Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Steeds meer mensen verkiezen wiet(-olie) boven vaak dure en niet altijd effectieve farmaceutische medicatie. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor pluizige en gevederde vrienden. Onderzoekers van de UC Davis zijn vastberaden duidelijkheid te verschaffen over dit, tot nu toe onbekende, gebied in de wereld van cannabismedicatie.
Het is niet geheel verrassend dat in een tijd dat steeds meer mensen de voordelen van medicinale wiet ontdekken, zij deze voordelen graag willen delen met hun dierlijke vrienden. Gevederd of met vacht, aan huisdieren wordt in Nederland jaarlijks 1095 miljoen euro uitgegeven. De helft daarvan – 537 miljoen – gaat rechtstreeks naar de gezondheidszorg van deze dieren en wordt uitgegeven bij dierenartsen en speciaalzaken.
Net als in de menselijke gezondheidszorg blijkt wiet vaak niet alleen een effectiever medicijn maar ook goedkoper dan reguliere behandelingen. Steeds meer ‘baasjes’ kiezen daarom net als voor zichzelf, ook voor hun dieren een natuurlijk, effectief en voordelig medicijn in plaats van farmaceutica. Hoewel er veel bekend is over de werking van medicinale wiet in het menselijk lichaam, is er minder bekend over het effect van deze geneeskrachtige plant bij dieren.
In een poging meer te weten te komen over het gebruik van wiet als medicijn voor (huis-)dieren, besloot een onderzoeksteam van UC Davis uit Californië een enquête te houden onder diereneigenaren die hun beestjes behandelen met cannabis. Zij schrijven:
“Ondanks de toegenomen interesse in mediwiet voor mensen, is er erg weinig bekend over het gebruik en het effect van cannabis bij huisdieren. Deze anonieme vragenlijst is een onderzoeksproject om hier meer informatie over te verzamelen. Hiermee kunnen we het volk vervolgens informeren over de groter wordende rol van deze producten in het dierenrijk en wellicht vervolgonderzoek ondersteunen en stimuleren.”
Het onderzoek verzamelt data over de verschillende dieren die behandeld worden, welke producten ervoor gebruikt worden, in welke dosering en welke voordelen hierdoor worden waargenomen. Hoofdonderzoeker Dr. Jamie Peyton laat weten dat er al 400 mensen de vragenlijst hebben ingevuld; en dat de tot nu toe genoemde kwalen gelijk zijn aan de ziekten waartegen mensen mediwiet gebruiken. Aan Capital Public Radio vertelt zij:
“Er zijn veel diereneigenaren die interesse hebben in deze producten wegens pijn, angst en epileptische aanvallen van hun dieren – dezelfde kwalen die we met mediwiet behandeld zien worden bij mensen. Er zijn veel cannabisproducten voor dieren op de markt, maar wanneer dierenartsen er niet over durven te adviseren – omdat ze onwetend zijn door een gebrek aan onderzoek – brengt dat legio nieuwe problemen met zich mee.”
Een vragenlijst lijkt misschien geen baanbrekend onderzoek, maar het verschaft wel duidelijkheid over een gebied waar we tot nu toe bar weinig over weten. Van hieruit kan klinisch onderzoek worden opgezet en het gesprek over mediwiet voor dieren kan erdoor op gang komen.