Kweek je mediwiet ook een keer op kokos!
Kokos is een geweldig medium om wietplanten in te kweken. Het lijkt op aarde maar als je het op de juiste manier gebruikt, geeft het hydro resultaten!
De beste mediwiet kweek je zelf. Daarom besteedt Mediwietsite de komende tijd regelmatig aandacht aan kweekonderwerpen, die op moment van publiceren relevant zijn. Eind maart kan je ontkiemen, dus het is de hoogste tijd om wietzaden te kopen. In dit artikel ontdek je waar je op moet letten.
Het vorige artikel was het startpunt van deze kweekserie. Hierin krijg je uitgebreid hulp bij het vinden van de juiste wietsoort. Als je eenmaal weet welke soort je wilt kweken, volgt een volgende belangrijke vraag: ‘Wat voor wietzaadje koop ik?’. In dit artikel leer je wat van belang is om die vraag te beantwoorden.
LEES OOK: Raadpleeg de kweekkalender van 2022 en kweek buiten je eigen mediwiet
Iedereen die zich voor het eerst gaan oriënteren op zelf mediwiet kweken, ontdekt dat er niet alleen verschillende wietsoorten zijn, maar ook verschillende soorten wietzaden. Een zaadje is niet gewoon een zaadje; de afgelopen jaren is daar met dank aan veredelaars variatie ontstaan. Door de verschillen te kennen, kies je eenvoudig het beste type zaadje voor jouw situatie.
Je kan kiezen uit drie verschillende soorten wietzaadjes:
De verschillen leggen we hieronder aan je uit.
Reguliere wietzaden zijn zaden zoals Moeder Natuur het bedoelt. Deze zaadjes ontkiemen en daarna zijn er twee opties:
Zoals je weet draait het bij wiet om de bloemtoppen van de vrouwelijke plant. Alleen die zijn medicinaal bruikbaar. De mannelijke plant heeft voor medicinaal (en recreatief) cannabisgebruik geen enkele waarde.
En dat kan voor veel kwekers een probleem zijn. Je ziet aan een zaadje niet wat voor geslacht het wordt. Je weet vooraf dus niet of en hoeveel vrouwelijke planten je gaan oogsten. Het geslacht van de plant openbaart zich namelijk pas tijdens de bloeifase. En voordat je die fase bereikt, ben je een aantal weken verder. Het kan dus gebeuren dat je de (gedoogde) vijf zaden ontkiemt en er na een week of tien achterkomt dat je één vrouwelijke plant hebt en vier mannetjes. Veel werk voor niets dus. En minder oogst dan gehoopt.
Bovendien moet je de mannelijke planten direct verwijderen. Die kunnen namelijk jouw enige vrouwtje bestuiven. En als dat gebeurt, gaat het vrouwtje zaden maken. Ze investeert dan minder energie in het ontwikkelen van dikke wiettoppen. En die toppen zitten bovendien vol met zaadjes, zodat je er weinig aan hebt.
Er zijn mensen die zweren bij reguliere wietzaden. Maar voor beginnende kwekers die medicinale wiet gaan telen, is deze optie niet ideaal. Je kan beter kiezen voor gefeminiseerde wietzaden.
Gefeminiseerde wietzaden zijn zaden die met 99,9 procent zekerheid uitgroeien tot vrouwelijke planten. Dit hebben veredelaars voor elkaar gekregen door een slimme truc toe te passen. Dat zit zo.
De cannabisplant kan in uitzonderlijke gevallen tweeslachtig zijn. Dat betekent dat de plant zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen heeft. Ofwel meeldraden en stampers. Een tweeslachtige wietplant noemen we een ‘hermafrodiet’.
Deze eigenschap is met name een overlevingsmechanisme. Een onbevruchte vrouwelijke plant, kan namelijk tweeslachtig worden en zichzelf bevruchten. En als dat gebeurt, zal het nageslacht altijd vrouwelijk zijn.
Dat komt omdat de stampers van vrouwelijke wietplanten alleen over het geslachtschromosoom ‘X’ beschikken. Mannelijke meeldraden beschikken daarentegen over zowel X als Y-chromosomen. De mannelijke planten bepalen (net als bij mensen) het geslacht van de nakomelingen. Bij XX wordt het een vrouwelijke plant, bij XY een mannelijke plant.
Een vrouwelijke hermafrodiet, is dus niet in staat om mannelijke geslachts-chromosomen te maken. Een vrouwelijke hermafrodiet kan alleen maar vrouwelijke wietplanten voortbrengen. En dat is precies wat veredelaars hebben gebruikt om zaden te ontwikkelen die vrijwel zeker uitgroeien tot vrouwelijke planten. En dat is fijn, omdat je er zeker van bent dat al jouw vijf planten medicinaal bruikbaar zijn.
Automatisch bloeiende wietplanten ofwel ‘autoflowers’ gaan nog een stapje verder dan gefeminiseerde zaden. Bij deze wietzaadjes hebben veredelaars een andere aanpassing gedaan. En die zorgt ervoor dat de plant na een paar weken groeien automatisch gaat bloeien.
Reguliere en gefeminiseerde zaden doen dit niet. Deze zaden volgen het patroon van de natuur. Dat houdt in dat de planten groeien tot aan de langste dag van het jaar. Daarna worden de dagen korter en dat triggert de plant om te bloeien.
Kwekers die binnen kweken, in een kweekkast bijvoorbeeld, simuleren dit moment door de klok van 18 uur licht per etmaal terug te schroeven naar 12 uur licht. Omdat de planten ineens 6 uur minder licht krijgen, ‘denken’ ze dat de langste dag van het jaar is geweest. Hierdoor gaan ze bloeien.
Autoflowers zijn ongevoelig gemaakt voor dit moment. Deze zaden groeien een week of vier, en gaan daarna automatisch over op de bloeifase. Hiervoor zijn genetische eigenschappen van een cannabissoort uit het Hoge Noorden (Noord-Rusland en daarboven) gebruik.
Omdat het in die regio ’s zomers nauwelijks donker wordt, beschikken wietplanten daar over genen die ervoor zorgen dat de planten vanzelf overschakelen op de bloeifase. Deze genen zijn gekruist in allerlei populaire wietsoorten zodat die nu ook automatisch gaan bloeien.
Het grote voordeel is dat je tijdens de vaak korte en natte zomers in Nederland toch buiten wietplanten kan kweken. Inclusief meer zekerheid op een oogst. Reguliere en gefeminiseerde zaden kan je pas in september of oktober oogsten. Vaak is het dan al heel vochtig en neemt het risico op schimmels en toprot toe.
Een automatisch bloeiende soort kan je in 3 maanden, van ontkiemen tot oogsten, kweken. En autoflowers zijn ook gefeminiseerd, dus je bent zeker van vrouwelijke planten. Een nadeel is dat veel autoflowers kleiner blijven dan hun reguliere en gefeminiseerde versie. Je oogst dus ook iets minder.
Nu je het verschil weet tussen reguliere, gefeminiseerde en automatisch bloeiende wietzaden, is de keuze uiteraard aan jou. Sommige mensen willen zo dicht mogelijk bij Moeder Natuur blijven en kiezen voor reguliere zaden. Anderen willen grote wietplanten en zekerheid op vrouwelijke planten. Zij kiezen voor gefeminiseerde wietzaden. En iedereen die optimaal kweekgemak wil met zo min mogelijk risico, kiest voor autoflowers.
Ben je beginner? Dan is de laatste optie zeker het overwegen waard. En krijg je meer ervaring, dan kan je overstappen op gefeminiseerde zaden.!