(advertenties)
(advertentie)

De strijd van Philippe Rotthier uit Terneuzen om in zijn huis te blijven is nog niet voorbij. Na de vondst van 40 wietplanten wilde burgemeester Lonink hem drie maanden uit huis zetten. Rotthier vocht dit succesvol aan, maar de burgemeester laat het er niet bij zitten. Die maakte bezwaar waarna de twee partijen dinsdag wederom voor de rechter verschenen.

Op 23 juli 2019 besloot de rechtbank Zeeland-West Brabant dat burgemeester Jan Lonink van Terneuzen de woning van Philippe Rotthier niet mag sluiten. Eerder dat jaar werden in die woning 40 wietplanten aangetroffen. Daarom wilde de burgemeester de woning drie maanden op slot.

De rechter oordeelde dat het voldoende aannemelijk was dat Rotthier kweekte voor medicinale doeleinden. Na een verkeersongeluk lijdt hij namelijk aan heftige, chronische zenuwpijn. Zelfgekweekte wiet is de enige pijnstiller die werkt. Tevens bleek uit onderzoek dat de kwekerij geen overlast gaf en Rotthier niet illegaal stroom aftapte. Daarom oordeelde de rechter dat de medicinale kweker in zijn woning mocht blijven.


LEES OOK: 


Terneuzen laat het er niet bij zitten

Philippe Rotthier kweekte weliswaar veel planten, maar naar eigen zeggen allemaal voor persoonlijk medicinaal gebruik. [Beeld: Omroep Zeeland]

Dinsdag stonden Rotthier en de burgemeester van Terneuzen wederom voor de rechter. Met dank aan de Commissie Bezwaarschriften, een landelijke adviescommissie voor overheden. Met dit orgaan startte Terneuzen een bewaarprocedure. De commissie stelde Terneuzen in het gelijkt zodat de gemeente nu opnieuw een poging doet om Rotthier uit huis te krijgen.

Opmerkelijk, want na alle ophef die vorig jaar ontstond sprak burgemeester Jan Lonink zich uit voor het aanpassen van de wet zodat patiënten thuis medicinale wiet mogen kweken. Bovendien speelde er kort na Terneuzen een vergelijkbare zaak in Amsterdam. Ook daar hoefde een vrouw haar huis niet uit na de vondst van 40 wietplanten.

Toch wil het hoofd van het gemeentebestuur de strijd met Rotthier hervatten. Vooral omdat Lonink vermoedt dat Rotthier niet alleen voor zichzelf kweekte. Er zijn volgens hem signalen van wiethandel. Zo meldt een anonieme tipgever dat er wel eens man langskomt die ooit een wietkwekerij bezat en daarvoor is veroordeeld. Ook zagen mensen wel eens iemand het huis verlaten met sporttassen.

Geen keihard bewijs dus. Ritthier verklaart op zijn beurt dat hij al jaren is bevriend met de veroordeelde wietkweker. De man met de sporttassen is de nieuwe partner van zijn ex die af en toe spullen ophaalt van zijn dochters, als ze daar een tijdje verblijven.

Over twee weken wordt bekend of Rotthier alsnog zijn woning voor drie maanden moet verlaten.

[Openingsfoto: Shutterstock/JETACOM AUTOFOCUS]