(advertenties)
(advertentie)

Het is niet leuk om een ​​aandoening te hebben die je fysiek belemmert en pijn geeft. Het carpale tunnelsyndroom is zo’n aandoening. Door beknelde zenuwen in de handen, doen ze pijn en vermindert het gevoel in de vingers. Heb jij het carpale tunnelsyndroom? Ontdek hier hoe medicinale wiet verlichting biedt.

Heb je vaak last van je handen? En dan vooral een dof, tintelend of pijnlijk gevoel in hand en vingers? Dan kan het goed zijn dat je last hebt van het carpale tunnelsyndroom. Dit is een klachtenpatroon veroorzaakt door een beknelling van een specifieke armzenuw. Hij loopt door het midden van de arm, via de onderarm naar je pols waar de zenuw via de carpale tunnel de hand in gaat.

Carpale tunnelsyndroom?

Dit nauwe kanaal wordt gevormd door handwortelbeentjes en een stevig peesblad tussen pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. De tunnel huisvest buigpezen van de vingers en zenuwen die gevoelig zijn voor druk.

Door de carpale tunnel lopen zenuwen en pezen die essentieel zijn voor de beweeglijkheid en het gevoel in handen en vingers [Shutterstock/decade3d anatomy online]

Als de tunnel ontstoken raakt door overbelasting, kan dat het carpale tunnelsyndroom veroorzaken. Mensen die de hele dag met hun handen werken hebben een verhoogd risico. Denk aan kassiers, computerprogrammeurs, redacteuren, sorteerwerk achter de lopende band, koks, etc. Het syndroom kan ook ontstaan door irritatie bij reuma. Bij patiënten met suikerziekte komt de aandoening ook vaker voor. En na een breuk kan de carpale tunnel te nauw worden waardoor het syndroom ontstaat.

Ironisch genoeg melden mensen die in de legale cannabisbranche werken dat ze vaker last hebben van het carpale tunnelsydroom. Met name mensen die de hele dag legaal gekweekte mediwiet moeten knippen. We zeggen bewust ‘ironisch genoeg’ want diezelfde medicinale wiet kan ook verlichting bieden.

Wiet bij carpale tunnelsyndroom

Het opnemen van medicinale wiet in je dagelijkse gezondheidsregime kan het verschil maken tussen een goede en een slechte dag, voor mensen met het carpale tunnelsyndroom. Het verschil tussen goed slapen of een ongemakkelijke nacht waarin je je hand en pols in een bepaalde positie wil houden.

Gebruikelijke medicatie bij carpale tunnelsyndroom zijn NSAID-pijnsillers zoals ibuprofen , diclofenac en naproxen. Bij heftige gevallen worden ook corticosteroïden ingezet, vaak middels een injectie in de hand. Deze middelen hebben bijwerkingen die variëren van gewichtstoename, maagklachten tot osteoporose.

Medicinale wiet is een natuurlijke remedie tegen ontstekingen in zachte weefsels. Bovendien werkt het bewezen pijnstillend, ook bij zenuwaandoeningen en gewrichtspijn. De klachten van het carpale tunnelsyndroom laten zich dus goed behandelen met cannabis.

Medicinale wiet is een natuurlijke remedie tegen ontstekingen. Bovendien werkt het bewezen pijnstillend. [Shutterstock/william casey]

Weinig bijwerkingen van wiet

Ondertussen kent medicinale wiet nauwelijks bijwerkingen. Mensen die cannabis gebruiken melden vanaf een bepaalde dosis een toename van eetlust, droge ogen, droge mond en een verbeterde stemming. Vaak is een lage dosis al voldoende en blijven deze bijwerkingen achterwege. Overigens vinden veel patiënten de bijwerkingen prima te doen. Een verbeterde stemming vinden velen zelfs prettig.

CBD heeft helemaal geen bijwerkingen. Afhankelijk van de ernst van het carpale tunnelsyndroom, moet je ’s nachts mogelijk nog wel een spalk dragen om hand en pols te ondersteunen en gevoelloze, tintelende gevoelens te bestrijden.

Ook is wietzalf met CBD, THC of beide een optie. Die breng je aan op de huid waar het direct verlichting biedt. De high-effecten blijven bij deze methode achterwege.

LEES OOK: High en stoned van mediwiet • dit kan je verwachten

Een ander probleem met het gebruik van ontstekingsremmers zoals NSAID’s en steroïden is dat het lichaam tolerantie opbouwt. Dit kan leiden tot sterkere pijnstillers, meer ongemak en een verhoogde humeurigheid. Met wiet bouw je ook tolerantie op als je het een tijdje gebruikt. Dat stabiliseert gelukkig vrij snel, vaak al binnen twee weken. Daarna blijft de werking nagenoeg constant.

Zoals je ziet is wiet bij het carpale tunnelsyndroom absoluut het proberen waard.

[Openingsfoto: siam.pukkato/Shutterstock]