(advertenties)
(advertentie)

Het buitenkweekseizoen is weer voorbij maar wellicht heb je plannen om je medicinale kweekbezigheden binnen voort te zetten. Eén van de vragen die dan rijzen is: zal ik dan op hydrocultuur gaan kweken of is gewone aarde beter geschikt. Wat zijn de voordelen, en hoe maak ik de beste keuze?

Bij mensen die overwegen om de wonderbaarlijke reis van het kweken van mediwiet te maken, rijst vroeg of laat de vraag welk kweekmedium te gebruiken. Afhankelijk van wie je het vraagt, is er meestal sprake van een sterke voorkeur voor het één of het ander. Maar wat is beter?

Een lastig te beantwoorden vraag, want het hangt helemaal af van je eigen situatie en persoonlijke voorkeuren. En ook je kennis- en ervaringsniveau is belangrijk. Laten we de voordelen van beide kweekmethodes bekijken, zodat je een goede afweging kunt maken voor wat betreft aarde of hydrocultuur als groeimedium.

Voordelen van het telen op aarde

Voor de meeste beginnende kwekers is aarde het gemakkelijkste en meest toegankelijke medium om in te groeien. Cannabis wordt het liefst gekweekt in een enigszins zure maar luchtige grond die rijk is aan voedingsstoffen en water goed afvoert. Er zijn gelukkig speciale aardemixen voor (medicinale) cannabis te koop, dus zelf mengen hoeft tegenwoordig gelukkig niet meer.

Aarde is een afgebroken restproduct van organisch materiaal. Het is een natuurlijk medium voor de meeste bomen en planten en ook cannabisplanten zijn gek op deze voedingsrijke bodem. Aarde is ook niet voor niets het kweekmedium van moeder natuur. Het geeft cannabis een uitgebreide cocktail van veel meer mineralen dan een fles plantenvoeding bevat. Dit is waarom sommige liefhebbers de smaak van op aarde gekweekte wiet prefereren.

Wietplanten gegroeid op aarde, in de bescheiden CNNBS G-Kit (ook wel Mediwietsite kweekkast).

Afgezien van het feit dat aarde eenvoudig en goedkoop is te bemachtigen, biedt het ook een overvloed aan andere voordelen:

  • Het is vergevingsgezind – Aarde, in tegenstelling tot hydrocultuur, biedt een buffer als het gaat om het maken van fouten. Als een hydroponisch systeem uitvalt, kunnen je planten daar binnen een paar uur al nadelige gevolgen van ondervinden. Aarde geeft je daarentegen veel meer tijd om fouten te corrigeren. En dat is zeker voor beginnende kwekers ideaal.
  • Betere smaak – Sommige mensen zijn van mening dat aarde je cannabis een rijker smaakprofiel geeft. Aarde is van zichzelf rijk aan voedingsstoffen, maar bij hydro is de plant volledig afhankelijk van toegevoegde meststoffen.
  • Eenvoud – Eén van de voordelen van kweken met aarde is dat je minder apparatuur nodig hebt zoals  pompen, containers, pH- en EC-meters en extra slangen. Ook hoef je bij een biologische kweek op aarde met een bodemleven, niet per se de pH- en EC-waardes bij te houden. Natuurlijk kan je bij aarde ook van alles toevoegen en meten, maar dat is optioneel.
  • Mobieler – Technisch gezien heb je alleen een pot en grond nodig om cannabis te kweken. Hierdoor is het veel makkelijker om je planten (om wat voor reden dan ook) te verplaatsen in vergelijking met hydrocultuur. Hydrocultuur is een systeem met slangen en water, terwijl je planten in potten nergens mee hoeft te verbinden.

En de nadelen van aarde?

Uiteraard heeft aarde ook nadelen ten opzichte van hydrocultuur. Op aarde kun je gemakkelijk te veel water geven, waardoor wortels kunnen verstikken. En maak je eenmaal een grote fout, dan is het meestal lastig om die te herstellen. Daarnaast is aarde natuurlijk zwaar, en is het gesleep met zakken aarde geen pretje voor je rug. Ook dien je eigenlijk altijd bij je planten aanwezig te zijn om water te geven, op hydrocultuur nemen pompen en timers dit werk gedeeltelijk van je over, zodat je wat vaker een weekendje of zelfs een midweekje weg kunt.

