Uit een Canadees onderzoek blijkt dat het dagelijks gebruik van cannabis voor pijnbestrijding geen vervelende, serieuze bijwerkingen kent. Chronische pijnpatiënten die 2,5 gram wiet – met 12,5% THC – rookten, vaporizden of aten rapporteerden geen echt nadelige gevolgen, maar wel veel positieve effecten!
De studie stond onder leiding van Dr. Mark Ware van het Research Institute of the McGill University Health Centre (RI-MUHC) in Montréal. Naar eigen zeggen is het het eerste grote onderzoek naar medicinaal cannabisgebruik bij chronische pijnpatiënten in de wereld. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Pain.
Chronische pijnpatiënten
De hoofdconclusie luidt dus dat mediwiet geen gevaar oplevert voor serieuze bijwerkingen bij chronische pijnpatiënten en dat gebruik aanvaardbaar veilig is. De Canadese onderzoekers volgden 215 patiënten die aan niet-kanker gerelateerde pijn lijden en cannabis gebruiken plus een controlegroep van 216 chronische pijnpatiënten die geen wiet gebruikten. De wietgroep kreeg cannabis met 12,5 procent THC erin van een officiële cannabisproducent. Iedere maand konden de patiënten die wiet ophalen bij een apotheek, nadat ze de benodigde testen hadden gedaan.
De onderzoekers keken naar bijwerkingen, longfuncties en cognitieve vaardigheden. De patiënten werd ook gevraagd naar hun pijn, levenskwaliteit en humeur gedurende een jaar. Een groot deel van hen werd eveneens uitgenodigd om een complete serie van bloedtesten te ondergaan, waarbij gelet werd op biochemie, lever – en nierfunctie en bepaalde hormonenniveaus. De cannabis konden ze naar believen roken, vaporizen of eten.
Bijwerkingen
Dr. Ware zegt dat hun bevindingen aantonen dat dagelijkse cannabisgebruikers geen groter risico lopen dan niet-gebruikers (controlegroep) om serieuze bijwerkingen te ervaren. Daarnaast konden ze geen bewijs vinden van schadelijke effecten op de cognitieve functies of uit de bloedtesten. Geen grote nadelen dus, maar wel voordelen. Bij de wietpatiënten werd namelijk een significante verbetering vastgesteld in hun pijnniveau, stress symptomen, humeur en levenskwaliteit ten opzichte van de controlegroep!
Daar staat tegenover dat er wel een verhoogd risico bestaat op niet-serieuze bijwerkingen, aldus de Canadezen. Daarbij moet je denken aan hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid en lichte ademhalingsproblemen (bij de rokers).
Ons kent ons
Hoewel dit onderzoek dus positief uitpakt voor cannabispatiënten is veel meer wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk aldus Dr. Ware. “Het is belangrijk om de beperkingen van deze studie te erkennen”, zegt hij. “Patiënten waren vrijwilligers en niet ad-random uitgekozen en de meesten waren ervaren cannabisgebruikers. Dus wat we zien is dat wiet een relatief veilig medicijn lijkt te zijn wanneer het gebruikt wordt door mensen die reeds besloten hebben dat het hen helpt. We kunnen geen conclusies trekken over de veiligheid voor nieuwe cannabisgebruikers.”