Van apotheken mag je verwachten dat ze over de beste hygiënische werkomgeving beschikken. Bij andere kanalen die medicinale wiet leveren kan dat minder zijn. Wil je zekerheid? Dan hier wat tips om de verpakking van jouw mediwiet te desinfecteren.
Net als bij andere virussen kunnen mensen het COVID-19 virus dragen terwijl zij zich fit voelen. Sommigen worden niet ziek, anderen blijven dagen vrij van symptomen. Zij kunnen het virus wél overdragen via uitademing, hoesten, niezen en hun handen.
Het New England Journal of Medicine publiceerde vorige maand een onderzoek dat overleving van het coronavirus op een aantal verschillende oppervlakten testte. Op karton en metaal bleef het virus tot 24 uur hangen. Maar op plastic kon het tot twee dagen overleven.
Dus, hoewel onwaarschijnlijk is het mogelijk dat COVID-19-deeltjes op cannabisverpakkingen overleven.
Wat is het risico?
Apotheken hebben allerlei middelen voor handen om het risico hierop tot een minimum te beperken. Maar haal je jouw medicinale wiet in de coffeeshop of via via? Dan is het een ander verhaal.
Ondanks alle goede bedoelingen natuurlijk. Want de meeste mensen die wiet of wietolie leveren zullen wegwerphandschoenen dragen. Maar niet iedereen draagt bijvoorbeeld gezichtsmaskers. Er is dus een risico dat mensen het virus overdragen via plastic handschoenen op bijvoorbeeld een zakje of potje wiet, of een flesje wietolie.
Als je medicinale cannabis gebruikt is je gezondheid niet optimaal. Dus waarschijnlijk wil je het risico hierop tot een minimum beperken.
Als je medicinale cannabis gebruikt is je gezondheid niet optimaal. Dus waarschijnlijk wil je het risico hierop tot een minimum beperken. Dat doe je door de verpakking af te vegen met een sterk desinfecterend middel. Of laat het zakje/potje/flesje een dag of twee ‘afkoelen’ voordat je het aanraakt.
Weet hierbij dat het virus niet letterlijk een beestje is. Het kan niet springen als een vlo. En let op: desinfecteer alleen de buitenverpakking. Het is niet nodig om het eigenlijke cannabisproduct te desinfecteren.
Hiermee kan je desinfecteren
Het COVID-19-virus kan tot 2 dagen overleven op plastic. [Eight Photo]
In normale situaties zorg je met water en zeep voor goede hygiëne. Maar bij een verhoogd risico op infecties, zoals nu met corona, kan het gebruik van desinfecterende producten nuttig zijn.
Desinfecterende schoonmaakmiddelen bevatten stoffen die micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen uitschakelen. Middelen die dat doen en dit op hun etiket vermelden noemen we desinfecterende middelen, desinfectiemiddelen of desinfectantia.
In Nederland zijn toegelaten desinfectiemiddelen te herkennen aan een nummer met vijf cijfers, eindigend op een N (Nederland). Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit: ‘12345N’. Een aantal middelen is toegelaten in de hele EU. Dus ook Nederland. Deze middelen herken je aan een toelatingsnummer dat er zo uitziet: ‘EU-1234567-0000’.
Het Nederlandse CTGB houdt een lijst bij met alle goedgekeurde desinfectiemiddelen. Volg deze instructies om die te bekijken:
- Klik hier voor de database
- Kies ‘toon uitgebreide filters’
- Zoek in categorie: ‘Biocide’
- Zoek in status: ‘Toegelaten middelen’
- Selecteer bij ‘doelorganisme’ de volgende categoriën:
- – virussen
– virussen (omkapselde en niet-omkapselde virussen)
– omkapselde virussen en een beperkt aantal niet-omkapselde virussen
– omkapselde virussen
– membraan-omhulde virussen
Het European Chemicals Agency (ECHA) heeft ook een databank. Volg deze instructies om die te raadplegen:
- Klik hier voor de database
- Selecteer producttypes ‘PT01’ voor hand/huid desinfectie of ‘PT02’ voor oppervlaktedesinfectie;
- Selecteer ‘Netherlands’ als market area
- Selecteer als authorisation status: ‘Authorised’
- Selecteer bij target organism ‘virus’ als scientific name
Huismiddeltjes
Zijn alle winkels uitverkocht? Dan kan je ook voor een paar cent je eigen desinfecterende oplossing maken. Meng 4 theelepels bleekmiddel met een liter water en doe dit in een kleine plantenspuit. Of een lege fles schoonmaakmiddel met vernevelaar.
Een alcoholoplossing van 70 procent of hoger is ook een krachtige COVID-killer. Maar in tegenstelling tot bleekmiddel moet dit sterk geconcentreerd zijn. Sterke drank zoals wodka is geen desinfecterend middel. Dit is simpelweg niet sterk genoeg.
Waterstofperoxide kan je gebruiken zoals het is, dus niet verder verdunnen.
Doe dit niet
Apotheken houden zich sowieso al aan strenge hygiëne-voorschriften. Met de tips uit dit artikel kan je extra zekerheid inbouwen [Foto: Bedrocan]
Azijn is niet sterk genoeg om het coronavirus te doden. En nogmaals, wodka of andere alcoholische sterke dranken werken niet. Een liter sterke drank is bovendien superduur. Het doet niets en voor minder dan twee euro heb je een fles bleek.
Meng trouwens nooit verschillende soorten desinfecterende middelen of schoonmaakmiddelen door elkaar. Dit kan vervelende en potentieel giftige gassen afgeven die schadelijk zijn voor je gezondheid.
Door bleekwater met ammoniak te mengen, ontstaan giftige chlooramines. Dit gifgas kan hoesten, misselijkheid, pijn op de borst, longontsteking en vocht in de longen veroorzaken. Onwenselijk, helemaal nu.
Bleekmiddel reageert ook met andere producten zoals waterstofperoxide, ovenreinigers en zwembadchemicaliën. Onze ziekenhuizen hebben de handen vol aan COVID-19 patiënten. Voeg jezelf om deze reden niet toe aan hun werkdruk.
[Openingsfoto: Shutterstock/kornthaifood]