Voordelen van kweken op hydrocultuur

Dan de hydrokweek. Als je behoefte hebt aan meer controle over je medicinale wietplanten, kweekgemak en een maximale opbrengst, dan is het een goed idee om hydrocultuur te overwegen. Hydrocultuur is een systeem waarbij een voedingsrijke wateroplossing rechtstreeks naar de wortels van de plant wordt gepompt. Hierdoor wordt het gebruik van aarde helemaal overbodig. De planten staan met hun wortels in een inert medium zoals steenwol of hydrokorrels, of hangen gewoon rechtstreeks in het voedingswater zelf. Ze zijn voor al hun voedingsstoffen afhankelijk van de kweker en de minerale plantenvoeding in het voedingswater.

Bij hydrocultuur nemen wortels meststoffen direct op uit het voedingswater. Foto: Dokter Groen/CNNBS

Hier zijn enkele voordelen voor het kweken van hydro:

  • Het is snel – Een van de belangrijkste voordelen van groeien met hydrocultuur is dat wietplanten veel sneller groeien dan in aarde. Als je het goed doet kun je 2 tot 3 weken groeitijd besparen met deze methode.
  • Lager risico op plagen / ziekten – Er vanuit gaande dat je de kweekruimte grondig reinigt voorafgaand aan een nieuwe kweek, neemt de kans dat je planten plagen of ziektes krijgen aanzienlijk af. Dat komt omdat aarde een organisch product is dat een broeinest vormt voor allerlei ziektes en plagen. Met hydro is dit risico een stuk kleiner.
  • Het is geautomatiseerd – Met hydro kan je elk aspect van je kweek automatiseren. Het enige dat je uiteindelijk moet doen, is het systeem vullen met water en onderhouden om het optimaal te laten functioneren. Je kunt zo ook nog eens een weekendje weg.
  • Minder waterverbruik – Hoewel je zou verwachten dat hydrocultuur meer water gebruikt dan aarde, is dat niet het geval. Hydro gebruikt zelfs tot 90 procent minder water dan kweken op aarde. Maar toegegeven, dit is vooral een voordeel voor mensen die veel planten kweken. Het voordeel gaat dus minder op voor medicinale kwekers die een paar plantjes kweken voor eigen gebruik.
  • Geen aarde –  Dit klinkt misschien als een gek voordeel maar je hoeft geen aarde te kopen en zoals eerder gezegd, hoef je er ook niet mee te slepen. Je medium komt namelijk gewoon uit de kraan!
  • Optimale controle – Bij hydrocultuur heb je optimale controle over het voeden van je planten. Als je iets aanpast heeft dat meteen invloed. Zie je dat je planten tekorten hebben, dan kan je die meteen aanvullen. Zet je de planten in bloei? Dan kunnen ze nog diezelfde dag profiteren van aangepaste voeding. Spoelen? Twee tot drie dagen alleen kraanwater is genoeg.

En de nadelen?

Uiteraard heeft ook hydrokweken nadelen. Om te beginnen werk je met een hoop water en stroom, en dat gaat niet altijd goed samen. Je moet de twee dus goed van elkaar scheiden (stroom hoog, water laag in je kweekruimte, geen stopcontacten op de grond etc.). Verder heb je absoluut een pH-en EC-meter nodig, en is enige kennis van voedingsstoffen, en symptomen van tekorten en overschotten gewenst. Je bent afhankelijk van pompen en timers, en als die onverhoopt uitvallen dien je snel in te grijpen.

Wat moet ik kiezen?

De keuze ligt natuurlijk altijd bij jezelf. Maar nu je de voor- en ook nadelen van aarde en hydro zo tegenover elkaar ziet staan, zal het hopelijk wat makkelijker zijn om een keuze te maken. Om je toch nog een beetje te helpen, volgen hier een paar aandachtspunten die je kan meenemen in de overweging:

  • Vraag je af wat jouw niveau van bekwaamheid is bij het kweken van cannabis. Het verdient de aanbeveling om eerst vertrouwd te raken met de cannabisplant. Leer de plant lezen zodat je weet wat de uiterlijke kenmerken van bepaalde problemen zijn. Als je de plant eenmaal begrijpt, kan je bij een hydrokweek veel beter en sneller reageren op wat de plant jou ‘vertelt’.
  • Om tot dat niveau van bekwaamheid te komen kan je het beste beginnen met aarde. Dit is een vergevingsgezind medium, dus een fout wordt niet meteen bestraft met een plant die niet meer is te redden.
  • Ga eens langs een kweekwinkel om te kijken welk systeem je voorkeur heeft (er zijn verschillende hydro-systemen) zodat je beeld krijg bij wat er nodig is en hoeveel dat gaat kosten.

Succes met het maken van je keuze. En meld je trouwens ook aan voor het Mediwiet Forum, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Hier zitten veel andere aarde- én hydro-mediwietkwekers die graag hun bevindingen met je delen.