Kan medicinale wiet een mogelijke behandeling zijn bij oorsuizen ofwel tinnitus? Een wetenschapper is iets op het spoor. Maar ook de welbekende, stressverlagende eigenschap van wiet biedt soelaas. Hoe dat allemaal zit, lees je hier.
Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is een aandoening waarbij iemand voortdurend een geluid hoort dat er niet is. De meeste mensen met tinnitus horen een piep. Maar ook een fluittoon, zoem, brom of suis komen vaak voor.
Lang werd gedacht dat tinnitus-geluiden ontstaan in de gehoorgang. Dat is niet zo. Ze ontstaan in de hersenen. En daarom bekijkt men nu of medicinale wiet mogelijk verlichting biedt. Dat zou mooi zijn, want tinnitus is nauwelijks te behandelen.
Constant geluid
Even kort over tinnitus. Hoor jij de hele tijd een constante toon, brom of piep in je oor? Dan is de kans groot dat je tot de 2,5 miljoen Nederlanders behoort die last hebben van oorsuizen, ofwel tinnitus. Een half miljoen mensen heeft er zelf zoveel last van, dat ze een dokter bezoeken. De naam komt van het Latijnse ’tinnitus aurium’ wat ‘rinkelen van het gehoor’ betekent.
In de uitgaanswereld spreekt men ook wel van ‘disco-doofheid’. Dat komt omdat regelmatige blootstelling aan hard geluid de voornaamste oorzaak is. Hierdoor beschadigen trilharen in het gehoor waardoor bepaalde frequenties niet meer worden doorgestuurd naar de hersenen.
Het gebrek aan deze signalen compenseert het brein door zelf een signaal te maken; een signaal dat zich vertaalt in een constant geluid dat er eigenlijk niet is. Om deze reden wordt tinnitus ook wel vergeleken met fantoompijn.
Gehoorschade is de voornaamste, maar niet de enige oorzaak van oorsuizen. Andere oorzaken zijn:
- Grote emotionele spanningen: stress, oververmoeidheid, angst en depressiviteit, een posttraumatische stressstoornis, paniekstoornis en een traumatische ervaring kunnen tinnitus veroorzaken.
- Hoofd- en nekletsel.
- Sommige medicijnen kunnen (tijdelijk) tinnitus veroorzaken.
- Kalmeringsmiddelen: Na langdurig gebruik van benzodiazepinen is tinnitus een ontwenningsverschijnsel.
- Hoge bloeddruk, diabetes en atherosclerose (‘aderverkalking’).
- Neurodegeneratieve oorzaak zoals Alzheimer.
- Ziekte van Menière.
- Ziekte van Lyme.
- Ziekte van Von Hippel-Lindau.
- Brughoektumor.
- Chronische middenoorontsteking met vocht achter het trommelvlies.
- Ontsteking van een verstandskies.
- Operatie aan het gehoor.
- Presbyacusis: gehoorverlies door ouderdomsslijtage.
Deze maand werd een artikel gepubliceerd in The Hearing Journal over wiet bij tinnitus. Het onderwerp heeft dus de interesse van wetenschappers. [Shutterstock/Aha Soft]
De wetenschap over wiet bij tinnitus
Er is momenteel geen effectieve medicamenteuze behandeling tegen tinnitus. Sommige artsen experimenteren met apparaten die het geluid maskeren. Onlangs werd een nieuwe therapie ontwikkeld. De Universiteit van Maastricht stelt patiënten extra veel bloot aan hun oorsuizen zodat ze leren het geluid te accepteren. Dit lijkt goed te werken.
Een andere mogelijke behandelingsoptie die artsen verkennen is anti-epileptica. De werkzame bestanddelen in wiet zijn effectief gebleken bij epilepsie, dus medische professionals theoretiseren dat wiet ook kan helpen bij tinnitus. Geen gekke gedachte.
Dat de wetenschap ermee bezig is, blijkt ook uit een nieuw artikel, gepubliceerd in de augustus 2019 uitgave van The Hearing Journal. Auteur dr. Dennis Colucci, een klinisch en forensisch audioloog uit Californië, verzamelt en analyseert bestaande onderzoeken naar de behandeling van gehoorverlies en medicinale wiet.
