René Barendse uit Naaldwijk is op vrijdag 14 december schuldig bevonden aan het kweken van vijf cannabisplanten. Toch krijgt hij geen straf opgelegd. Dat is jammer, omdat de pijnpatiënt nu nog steeds geen duidelijkheid heeft over het wel of niet behouden van zijn planten.
Eerder dit jaar schreven we over het verhaal van Rene Barendse (43). De vijf medicinale cannabisplanten die hij kweekte werden ontdekt en geruimd. Omdat er volgens de rechter sprake was van een gering feit, werd de zaak geseponeerd. Echter wilde de Naaldwijker juist wel een zaak, om zo de rechter te dwingen een uitspraak te doen over het recht op zelfbeschikking. “Die planten zijn mijn medicijnen. Mijn eerste levensbehoefte. Geen gering feit. Iedereen met chronische pijnen weet wat ik bedoel”, zo verklaarde hij eerder.
MEER LEZEN: Mediwiet-kweker eist vervolging voor zijn 5 wietplanten
Barendse kweekt namelijk wiet om de pijn aan zijn rug en benen te verminderen. Dit doet hij omdat de wiet van coffeeshops of apotheken bij hem onvoldoende werkt. Bovendien kon hij de medicinaal verstrekte mediwiet niet betalen, sinds het niet meer vergoed wordt door de zorgverzekering.
Noodgedwongen mediwiet kweken
Deze opeenstapeling van feiten leidde voor Barendse tot een noodsituatie, waardoor er voor hem niets anders op zat dan zelf mediwiet te gaan weken; het recht op zelfbeschikking.
René maakte voor een eerdere zitting nog even een foto van zichzelf. [Foto: René Barendse / Facebook]
De rechtbank gaat daar echter niet in mee: “Niet is komen vast te staan dat de cannabis verkrijgbaar bij apotheek of coffeeshop onvoldoende verlichting bieden”, aldus
de uitspraak. Bovendien wilde de rechter ook niet meegaan in het feit dat verzekeraars de kosten voor mediwiet niet meer vergoeden. “Dit betekent niet dat straffeloos hennep kan worden geteeld.”
Volgens de Opiumwet is de teelt van cannabis in alle vormen verboden. Wel stelt de letter van de wet dat ‘niet bedrijfsmatige teelt van een geringe hoeveelheid voor eigen gebruik’ geen prioriteit heeft bij opsporing. Maar hoe zit dat dan als je een pijnpatiënt bent die afhankelijk is van mediwiet om het leven dragelijk te maken? Om deze vraag te beantwoorden, lokte René Barendse een rechtszaak uit, maar helaas laat de rechter het medicinale aspect in deze zaak vrijwel ongemoeid.
De advocaat van Barendse, Barbalique Peters, gaat de uitspraak nog goed bestuderen maar verklaart tegenover NRC dat ze de uitspraak jammer vindt. Ze overweegt om in hoger beroep te gaan.
“Dit is niet het einde van het verhaal. We zien genoeg gronden om deze rechtszaak tot een succesvol eind te brengen.”
Einde maken aan verdeeldheid
Een van de redenen dat Barendse en advocaat geen genoegen nemen met de uitspraak, is dat er geen rechtlijnig beleid is in Nederland wat betreft patiënten die mediwiet kweken. Ja, de thuisteelt van wiet is bij de letter van de Opiumwet verboden. Maar de rechter maakt ook met enige regelmaat uitzonderingen.
Zo besloot de rechter in 2016 dat hiv-patiënt Rudolf Hillebrand zijn huis in Amsterdam niet uit hoefde, terwijl hij daar medicinale wiet kweekte. En ook in 2009 oordeelde de Hoge Raad dat een MS-patiënt niet veroordeeld hoefde te worden voor het thuis kweken van mediwiet.
Bovendien staat Tilburg het thuis weken van cannabis voor medicinale doeleinden sinds 2016 toe, mits dit onder bepaalde omstandigheden gebeurt.
Kortom, er is behoorlijk wat verdeeldheid omtrent de regels en geboden aangaande het kweken van mediwiet. En het is de hoogste tijd dat daar meer duidelijkheid in komt. Het gerechtshof in Den Haag had vrijdag aan die duidelijkheid kunnen bijdragen, maar helaas blijft het vaag. Hopelijk komt dat er alsnog tijdens het hoger beroep.
[Openingsfoto: Shutterstock/BCFC]