(advertenties)
(advertentie)

Nieuwsuur besteedde drie achtereenvolgende dagen aandacht aan de status van wiet en medicinale cannabis in Nederland. Het resultaat is een interessante driedelige documentaire waarin pijnlijk duidelijk wordt dat ons land haar ooit zo vooruitstrevende rol keihard is kwijtgeraakt. De grootste slachtoffers in dit verhaal: patiënten die afhankelijk zijn van mediwiet.

Terwijl er om ons heen een miljardenindustrie ontstaat, lukt het Nederland maar niet om een systeem op te zetten dat recreatieve en vooral medicinale cannabisgebruikers serieus neemt.

Omdat het bevoorraden van coffeeshops nog steeds verboden is, wordt in Nederland al decennialang een systeem in stand gehouden waar illegale en vaak criminele broodkwekers van profiteren. Er start weliswaar binnenkort een wietexperiment waarbij enkele coffeeshops legale staatswiet krijgen aangeleverd. Maar experts vinden dit experiment nu al gedoemd om te mislukken.

Ook het verzorgen van een goed medicinale cannabisbeleid komt maar niet van de grond. Na 15 jaar medicinale staatswiet bestempelen patiënten, experts en andere belanghebbenden het unaniem als “slecht en duur”.

Ondertussen ontstaan er wereldwijd allerlei bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het grootschalig kweken van cannabis. Legaal, dus met toestemming van de overheid. Dergelijke bedrijven uit Canada en de VS slepen bovendien miljarden-investeringen binnen, wat aangeeft dat er veel vertrouwen is in de toekomstige ontwikkeling van de markt.

Voor het NPO-programma Nieuwsuur allemaal aanleidingen om eens een kijkje te nemen op het wereldwijde cannabistoneel, inclusief een kritische blik op de stand van zaken in Nederland.

De climax voor patiënten die medicinale cannabis gebruiken vindt plaats in aflevering drie. Maar de twee afleveringen daarvoor bouwen er mooi naartoe.

Deel 1: Marokkaanse hasj

Eind 2019, maar waarschijnlijk pas in 2020 start de overheid met een wietexperiment. In slechts 6 tot 10 Nederlandse gemeenstes zullen de coffeeshops legaal worden bevoorraad  met staatswiet, zodat zij niet meer hoeven in te kopen bij illegale en vaak criminele wietkwekers.

Nieuwsuur bekijkt het experiment en loopt al snel tegen een probleem aan. Hoe zit het namelijk met de Marokkaanse hasj? Die is erg populair in de Nederlandse coffeeshops, maar kan niet even in Nederland door staatskwekers worden nagemaakt.

Helaas heeft Nieuwsuur de afleveringen offline gehaald.

Deel 2: Canada is booming

De kweekfaciliteit van Canopy Growth is maar liefst 24 voetbalvelden groot. [foto: Tim Bishop]

Op 17 oktober 2018 wordt productie en het gebruik van cannabis volledig legaal in Canada. De Canadese ambities zijn groot en reiken tot over de landsgrenzen. Bedrijven als Canopy Growth willen namelijk graag de hele wereld voorzien van de door hun gekweekte cannabis, inclusief Nederland. Canopy Growth is zelfs aan het lobbyen om wiet te leveren voor het Nederlandse wietexperiment.

Hier openbaart de gemiste kans voor Nederland zich echt goed. Ons land had namelijk ooit de leiding met een vooruitstrevende regulering van coffeeshops en de ontwikkeling van toonaangevende cannabisgenetica. Maar die voorsprong zijn we kwijt.

Sterker nog, er is in andere landen een miljardenindustrie ontstaan die is gebaseerd op Nederland. Het plan om te legaliseren is daar in een paar jaar tijd omgezet in daden terwijl Nederland al sinds 1976 met een schizofreen gedoogbeleid zit waarin de verkoop van cannabis gedoogd wordt, maar de inkoop illegaal is.

Schoorvoetend start er eind 2019 een wietexperiment. Nederland gaat mogelijk zelfs cannabis inkopen uit Canada. En tegen de tijd dat het experiment voorbij is, is het gat tussen Nederland en de industrie nóg groter.

Helaas heeft Nieuwsuur de afleveringen offline gehaald.

Deel 3: De kritiek op Nederlandse staatswiet

Het derde en laatste deel van de reeks brengt de kijker weer terug naar Nederland. In deze aflevering komen diverse experts aan het woord die hun mening geven over 15 jaar medicinale staatswiet.

De conclusie is unaniem: Nederland heeft gefaald met medicinale staatswiet en zal ook falen met staatswiet voor coffeeshops.

In het item kijken onder meer advocaat Maurice Veldman, apotheker Charles Wauters en patiënt Ruud Hillebrand naar wat er de afgelopen 15 jaar nu precies is misgegaan. En dat is een hoop, zo blijkt uit hun verhalen.

Als grote schuldige wordt  het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) aangewezen. Deze overheidsorganisatie is sinds 2001 verantwoordelijk voor de productie van cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden en sinds 2003 is de organisatie operationeel.

In dat jaar werd alles anders. Allerlei leveranciers met ervaring, die goede kwaliteit mediwiet leverden aan apotheken tegen een lage prijs, werden aan de kant gezet. Ontheffingen werden stopgezet, kennis vloeide weg en bedrijven gingen failliet. En dat allemaal omdat het BMC koos voor één nieuwe leverancier, Bedrocan.

Dit bedrijf leverde vervolgens wiet van slechte kwaliteit tegen een veel hogere prijs waardoor patiënten de wiet uit apotheken gingen mijden. Ze kregen niet meer wat ze gewend waren waardoor het systeem dat juist voor patiënten is bedoeld, instortte.

Patiënten voelden zich in de kou gezet, zo beaamt ook Hillebrand die mediwiet gebruikt om de bijwerkingen van zijn HIV-medicatie dragelijk te maken.

“Ik kon terug naar de coffeeshop, want dat spul was niet te roken. En ik was niet de enige die er zo over dacht”, vertelt hij aan Nieuwsuur. “Enorm protest stak op vanuit patiëntenorganisaties. Maar wij werden weggezet als schreeuwlelijkerds en als mensen die onwaarheden vertelden. Er is nooit naar ons geluisterd.”

Een foto uit 2010 waarop Rudolf Hillebrand vecht voor zijn recht op thuisteelt, genomen tijdens het Cannabis Tribunaal.

De kritiek op het BMC en Bedrocan van gebruikers en andere telers is dus dat zij te duur zijn en slechte wiet leveren. Die kritiek duurt nu al 15 jaar, maar wordt niet tot nauwelijks gehoord. Nieuwsuur heeft beide organisaties overigens gevraagd om een reactie, maar daar is niet op ingegaan.

Ook de bekende cannabisadvocaat Maurice Veldman is helder in zijn mening over de gang van zaken. “Door het BMC hebben we een grote achterstand op de rest van de wereld. We stonden voorop en nu bungelen we achteraan. En die achterstand gaan we niet inhalen. Dat is schandelijk!”

Helaas heeft Nieuwsuur de afleveringen offline gehaald.