(advertenties)
(advertentie)

Er is wederom een aandoening waar mediwiet een positieve invloed op heeft; de ziekte van Ménière. Cannabisartsen in Californië ondervonden een aanzienlijke verbetering van deze ziekte bij patiënten die gebruik maken van medicinale cannabis.

Mensen die lijden aan de ziekte van Ménière ervaren een intense duizeligheid en misselijkheid als gevolg van een probleem met het binnenoor. De aandoening heeft een nog onbekende oorzaak en is maar beperkt gevoelig voor conventionele medische behandelingen.

Mediwiet goedgekeurd door artsen

Recent keurden Californische artsen het gebruik van cannabis goed bij patiënten die lijden aan Ménière. Deze patiënten gaven namelijk duidelijk aan dat het hun symptomen verlicht.

“Ménière veroorzaakt duizeligheid. Die duizeligheid veroorzaakt misselijkheid en cannabis verlicht die misselijkheid “, ligt de Californische arts Robert Sullivan toe.

Deze arts heeft al veel aanbevelingen voor Menière patiënten gedaan, evenals voor tinnitus (oorsuizen). Volgens hemn werkt het goed genoeg om het leven van patiënten aanzienlijk te verbeteren. Dat komt vooral omdat cannabis:

  1. Een angst remmende werking heeft
  2. Het is effectief bij misselijkheid
  3. Duizeligheid kan stoppen

Wat is de ziekte van Ménière

In 1861 beschreef de Franse arts Prosper Ménière een aandoening die nu zijn naam draagt. De ziekte van Ménière is een aandoening van het binnenoor, die episoden van duizeligheid, oorsuizen (tinnitus), een gevoel van volheid of druk in het oor en fluctuerend gehoorverlies veroorzaakt. Het getroffen gebied van het oor is het gehele labyrint, dat zowel de halfcirkelvormige kanalen als het slakkenhuis omvat.

De ziekte van Ménière veroorzaakt duizeligheid, misselijkheid en gehoorproblemen. Cannabis kan hierbij verlichting geven. [Beeld: Shutterstock/Pathdoc]

Een typische aanval van de ziekte van Ménière wordt voorafgegaan door een vol gevoel in één oor. Gehoorschommelingen of veranderingen in tinnitus kunnen ook voorafgaan aan een aanval. Het verder verloop van Ménière gaat over het algemeen gepaard met ernstige duizeligheid, onbalans, misselijkheid en braken. De gemiddelde aanval duurt twee tot vier uur.

Na een zware aanval merken de meeste mensen dat ze uitgeput zijn en enkele uren moeten slapen. Er is een grote hoeveelheid variabiliteit in de duur van de symptomen. Sommige mensen ervaren korte aanvallen en anderen hebben een constante instabiliteit. Patiënten zijn gevoelig voor visuele stimuli (visuele afhankelijkheid). Tijdens de aanval springen de ogen in het rond wat nystagmus wordt genoemd.

Dan bestaat er nog de otolitische crisis van Tumarkin. Dit is een zeer gevaarlijke variant van de ziekte van Ménière, die kan resulteren in abrupte valpartijen. Een bijzonder invaliderend symptoom is een plotselinge val. Die treedt meestal zonder waarschuwing op. Deze vorm van vallen wordt de ‘otolithische crisis van Tumarkin’ genoemd, wat voortkomt uit de oorspronkelijke beschrijving van Tumarkin in 1936. De vallen worden toegeschreven aan een plotselinge mechanische vervorming van de otolith-organen, waardoor plotse vestibulaire reflexen worden geactiveerd.

Patiënten hebben plotseling het gevoel dat ze schuin staan/zitten (hoewel dat niet perse het geval is) en vallen hierdoor om. Dit is een zeer invaliderend symptoom omdat het zonder waarschuwing optreedt en ernstig letsel tot gevolg kan hebben.

De aanvallen van Ménière kunnen in clusters voorkomen; dat wil zeggen dat er verschillende aanvallen binnen een korte periode plaats kunnen vinden. Er kunnen echter ook jaren verstrijken tussen de aanvallen in.

Tussen de acute aanvallen in zijn de meeste mensen vrij van symptomen, of bemerken milde onbalans en tinnitus. Ménière beïnvloedt ruwweg het leven van 0,2% van de wereldbevolking. De ziekte begint meestal met klachten aan één oor, maar het breidt zich vaak uit naar beide oren, zodat na 30 jaar 50% van de patiënten met Ménière een bilaterale aandoening heeft, wat inhoudt dat beide oren aangetast zijn.

In de meeste gevallen treedt een progressief gehoorverlies op in één of beide oren. Met name lage tonen blijken na een gehoortest minder goed waarneembaar te zijn. Hoewel de aanvallen het leven flink beïnvloeden, is de ziekte zelf niet dodelijk.

De ziekte van Ménière wordt in Californië succesvol behandeld met cannabis. [Foto: shuterstock/OpenRangeStock]

Vaak is een destructieve behandeling (bijv. Labyrinthectomie of vestibulaire zenuwsectie) de enige manier om dit probleem te beheersen. Maar omdat steeds meer patiënten baat hebben bij cannabis, zal er hopelijk een nieuw licht gaan schijnen op de behandelmethode.

Wat veroorzaakt de ziekte van Ménière?

De oorsprong van de ziekte van Ménière is momenteel controversieel. Terwijl in het verleden gedacht werd dat overmatig water in het oor verantwoordelijk was voor de ziekte, is inmiddels duidelijk dat mensen die al lijden aan de aandoening meer last ondervinden van water in het oor. Wanneer men daar dus problemen door ondervindt, kan dat een aanwijzing zijn voor het hebben van de ziekte.

De meest voorkomende mening die gedeeld wordt over de ziekte, is dat een acute aanval van de ziekte van Ménière het gevolg is van fluctuerende druk van de vloeistof in het binnenoor. Een systeem van membranen, het membraneuzelabyrint genoemd, bevat een vloeistof genaamd endolymfe.

De membranen kunnen worden uitgezet als een ballon wanneer de druk toeneemt. Een manier om dit te laten gebeuren is waarschijnlijk wanneer het drainagesysteem wordt geblokkeerd. In sommige gevallen kan het endolymfatische kanaal worden belemmerd door littekenweefsel of kan het smal zijn vanaf de geboorte. In sommige gevallen kan er te veel vocht worden afgescheiden door de stria vascularis.

Men heeft ook het vermoeden dat migraine mogelijk de oorzaak is van (enkele) gevallen van de ziekte van Ménière. Migraine is een aandoening die vele malen vaker voorkomt dan de ziekte van Ménière. Ongeveer 50% van de patiënten die lijdt aan Ménière, heeft ook last van migraine.

Dit kan geen toevalligheid zijn. Laat cannabis nou ook een positieve invloed hebben op migraine.

[Openingsfoto: Shutterstock/Aha Soft]