Kooptips medicinale cannabis: zo herken je goede (en slechte) wiet!
Wiet is duur, zeker als je er achteraf achterkomt dat je een kat in de zak hebt gekocht. Zo leer je goede én slechte cannabis herkennen en sluit je altijd de beste deal.
De redactie van Mediwietsite wenst jou een gezond en gelukkig nieuwjaar! Nu 2020 enkele uren oud is, kunnen we voorzichtig vooruit gaan kijken. Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen op het gebied van mediwiet?
Op de redactie van Mediwietsite vergelijken we de legalisatie van cannabis en mediwiet vaak met een sneeuwbal; een sneeuwbal die steeds sneller gaat rollen en daardoor steeds meer sneeuw oppikt. De bal groeit groter en groter. Ofwel steeds meer mensen krijgen de beschikking over medicinale cannabis. Maar we zijn er natuurlijk nog lang niet.
In de Verenigde Staten, het land waar het verbod op wiet vandaan komt, beschikken inmiddels 33 staten en het District van Colombia (D.C.) over legale medicinale cannabis. Enkele staten hebben ook recreatief gebruik uit het strafrecht gehaald. Op veel plekken mag je zelfs voor medicinaal gebruik enkele wietplanten kweken. Op federaal niveau is wiet nog steeds een illegale drug, maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen.
Als dit verandert, zal de eerder genoemde sneeuwbal in een behoorlijke stroomversnelling komen. Want hoewel Canada in 2018 als eerste G7 land wiet legaliseerde, geldt de VS nog steeds als leidraad wat betreft drugswetgeving. Gaan we het meemaken in 2020? Het is te hopen! Het betekent dat mensen in de VS niet meer worden vervolgd voor een plant en thuis hun eigen medicijn mogen kweken. Hopelijk volgt de rest van de wereld snel.
Ook in Europa gaat het de goede kant op. De stappen die Duitsland de afgelopen jaren nam zijn indrukwekkend. Zelfs in het conservatieve Frankrijk staat men open voor het idee van medicinale cannabis. Tsjechië gaat dit jaar mediwiet zelfs vergoeden uit het ziekenfonds. En in de laatste week van 2019 werd bekend dat Italië de kleinschalige thuiskweek van wiet toestaat.
Er gaan ongetwijfeld nog een hoop meer gebeuren in Europa in 2020.
Het ooit zo voortvarende land wat betreft cannabiswetgeving loopt nog steeds hopeloos achter. Ja, we hebben een medicinaal cannabisbeleid en een gedoogbeleid. Maar voor enorm veel patiënten is het niet toereikend en dat is betreurenswaardig.
Patiënten die zelf een paar planten kweken om hun kwaal optimaal te behandelen, worden keihard gecriminaliseerd. Terwijl de Nederlandse politiemacht bezwijkt onder een hoge werkdruk, is er blijkbaar altijd capaciteit om bij zieke burgers enkele platen te ruimen. In 2019 kreeg de overheid wel een grote kans om het tij te keren. Maar helaas werd die wéér niet benut.
Wat ongetwijfeld een hoogtepunt wordt in 2020 is het proces met Suver Nuver-oprichter Rinus Beintema. Het OM vindt dat hij de Geneesmiddelen- en Opiumwet overtreedt. Volgens Rinus helpt zijn stichting ruim 20.000 mensen die baat hebben bij medicinale wietolie. Wederom krijgt de overheid hier een kans om het tij te keren. Wordt die benut of houdt de overheid voet bij stuk? Of – nog beter – wint Rinus de zaak en creëert dat jurisprudentie voor zijn activiteiten? We gaan het zien in 2020.
Hoe het ook loopt, je kan er van op aan dat wij er over schrijven. En niet alleen over de politieke stand van zaken. Ook in 2020 gaan we er weer tegenaan om jou elke dag van vers mediwietnieuws te voorzien en je te vertellen wat er op wetenschappelijk gebied gebeurt.
Nieuws, achtergrond verhalen en testimonials van patiënten; je vindt het ook dit jaar allemaal hier, op Mediwietsite.nl.
Heb je trouwens suggesties, wil je wat kwijt, heb je een mooi verhaal over mediwiet dat gehoord moet worden? Neem dan gerust contact met ons op.
We gaan er weer een mooi jaar van maken samen!