(advertenties)
(advertentie)
Medicinale wiet is in principe niet anders dan andere wiet. Het is meer de manier van kweken die ervoor zorgt dat wiet wel of niet geschikt is als medicijn. Organisch en onbespoten dus, en laat het kweken op die manier nou net ook gewoon heel simpel zijn.

Het kweken van medicinale cannabis kun je, net zoals de meeste bezigheden zo moeilijk maken als als je zelf wil. Sterker nog, de meeste mensen die cannabis kweken maken het zichzelf onnodig moeilijk. Dat is ook wel begrijpelijk eigenlijk. Wie wel eens over het onderwerp op internet heeft gezocht, vindt al snel een enorme hoeveelheid aan aan informatie. Hiertussen staat veel bruikbare en interessante informatie die zeker klopt, alleen krijg je daardoor als beginner wel het idee dat het kweken van medicinale wiet enorm duur en ingewikkeld is. Heb je dat gevoel ook, lees dan vooral door want op kleine schaal wiet kweken om in je eigen medicatie te kunnen voorzien is een stuk makkelijker dan je wellicht denkt.

Medicinale wiet kweken is niet moeilijker dan een kamerplant in leven houden. Foto: Jan Mika, Shutterstock

Medicinale wiet kweken is niet moeilijker dan een kamerplant in leven houden. Foto: Jan Mika, Shutterstock

Hydrologische kweeksystemen, top-boosters, pH- en EC-meters en ga zo maar door. Het kunnen nuttige spullen zijn voor ervaren cannabistelers, maar absoluut niet noodzakelijk voor wie gewoon zijn eigen medicinale cannabis wil kweken. We zullen je laten zien wat wel absoluut noodzakelijk is om je eigen cannabismedicijn te kweken.

Wat heeft een wietplant nodig?

Om te kunnen groeien en bloeien hebben wietplanten in principe maar 6 dingen nodig. Niet alleen wietplanten trouwens, want de in de basis hebben alle planten dezelfde zaken nodig om te kunnen leven. Cannabis is wat dat betreft net een kamerplant. Mist een wietplant één van deze basale levensbronnen, dan zal ze daaronder lijden en misschien wel doodgaan.

  1. Licht ✓
  2. Lucht ✓
  3. Water ✓
  4. Meststoffen ✓
  5. De juiste temperatuur ✓
  6. Aarde ✓

Gefeminiseerde wietzaden

Cannabis is een tweeslachtige plantensoort. En zoals je wellicht al weet, produceren alleen de vrouwelijke exemplaren medicinale cannabis. Aan de mannelijke planten heb je niet alleen niets, ze zorgen er ook voor dat de vrouwelijke planten bevrucht worden, waardoor ook die minder medicinale wiet produceren. Tot ongeveer 10 jaar geleden moesten cannabiskwekers dan ook scherp opletten en de mannelijke planten op tijd herkennen om ze vervolgens te verwijderen.

Dit hoeft tegenwoordig niet meer. De meeste wietzaden die je tegenwoordig kunt kopen – met of zonder CBD – zijn namelijk gefeminiseerd. Uit deze wietzaden komen alleen maar vrouwelijke cannabisplanten. Gefeminiseerde wietzaden zijn verder niet genetisch gemanipuleerd en volkomen veilig om medicinale cannabisplanten uit te kweken.  Wie wil weten hoe gefeminiseerde zaden gemaakt worden, kan dat hier lezen op RollingStoned.nl. Wanneer je wietzaden aanschaft, let er dan op dat ze gefeminiseerd zijn, ieder zadenbedrijf vermeldt op zijn website of zijn wietzaden gefeminiseerd zijn of niet, soms kun je ook zelf kiezen of je gefeminiseerde of gewone (ook wel reguliere) wietzaden wil bestellen.

