Niet iedereen beschikt over een eigen kweekruimte of tuin om zelf mediwiet in te kweken. Sommige patiënten zullen moeten vertrouwen op de integriteit van bevriende kwekers als het aankomt op een goed product, of anders naar de coffeeshop voor hun medicijn. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je weet waar je op moet letten. We helpen je op weg met de nodige aankooptips.
Een goede coffeeshop
We leven in 2022 en mogen wel wat verwachten van de wiet-industrie. Cannabis wordt meer geaccepteerd en er hoeft niet meer stiekem over gedaan te worden. Als je dus medicinale wiet wilt kopen bij een coffeeshop, kan je gerust in je omgeving informeren naar een goede shop.
Tegenwoordig zijn dat niet allemaal van die donkere hollen waar je je als nieuwkomer niet welkom voelt. Er zitten echt goede winkels tussen. Als je geen goed advies kunt krijgen van bekenden en het echt niet meer weet, kun je kijken op onafhankelijke sites die Nederlandse coffeeshops vergelijken.
Coffeeshops zijn al lang geen grimmige stinkhokken meer. De meeste pakken hun zaken professioneel aan. Iedereen is welkom, zoals bijvoorbeeld bij de Amsterdamse Boerejongens-keten. [Foto: Facebook]
Zoek altijd naar een coffeeshop met goed personeel. Een goede
budtender heeft kennis over alle producten en kan je vaak de juiste soort aanraden op basis van jouw wensen. Coffeeshops met biologische of organische wiet hebben natuurlijk altijd de voorkeur. Vermijd eigenlijk in alle gevallen straatdealers.
Medicinale wietsoorten
Patiënten weten vaak goed welke wietsoort wel of niet voor ze werkt. Maar daar gaat altijd een periode van experimenteren aan vooraf. Het belangrijkste om te weten is waarvoor je de cannabis gaat gebruiken en wat je ervan verwacht. Het is overigens een misvatting dat medicinale wiet altijd CBD bevat. Het is een zeer belangrijke cannabinoïde, maar niet voor alle gebruik noodzakelijk.
Leer om te beginnen het verschil tussen indica en sativa wietsoorten. Deze hebben namelijk een totaal andere uitwerking op het lichaam. Kort door de bocht zijn indica wietsoorten iets rustgevender en dus bijvoorbeeld beter geschikt als slaapmiddel. Sativa-soorten geven meer energie. Op platformen als Leafly kun je diverse soorten bekijken en hun medicinale eigenschappen vergelijken. Mocht je in een shop staan met onwetend personeel, kan je zo’n platform gebruiken als naslagwerk. Er is ook een handige app van voor de iPhone en Android.
LEES OOK: Dit is waarom er zoveel verschillende wietsoorten zijn
Na verloop van tijd kun je niet alleen op de naam of genetica wietsoorten uitzoeken die voor je werken, maar gaat je neus terpenen (effectieve geurstoffen) herkennen die goed zijn voor je lichaam. Als je trouwens mediwiet nodig hebt om wietolie mee te maken hoef je niet per sé wiettoppen te kopen. Knipafval is hier ook prima voor geschikt en haal je bij veel coffeeshops voor een eerlijke prijs.
Een kristalrijke top is een goed teken. In de trichomen zitten namelijk veel werkzame stoffen. Foto: freddy_film, Shutterstock
Zien of je goede mediwiet koopt
Door goed te kijken naar cannabis kun je al veel over de kwaliteit zeggen. Zijn het bijvoorbeeld mooie volle (dikke) toppen of is het een luchtig topje wiet? Zitten er niet te veel bladeren en takken in het zakje? Allemaal zaken waaraan je kunt zien met hoeveel zorg de plant is gekweekt, geoogst en geknipt.`
Waar we natuurlijk allemaal naar streven is een met trichomen bedekte, kristalrijke wiettop. In de trichomen zitten namelijk veel werkzame stoffen, en zijn daarmee een teken van potente wiet.
Helaas zie je perfect gekweekte wiet niet in elke coffeeshop en zeker niet tegen zachte prijzen. Voor topshelf-wiet moet je soms diep in de buidel tasten of zelf kweken. Dat kan zomers buiten of het hele jaar door in de eenvoudige CNNBS kweekkast of -tent. Daarmee verdien je de investering al na één oogst terug.
LEES OOK: Dit kost mediwiet • coffeeshop vs. apotheek vs. zelf kweken
Een ander belangrijk punt is de kleur. Wiet is over het algemeen van nature groen, maar kan verschillende kleuren krijgen door genetische kruisingen (purple haze) of zelfs door de natuur. Wietplanten die in de kou afbloeien krijgen namelijk paarse herfsttinten. Dit is een normaal fenomeen en is geen teken van slechte kwaliteit. Als de wiet echter bruin van kleur is, kan je er meestal aan aflezen dat het oud of slecht gedroogd is.
Een paarse kleur in wiettoppen is heel normaal. Het is een gevolg van de genetica óf van het afbloeien in de kou, de ‘herfst’. [Danaan/Shutterstock]
In het ergste geval is de cannabis aangetast door
schimmels of toprot. Dat kun je zien door de wiet van dichterbij te bekijken en te zoeken naar onregelmatigheden (vlekken) in kleur en structuur. Hiervoor kun je de zoom-functie op je telefoon gebruiken of een kleine zak-microscoop. Als je vaker wiet inspecteert uit de shop of eigen kweek, is een microscoop zeker geen overbodige luxe.
Tenslotte kun je aan de as zien of de wiet niet nog vol zat met meststoffen, metalen of andere ongewenste en vervuilende middelen. Goede schone mediwiet uit de shop zou namelijk na verbranding een lichtgekleurde as moeten achterlaten. Wit is het streven, grijs is oké en zwart is een absolute no-go!
Voelen of de wiet goed is
Kijken doe je met je ogen, maar soms heb je toch je vingers nodig om te bepalen of iets van goede kwaliteit is. Vraag altijd eerst aan de medewerker van de shop of je aan de wiet mag zitten. Dat is namelijk niet in elke coffeeshop gewenst. Dat kan eventueel ook als de wiet in een zakje zit.
Goede wiet ruikt zoet en sterk, en is een beetje plakkerig. Foto: LightField Studios, Shutterstock
Door licht in een top te knijpen, kan je bepalen of de cannabis goed droog is. De wiettop mag niet direct uit elkaar vallen bij aanraking, dan is het echt te droog. Om te checken of de mediwiet niet te nat is, kan je het ook even ruiken. Goede wiet hoort lekker zoet en een beetje kruidig te ruiken. Als het te nat is dan ruikt het vaak een beetje naar gemaaid gras.
Wanneer je een top uit elkaar trekt, zouden je vingers plakkerig moeten worden en zou de geur van de wiet je tegemoet moeten komen. Want ja, goede wiet ruikt nu eenmaal sterk.
[Openingsfoto: Novikov Aleksey/Shutterstock]