Wietolie als medicijn bij deze 8 ‘huis-tuin-en-keuken’ aandoeningen/kwaaltjes
Iedereen heeft inmiddels wel over CBD-olie gehoord. Maar ook cannabisolie met THC is effectief en geneeskrachtig. Bijvoorbeeld bij deze 8 huis-tuin-en-keukenkwalen.
Wietolie blijft aan populariteit winnen en bewijst zich keer op keer als een krachtig geneesmiddel. Een volksmedicijn, aangezien iedereen het zelf kan maken – van het kweken van de plant tot het produceren van de olie. De meeste mensen maken wietolie met alcohol, maar het kan ook zónder dit (kostbare) en ontvlambare oplosmiddel.
De meest gebruikte manier om een extract te maken van de werkzame stoffen uit de cannabisplant, is met het oplosmiddel alcohol. Alcohol is als oplosmiddel is vrij effectief, gezien het alle werkzame stoffen uit het plantmateriaal extraheert. Alcohol-extracties hebben echter ook nadelen. Goede consumptiealcohol is door accijns vrij duur en de licht-ontvlambare alcoholdamp is niet helemaal ongevaarlijk.
Er komen bij alcohol-extracties daarnaast ook ongewenste stoffen in de wietolie, zoals chlorofyl (bladgroen) dat de wietolie bitter maakt, en erg donker van kleur. Gelukkig zijn er ook productiemethoden om het ‘wondermiddel‘ medicinale wietolie te maken zónder alcohol of andere kostbare en ontvlambare oplosmiddelen. Zoals beloofd zijn hier vier alternatieve methodes om wietolie te maken zónder alcohol.
De infusie met kokosvet is absoluut een van de makkelijkste manieren om wietolie zonder alcohol te maken. Simpel gezegd doe je wiet met kokosvet en water in een pan, en verwarm je de boel lange tijd op een laag vuur. Vervolgens scheid je het plantmateriaal van het water, laat je het vet weer stollen en gooi je het water weg.
Wietolie met kokosvet is dus eenvoudig te bereiden, maar daarbij ook erg veelzijdig toe te passen. Zo kun je het door de thee roeren, onder de tong innemen, smeren op je huid of zelfs in makkelijk te doseren capsules verwerken. Als de olie op kamertemperatuur is stolt het maar zodra je het iets verwarmt (met je lichaamswarmte bijvoorbeeld) dan wordt het weer vloeibaar.
Het schijnt overigens, dat door de in de kokos aanwezige gezonde vetzuren (zoals omega 3 en 6), wietolie met kokosvet een van de beste manieren is om de werkzame stoffen uit cannabis tot je te nemen. Een compleet recept voor het maken van heilzame wietolie met kokosvet vind je hier.
Plantaardige glycerine is een zoete vloeistof die veel in voedingsmiddelen wordt gebruikt. Het is ook één van de twee stoffen die vaak de basis vormen voor e-liquids in elektronische sigaretten. Het is een plantaardig middel dat niet makkelijk, maar op een bepaalde manier tóch cannabinoïden uit wiet kan opnemen. Ook is het veilig voor orale consumptie, waardoor het geschikt is om een zogeheten tinctuur van te maken.
Door je plantmateriaal – bijvoorbeeld 7 tot 14 gram wiet of knipafval – samen met 500 ml vegetable glycerine (VG) in een afgesloten container, lange tijd op lage temperatuur te verwarmen (8 tot 24 uur) en af en toe te schudden, kunnen de werkzame stoffen uit de wiet langzaamaan in de glycerine trekken. Je kunt het mengsel in een afgesloten potje in een babyfles-verwarmer, rijstkoker of au bain marie verhitten. Haal het potje vervolgens met een ovenwant uit het water, open deze en laat minstens een uur afkoelen alvorens het plantmateriaal eruit te filteren.
Wat overblijft is een zoete en potente tinctuur die je lang kunt bewaren en onder de tong kunt druppelen, in voedsel en dranken kunt verwerken of in een elektronische sigaret (gemengd met propyleen glycol, PG) kunt verdampen. Een handige instructievideo voor het maken van deze tinctuur vind je HIER.
Nog zo’n makkelijke manier om wietolie zonder alcohol of ander gevaarlijk oplosmiddel te maken is met olijfolie. De vloeistof die normaal gesproken wordt gebruikt om pure cannabisextracten (gemaakt met bijvoorbeeld alcohol) te verdunnen, kan zelf ook worden gebruikt om de werkzame cannabinoïden mee te infuseren.
Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is je cannabis vermalen en op lage temperatuur in de olijfolie laten trekken. Pas hierbij vooral op dat de olijfolie niet gaat koken en zet wanneer je grote bellen ziet het vuur direct uit. Na zo’n twee uur zijn de meeste stoffen in de olijfolie getrokken en kan het geheel voorzichtig gefilterd worden. Met het eindproduct kun je koken of deze direct onder de tong druppelen. Een volledig recept hiervoor vind je HIER terug.
Ook met honing maak je eenvoudig een smakelijk en bovendien geneeskrachtige wietolie, of wiethoning. Door een kaasdoek met je plantmateriaal als een theezak in de honing te hangen en het geheel vier tot vijf uur in een afgesloten rijstkoker te laten sudderen op de laagste stand en deze af en toe te roeren, infuseer je met gemak je honing met de werkzame stoffen uit wiet.
Net als bij kokos het geval is, combineer je op deze manier de geneeskracht van cannabis met de heilzame werking van de drager. Honing heeft op zich namelijk al een verzachtende werking in de keel en ontstekingsremmende eigenschappen. Wiethoning bewaar je lange tijd in een afgesloten pot en kun je naast een lepeltje van schoonlikken, ook wat van door je thee of andere drank/gerecht roeren. Lees HIER hoe je stap voor stap je eigen wiethoning maakt.