  • Cannabis is tweeslachtig, er zijn mannelijke en vrouwelijke planten
  • Mannelijke planten produceren geen (medicinale) cannabis
  • Mannelijke planten bevruchten vrouwelijke planten, een bevruchtte vrouwelijke wietplant levert minder medicijn en bevat veel zaden
  • Uit gefeminiseerd wietzaad komen alleen vrouwelijke planten
  • Gefeminiseerd wietzaad is veilig en niet genetisch gemanipuleerd

Buiten medicinale cannabis kweken

Wie alleen buiten wiet kweekt, maakt het zichzelf helemaal makkelijk. Medicinale wiet kweken is buiten zo simpel als het laten ontkiemen van een paar gefeminiseerde wietzaden aan het begin van mei, en de jonge plantjes zo rond IJsheiligen (halverwege mei, twee weken na het ontkiemen) buiten in de tuin te zetten. Zet de planten op een zonnig plaatsje in de tuin, in potten of gewoon in de grond. Direct in de grond is het simpelst, je plant wordt dan tevens het grootst en kan wel tot drie meter hoog groeien. Zet je ze in een pot, dan blijven ze kleiner. Hoe kleiner de pot, hoe kleiner ook de plant. In potten met een inhoud van ongeveer 20 tot 25 liter wordt een wietplant ongeveer een meter hoog, als alles goed gaat levert zo’n plant ongeveer 30 tot 40 gram droge medicinale cannabis op.

Een wietplant in de volle grond kan wel 3 meter hoog worden en tot een kilo aan droge medicinale cannabis opleveren. Foto: TOM KAROLA, Shutterstock

Een wietplant in de volle grond kan wel 3 meter hoog worden en tot een kilo aan droge medicinale cannabis opleveren. Foto: TOM KAROLA, Shutterstock

De periode waarin de temperatuur in de lage landen hoog genoeg is om buiten medicinale wiet te kweken loopt van april tot halverwege oktober. Daarbuiten is het te koud en niet licht genoeg voor cannabisplanten in ons klimaat. Wanneer het continu onder de 15 graden is, stagneert de groei dusdanig dat een wietplant stopt met groeien. Zaaien kan dus pas vanaf 1 april, tenzij je binnen kunstlicht gebruikt.

  • Buiten wiet kweken is makkelijk
  • Vanaf halverwege mei, is het warm genoeg en kunnen jonge wietplanten naar buiten
  • Direct in de grond kweken levert ontzettend grote wietplanten op, tot wel 3 meter hoog
  • Hoe kleiner de pot, hoe kleiner de plant
  • Buiten wiet kweken kan van april tot halverwege oktober

Autoflower wietzaden

De zadenbranche heeft het patiënten een stuk makkelijker gemaakt om zelf in hun eigen medicijn te voorzien. Niet alleen zorgen de gefeminiseerde zaden ervoor dat je je geen zorgen meer hoeft te maken om mannelijke cannabisplanten, er zijn tegenwoordig ook zogenaamde autoflower wietzaden. Autoflower wietzaden zijn niet alleen gefeminiseerd, maar bloeien ook automatisch. We zullen uitleggen waarom dit handig is.

Cannabis is een zogenaamde korte dag plant. Korte dag planten bloeien wanneer de dagen korter worden, in Nederland en België betekent dat, dat wietplanten buiten zo halverwege augustus beginnen te bloeien en pas eind september, begin oktober klaar zijn voor de oogst. Omdat het in deze maanden vaak ook al regenachtig en nat is, krijgen veel wietplanten dan last van toprot. Juist de medicinale delen (toppen, bloemen) worden door de toprot aangetast. Rotte toppen zijn nutteloos en ongezond, je kunt ze niet gebruiken, en zeker niet als medicijn.

