(advertenties)
(advertentie)
Ruim 2 miljoen Nederlanders leven dagelijks met pijn. Reguliere medicijnen tegen chronische pijn zijn vaak schadelijk voor de organen en erg verslavend. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat cannabis kan helpen bij deze klachten, zonder gevaarlijke bijwerkingen. Veel patiënten die hun pijn al behandelden met wiet kunnen nu onderbouwen waarom dit werkt.

Chronische pijn

Er zijn meer dan 2 miljoen Nederlanders die dagelijks leven met pijn. Chronische pijn kan optreden door bijvoorbeeld spierspanning, zenuwbeknelling of -beschadiging, whiplash, rugklachten of fibromyalgie. Acute chronische pijn vindt vaker de oorzaak in ontstekingen. In het geval van chronische pijn kan een oorzaak behandeld zijn, maar blijft de pijn bestaan.

Omdat het brein zich kwetsbaar of bedreigd voelt door de pijn, laat het prikkels die duiden op gevaar eerder binnen. Als er teveel berichten binnenkomen stromen de hersenen weleens over. De problemen kunnen dan een stuk erger worden, je kunt namelijk last krijgen van de volgende dingen:

Door een overstroming aan ‘gevaar-prikkels’ in het brein kunnen de gevolgen van chronische pijn verergen. [Foto: shutterstock/staras]

  • de pijn blijft bestaan terwijl het lichaam al geheeld is;
  • de pijn breidt zich uit;
  • verschillende – lichte – bewegingen doen pijn;
  • onschadelijke sensaties, bijvoorbeeld gewone aanraking, doen pijn;
  • pijn verschilt elke dag en per moment;
  • pijn verplaatst zich in het lichaam;
  • behandeling geeft geen of tijdelijke verlichting;
  • algehele overgevoeligheid (licht, geluid etc.)
  • slecht slapen;
  • vermoeidheid;
  • afnemende concentratie.

Wiet tegen chronische pijn

In Oregon hebben wetenschappers de rol van het endocannabinoïden-systeem (ECS) bij pijn onderzocht op knaagdieren. Endocannabinoïden zijn lichaamseigen (endogene) stoffen die lijken op de werkzame stoffen uit de wietplant, genaamd fyto-cannabinoïden (fyto = plantaardig).

De onderzoekers bekeken de werking van de CB1- en CB2-receptoren. Deze receptoren zijn de ontvangers van cannabinoïden, of ze nu door het lichaam zijn aangemaakt of uit de wietplant komen. Het blijkt dat chronische ontstekingspijn wordt verlicht wanneer cannabinoïden zich binden aan CB2-receptoren.

Bij ratten met een ontsteking werd namelijk een verlaagde CB1-receptor activiteit gemeten en een verhoogde CB2-activiteit. Door een medicijn te vinden dat zich selectief bindt aan de CB2-receptor kan chronische pijn beter worden behandelt volgens de onderzoekers. Uit dit onderzoek blijkt dus wat veel patiënten al weten: mediwiet kan chronische pijn verlichten, zonder ernstige consequenties.

Cannabis is een veiligere pijnbestrijder dan reguliere medicatie, zeggen de onderzoekers. [Foto: shutterstock/william casey]

“Dit pad kan leiden tot betere, niet-verslavende pijnmedicatie”, zegt Susan Ingram, de hoofdonderzoeker van deze studie. “Er verschijnt steeds meer bewijs dat medicijnen die zich richten op het ECS kunnen verdoven zonder de ernstige bijwerkingen van opiaten-medicijnen.”

Pijnstillers

Momenteel krijgen de meeste patiënten opiaten-pijnstillers van de dokter voorgeschreven bij chronische pijn. Dat zijn veelal gevaarlijke medicijnen die ernstige bijwerkingen hebben. Deze farmaceutische middelen zorgen vaak voor beschadigingen aan diverse organen, waardoor een patiënt er allerlei kwalen bij krijgt.

Deze pijnstillers zijn zoals eerder gezegd erg verslavend. De kans dat een patiënt teveel pillen neemt dan goed voor hem/haar is, of langer blijft gebruiken dan nodig is, is dan ook sterk aanwezig. In de VS zorgt deze medicatie al voor een heuse opium-epidemie. Artsen schrijven te makkelijk allerlei zware medicijnen voor en creëren daarmee duizenden drugsverslaafden. Er sterven in de VS dan ook jaarlijks duizenden mensen aan een overdosis van farmaceutische medicijnen.

[Openingsfoto: shutterstock/photka]