De studie suggereert dat cannabinoïden tinnitus kunnen voorkomen bij ratten die werden blootgesteld aan lawaai.
Niet alle geanalyseerde studies zijn even hoopvol, maar eentje uit 2015 geeft een aanknopingspunt voor toekomstig onderzoek. In deze studie werd onderzocht of THC en CBD tinnitus-verlicht bij ratten. De bevindingen suggereren dat cannabinoïden tinnitus kunnen voorkomen bij ratten die werden blootgesteld aan lawaai. Vooral als eerder al gehoorschade optrad.
Dr. Colucci merkt op dat er nog veel werk moet worden verricht om de effecten, werkzaamheid en veiligheid van cannabis als mogelijke behandeling van tinnitus te beoordelen. “Verder onderzoek naar de voordelen van cannabis is nodig, met name bij de behandeling van tinnitus en hyperacusis met comorbide slaaptekort”, aldus de arts.
Ontstressen met wiet kan eraan bijdragen dat tinnitus-klachten afnemen zodat je er beter mee kan omgaan. [Foto: shutterstock/Djelen]
Minder stress is minder oorsuizen
Wiet staat bekend als een middel dat stress snel effectief kan verlagen. Mensen met tinnitus kunnen van deze eigenschap profiteren, omdat zij meestal veel stress ervaren. Dat komt omdat ze constant worden geconfronteerd met een vervelend geluid dat er niet is. Bovendien slapen velen slecht, en dat zorgt voor nog meer stress. Veel tinnitus-patiënten maken zich ook veel zorgen over het verdere verloop van de aandoening. Ze voelen zich vaak angstig.
Martijn, die tinnitus heeft, bevestigt dit. “Ik ging tien jaar lang bijna wekelijks als DJ of bezoeker naar feesten met harde muziek”, vertelt hij aan Mediwietsite. “Ook was ik veel aan het oefenen en muziek aan het maken in de studio, waar het geluid altijd hard stond.” Martijn heeft nu een milde variant van tinnitus. Toch waren de symptomen van dien aard dat hij zich liet doorverwijzen naar een KNO-arts.
“De KNO-arts vertelde me dat stress tinnitus-klachten versterkt.
Een eyeopener.”
“Ik maakte me grote zorgen om die constante piep in mijn linker oor. Ik wilde ook de hele tijd ‘luisteren’ of het misschien niet erger werd. Ik was er zoveel mee bezig, dat ik er steeds meer stress van kreeg. Soms raakte ik zelfs in paniek. De KNO-arts vertelde me dat stress de klachten juist versterkt. Een eyeopener.”
Stress is een bovenmatig gevoel van spanning, veroorzaakt door allerlei stresshormonen. Een stressreactie zet het lichaam in een hogere versnelling wat voor extra hersenactiviteit zorgt. Hierdoor neemt ook de activiteit in het gehoorgebied toe. Iemand met tinnitus ervaart dat als een toename van de klachten. Stress lokt een vicieuze cirkel uit waardoor het alleen maar erger wordt: het waarnemen van tinnitusklachten zorgt voor stress, stress zorgt voor meer klachten, etc.
LEES OOK: Het effect van wiet inhaleren bij angst, depressie en stress
Martijn: “Door de piep in mijn oor te accepteren, ervaar ik minder stress. Dat vind ik soms nog wel eens lastig. Vooral tijdens drukke periodes waarin ik meer stress ervaar. Het oorsuizen neemt dan toe. Gelukkig helpen wiet en CBD-thee om te ontspannen. Hierdoor neemt het oorsuizen weer af.”
Of wiet de neurologische oorzaak van tinnitus kan aanpakken moet de toekomst uitwijzen. Ervaar jij veel stress door oorsuizen? Dan kan het geen kwaad om wiet of een CBD-product te proberen zodat je ontstresst.
[Openingsfoto: Shutterstock/Pixsooz]