Autoflower wietsoorten bloeien vanzelf en zijn veel eerder klaar. Foto: bondgrunge, Shutterstock

Autoflower wietsoorten bloeien vanzelf en zijn veel eerder klaar. Foto: bondgrunge, Shutterstock

Wietplanten uit autoflower wietzaden hebben dit probleem niet. Deze cannabisplanten beginnen al veel eerder te bloeien waardoor ze al in juni, juli klaar zijn voor de oogst. Wanneer de zon buiten nog hoog aan de hemel staat en het lekker warm en droog is. Wil je komende zomer gemakkelijk en snel medicinale wiet kweken, koop dan een paar autoflower wietzaden en zet die rond IJsheiligen buiten in een paar flinke potten met aarde. Gewoon op tijd water geven (niet teveel, niet te weinig) en op een zonnige plek zetten, dan kun je in juli heel goede medicinale cannabis oogsten.

  • Cannabis is een korte dag plant, die gaat bloeien als de dagen korter worden
  • Niet-autoflower wietplanten bloeien in ons klimaat pas vanaf halverwege augustus
  • Niet autoflower wietplanten hebben buiten vaak last van toprot
  • Wietplanten uit autoflower wietzaden bloeien vanzelf
  • Autoflower wietplanten in april gezaaid, zijn al in juli klaar voor de oogst en hebben geen last van toprot

Meststoffen

Voor wietplanten zijn allerlei gespecialiseerde producten te koop. Met name qua plantenvoeding, is er een enorme keus. Er zijn topboosters, wortelstimulators, groei- en bloeivoeding en ga zo maar door. De meeste van deze producten hebben eigenlijk alleen een meerwaarde wanneer de cannabisplanten binnen in een zo kort mogelijke tijd, onder kunstlicht gekweekt worden. Wanneer je buiten op een organische wijze medicinale wiet kweekt, heb je al deze gespecialiseerde producten niet nodig. Organische mest in de vorm van wormenmest, kippenkorrels, bloedmeel en beendermeel uit het tuincentrum zijn uitstekende natuurlijke bronnen van plantvoeding.

Compost en organische meststoffen zoals bloed- en beendermeel zijn prima voor medicinale wietplanten. Foto: Cora Mueller, Shutterstock

Compost en organische meststoffen zoals bloed- en beendermeel zijn prima voor medicinale wietplanten. Foto: Cora Mueller, Shutterstock

Geef je planten alleen water en denk pas aan bijvoeden wanneer je ziet dat de planten lichter van kleur worden. Wanneer de planten nog niet bloeien, kies dan een meststof als bloedmeel, kippenkorrels of wormenmest, hierin zit namelijk veel stikstof. Wanneer de planten al bloeien hebben ze meer behoefte aan fosfor en kalium, kies daarvoor bijvoorbeeld beendermeel.

  • Speciale wietplanten-voeding is niet per se nodig
  • Organische mest uit het tuincentrum is goed voor medicinale cannabis
  • In de groeifase hebben wietplanten meer behoefte aan stikstof (N)
  • In de bloeifase hebben wietplanten meer behoefte aan fosfor (P) en kalium (K)

Binnen medicinale cannabis kweken

Wie buiten een vijftal autoflower wietplanten kweekt, houdt daar ongeveer 30 gram droge mediwiet per plant aan over. In totaal zo’n 150 gram dus. Eén enkele gefeminiseerde niet-autoflower wietplant in de volle grond (dus niet in een pot) kan – mits alles goed gaat en er niets gaat rotten – aan het einde van september / begin oktober, wel tot 1000 gram droge medicinale cannabis opleveren.

Je leest het; medicinale wiet kweken hoeft niet moeilijk te zijn. Het is leuk om te doen en levert je ook nog eens gratis medicijn op waar je dan bijvoorbeeld weer medicinale wietolie van kunt maken. Heb je meer medicinale cannabis nodig, dan kun je overwegen om binnen onder kunstlicht wiet te kweken. Ook dat is niet moeilijk, in dit artikel helpen we je ook binnen op weg.

[Openingsfoto: Dan Holm, Shutterstock]