Kweek je mediwiet ook een keer op kokos!
Kokos is een geweldig medium om wietplanten in te kweken. Het lijkt op aarde maar als je het op de juiste manier gebruikt, geeft het hydro resultaten!
Wietplanten (en andere planten natuurlijk) hebben eigenlijk niet meer nodig dan zonlicht, voeding en water. Vorige week hebben we het gehad over correct water geven. Deze keer gaan we het hebben over wel of niet voeding toevoegen aan het water.
Welkom bij een nieuwe aflevering van deze kweekserie, waarin we basiskennis bespreken over buiten mediwiet kweken. Tot dusver hebben we de volgende dingen besproken:
Bovendien hebben we tussendoor een handige buitenkweekkalender gedeeld. Daarin staat grofweg de planning voor de kweekcyclus. En we hebben het startsein gegeven toen de IJsheiligen voorbij waren.
De vorige keer hebben we het gehad over water geven. Op het forum vragen mensen zich regelmatig af of ze daar dan ook voeding aan moeten toevoegen. Dat kan, maar hoeft zeker niet.
Je planten zitten nu volop in de groeifase. Dit is de fase waarin ze zich ontwikkelen tot mooie, robuuste planten. Belangrijk, omdat ze straks in staat moeten zijn om te succesvol te bloeien.
Voeding toevoegen tijdens de groeifase is eigenlijk alleen noodzakelijk als jouw planten tekenen van een voedingstekort vertonen. Dit uit zich meestal in vergeelde bladeren en een algeheel somber voorkomen.
Staan je planten in de volle grond? Maak je dan niet meteen zorgen. De wortels zoeken net zo lang door tot ze vinden wat ze nodig hebben. Staan je planten in potten en zie je dat ze vergelen? Dan kan je wellicht gaan bijvoeden. Het is dan aannemelijk dat de plant alle voeding uit de aarde heeft opgenomen. Kies in dit geval een voeding die bedoeld is voor de groeifase.
Koop dus pas voeding als je tekenen ziet van vergeling. Er zijn namelijk genoeg succesverhalen van mensen die de hele kweek met dezelfde aarde deden. Zonder bij te voeden behaalden zij gewoon een mooie oogst. Zonde als je voor niets een dure fles voeding haalt.
In de bloeifase hebben wietplanten vaak wel extra behoefte aan voeding. Met name stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) zijn belangrijk. Op flessen met voeding zie je daarom ook vaak de afkorting NPK staan.
Maar goed, eigenlijk kan je een plant die genoeg voeding heeft, niet beter laten groeien of bloeien door ze extra te verwennen met meer voeding. Aan de andere kant kun je wel voorkomen dat de planten wat tekort komen. Veel kwekers besluiten daarom om toch wat bij te voeden tijdens de bloeifase. Bijvoorbeeld om de dag wat voeding toevoegen aan het water.
Let wel goed op dat je niet teveel geeft. De bladeren krijgen dan droge punten en ze krullen op. Dit geeft aan dat ze teveel voedingsstoffen hebben waardoor de bladeren ‘verbranden’. Dus beter even iets te weinig voeding dan te veel, want dan raken bladeren onherstelbaar beschadigd.
Staan ze in de volle grond, dan hoef je wederom niet bang te zijn voor spontane overschotten. De voeding verspreid zich namelijk over een groot stuk grond. Dit is het grote voordeel van wietplanten in de volle grond; je hebt er bijna geen omkijken naar.
Mocht je wel gaan bijvoeden, kies dan sowieso voor een bloeivoeding. Maar begin pas als je echt wat bloeiverschijnselen ziet: dus na een paar weken in de bloei.
Er zijn een hoop voedingsmerken op de markt. Welke je kiest, maakt niet zo heel veel uit. Zolang het maar bloeivoeding is voor wietplanten die buiten groeien en bloeien. En nogmaals, denk niet dat veel voeding voor grotere toppen zorgt. Je doet er eerder kwaad mee dan goed. Houd je dus aan het meegeleverde voedingsschema en observeer je planten goed.
Wil je het echt goed doen? Kies dan voor een biologische voeding. En dan het liefste een voeding in een vaste vorm. Vloeibare voeding heeft namelijk al snel de neiging om in de grond weg te trekken voor je plant het kan opnemen. En de vloeibare voeding die de wortels bereiken, worden heel snel opgenomen door de plant. Dat kan nog wel eens voor acute overschotten zorgen.
Biologische voeding wordt veel trager opgenomen. Zeker de vaste variant. Je verrijkt eigenlijk vooral de aarde en voegt niet direct voeding toe aan de plant. Zo zorg je ervoor dat er een buffer in de pot ontstaat, waardoor je plant alles op kan nemen wat ze nodig heeft.
Over een paar weken naderen we de bloeifase van de plant. Daarom zal ons volgende deel in het teken staan van deze fase.
[Openingsfoto: Shutterstock/TOM KAROLA]