. Klinische vooronderzoeken laten verder zien dat de cannabinoïde ontstekingsremmend werkt en net als THC, de gedecarboxyleerde vorm ervan, misselijkheid kan tegengaan.
Een van de bijzondere kenmerken van THCA is dat het al in lage concentraties goed lijkt te werken. De geneeskrachtige potentie van de stof is daarom enorm gezien de betere beschikbaarheid van THCA, in vergelijking met THC en CBD, in de rauwe wietplant.
THCA tegen epilepsie
Voor THCA geldt: less is more. Micro-doseringen van de stof kunnen al voor een groot medicinaal effect zorgen. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]
In klinische studies wordt de geneeskracht van micro-doses THCA duidelijk bewezen. Dr. Dustin Sulak, Dr. Bonni Goldstein en Dr. Russel Saneto
spraken daarover met ProjectCBD. Eerder beschreven zij vier cases van patiënten die naast reguliere anti-epileptica, THCA kregen toegediend.
Een deel van de participanten kreeg een lage dosering van de stof, rond de 0,1 tot 1mg per kg lichaamsgewicht per dag (mg/kg/dag).
Dit komt neer op een dagelijkse dosering THCA van 0,01 tot 0,1 procent van het lichaamsgewicht van de patiënt. Voor een kind van 23 kilo betekent dat 2 tot 23 milligram THCA per dag.
Om het in perpectief te brengen: onderzoeken naar de werking van Epidiolex, een CBD-medicijn van het Britse GW Pharmaceuticals, beginnen bij 5mg/kg/dag. De hierboven beschreven THCA-doseringen zijn 10 tot 100 keer lager dan bij deze sublinguale spray.
Verschillende ziekten
Over het algemeen wordt THCA, samen met andere componenten uit de cannabisplant, in de vorm van een tinctuur onder de tong gedruppeld of gesprayd. In een publicatie van Sulak schrijft hij dat hogere doses THCA het medicinale effect niet verbeterd. In een enkel geval ging een patiënt bij een verhoogde dosis THCA er zelfs op achteruit.
Dr. Sulak ontdekte ook dat er bepaalde terpenen – aromatische stoffen uit wiet die het medicinale effect vormgeven – nodig zijn om het anti-epileptische effect van THCA bij patiënten te merken. In dit geval was vooral linalool essentieel voor de effectiviteit van THCA als anti-epiletisch medicijn.
Een hogere dosis, van 2mg/kg THCA gecombineerd met THC, zou volgens Sulak ook soms effectief zijn tegen epileptische aanvallen, pijn en artritis. Een aantal van zijn volwassen patiënten met neurologische aandoeningen hadden baat bij twee tot drie keer per dag een dosering van 1mg/kg THCA-THC. Een tiener met zware migraine vond al bij een minuscule THCA-dosering verlichting van zijn kwaal.
THCA in het lab
Volgens een onderzoek uitgevoerd door onder meer Erin Rock aan de universiteit van Guelph in Ontario, zijn lage dosis THCA – 10 tot 100 keer lager dan de vereiste THC – effectief in het voorkomen van misselijkheid.
De wetenschappers ontdekten ook dat THCA synergetisch werkt met CBDA, dat ook een potent antiemeticum is (anti-misselijkheid medicijn). Mogelijkerwijs is het kleine beetje THCA dat overblijft bij het roken van cannabis, de reden dat wiet roken misselijkheid helpt bestrijden denken de onderzoekers.
Een whole plant THCA-extract, met andere cannabinoïden en terpenen, werkt beter dan een THCA-isolaat. [Foto: shutterstock/Mitch M]
Hoe werkt THCA?
De enige receptor waaraan THCA zich bindt, voor zo ver bekend, is TRPM8 – de receptor die mint koud doet aanvoelen. THCA is dan wel een sterke antagonist van TRPM8, maar er is geen bewijs dat TRPM8 misselijkheid kan voorkomen of epileptische aanvallen kan verminderen. Dus de binding van THCA aan deze receptor verklaard niet de klinische werking van de stof.
In hogere concentraties kan THCA ook de hitte-sensor TRPV4 en TRPA1 activeren, de receptor die de pittigheid van kruiden als mosterd en kaneel doet waarnemen. Het is ook mogelijk dat de therapeutische werking van THCA voortkomt uit het blokkeren van het MAGL-enzym. Het enzym is verantwoordelijk voor het afbreken van 2-AG, een lichaamseigen cannabinoïde die zich bindt aan de CB1- en CB2-receptoren van het ECS.
In al deze klinische vooronderzoeken is een whole plant extract, extract van de volledige bloem, tien keer krachtiger dan een THCA-isolaat gebleken. Dat doet geloven dat de theorie van het entourage-effect, waarbij de combinatie van meerdere cannabinoïden en terpenen beter is dan een geïsoleerde stof, ook voor THCA geldt.
[Openingsfoto: shutterstock/suthiphong yina]