Kweek je mediwiet ook een keer op kokos!
Kokos is een geweldig medium om wietplanten in te kweken. Het lijkt op aarde maar als je het op de juiste manier gebruikt, geeft het hydro resultaten!
Ook in kleine kasten kun je prima voor eigen gebruik medicinale wiet kweken. Zo’n kleine kweek is lekker discreet, en kan toch een behoorlijke voorraad medicijn opleveren. De ruimte is beperkt maar als je daar rekening mee houdt hoeft dat een succesvolle oogst niet in de weg te staan.
Met wiet kweken in kleine kasten hebben we de nodige ervaring. Onze eigen G-Kit kweekkast valt ook onder de kleine kweekkasten maar het kan zelfs nog kleiner. Zo kan een afgedankt keukenkastje ook dienst doen als kweekkastje en zijn er zélfs mensen die wiet kweken in een oude computerkast. Zolang je wietplanten maar klein genoeg houdt passen ze bijna overal.
In een klein kastje kun je vast niet veel mediwiet kweken, zul je denken. Dit is niet helemaal waar. Ook al heeft een kleine kweekkast minder volume dan een grote kast; als je het kweekoppervlak volledig benut kun je er meer wiettoppen in kwijt dan je denkt. Dus ook al is je kweekkast laag, als je zorgt dat je planten dat ook zijn, en ze de gehele oppervlakte van je kweekkast bedekken, kun je ook in een kleine kast groot oogsten. Kijk maar eens naar deze mooie opbrengst op slechts 60 bij 60 centimeter.
Op de foto hierboven zie je een zogenoemde SOG, oftewel een Sea Of Green. Het klinkt tegenstrijdig maar door je kleine kweekkast met relatief veel wietplanten te vullen kun je ze gemakkelijk klein houden en toch het hele kweekoppervlak vullen. Bijkomstig voordeel van de SOG-methode is dat de planten niet lang hoeven te groeien en je dus sneller kunt omschakelen (12/12) naar de bloeifase.
Een andere optie is om juist maar één wietplant te kweken en die plant te scroggen. Scroggen is een techniek waarbij je je wietplant eerst een keer topt, en vervolgens langs een horizontaal geplaatst rek leidt. De plant wordt dan breed in plaats van hoog. Zo vul je het hele kweekoppervlak, zonder dat je veel ruimte in de hoogte nodig hebt.
Om in een kleine kweekruimte van iedere lichtstraal gebruik te maken, kun je het beste een full-spectrum LED kweeklamp gebruiken die het gehele kweekoppervlak goed belicht. In een kleine kweekruimte heb je verhoudingsgewijs namelijk een groot oppervlak aan zijwand waar licht verloren gaat. Door een lamp te gebruiken die het gehele oppervlak beschijnt, en daardoor ook dichter op het gewas kan hangen, gaat er zo min mogelijk licht verloren. Zo valt het meeste licht op je planten (die je om die reden ook over het gehele kweekoppervlak verspreid hebt).
Kies daarnaast bij voorkeur een full-spectrum LED, die een wit licht uitstraalt. Bij voorkeur met wat meer blauw licht erin, zodat jouw medicinale wietplanten wat korter blijven. Onze eigen G-Bars zijn hiervoor perfect, en hebben een lichtkleur van 3200 Kelvin. Andere geschikte LED’s zijn de zogenaamde Quantum Boards die veel fabrikanten maken. Let op de kleurtemperatuur in Kelvin, in kleine kweekruimtes is een lagere kleurtemperatuur rond de 3100 Kelvin ideaal omdat dat de internodes van planten kort houdt.
Nu het gehele kweekoppervlak gevuld is, en er een LED kweeklamp boven hangt die het licht ook over die oppervlakte verspreid, zullen de onderste delen van je plant(en) misschien niet veel licht krijgen. Ondanks hun geringe hoogte. Controleer daarom na de tweede week op 12/12 welke laag groeiende takjes nauwelijks topjes produceren en haal die weg. Je hoeft waarschijnlijk niet veel weg te snoeien omdat je plant(en) niet erg hoog zijn, maar door het wel te doen krijgen de bovenste toppen meer energie, en die zullen dus ook beter ontwikkelen.
Hoewel je wietplanten met een full-spectrum licht en door te scroggen of een sea of green te kweken, goed kort kunt houden, blijft het een relatief lage kweekruimte. Een pure sativa in een lage ruimte kweken is de goden verzoeken dus doe dat niet. Kies daarom voor een indica of een indica dominante wietsoort in een kleine kweekruimte, want die strekken van nature minder de hoogte in.
Hoe langer je een wietplant laat groeien hoe groter die wordt. Dat niet alleen maar in de overgang van de groeifase naar de bloeifase strekken wietplanten nog eens extra snel. Wacht dus niet te lang met de omschakeling naar de bloeifase. Een goed moment bij een scrog is als het kweekoppervlak voor ongeveer 80 procent bedekt is. Kweek je een sea of green, schakel dan over zodra de planten elkaar beginnen te overlappen.
In de overgang van groei naar bloei strekken wietplanten zogezegd nog een paar weken. Je kunt deze strekkende fase beperken door je wietplant(en) extra snel in bloei te zetten. Dit doe je simpelweg door je planten na de groeifase eerst een periode van 48 tot 72 uur in het donker te zetten, voor je het 12/12 lichtschema instelt. Door de lange donkere periode maken wietplanten extra snel en veel bloeihormonen aan. Hierdoor zal de bloeifase sneller beginnen en de strekkende fase korter duren.