Volgens onderzoek uit Washington gebruikt één op de vier kankerpatiënten medicinale cannabis tegen de symptomen van – de behandeling tegen – hun ziekte. Een grotere groep verlangt naar informatie over mediwiet als aanvullende behandeling bij kanker, maar krijgt dit niet van z’n behandelend arts – concluderen de wetenschappers.
Kwart patiënten gebruikt mediwiet
Volgens onderzoek gebruikte 24 procent van de kankerpatiënten van de Washington’s Seattle Cancer Care Alliance in het laatste jaar medicinale cannabis tegen de fysieke en mentale symptomen van de slopende ziekte. Dat is maar liefst één op de vier patiënten.
Deze studie verscheen zeer recentelijk in Cancer, een peer-reviewed vakblad van de American Cancer Society. De onderzoekers concludeerden ook dat legalisering van mediwiet de kans vergroot dat patiënten medicinale cannabis-producten uitproberen.
Een kwart van de ondervraagde kankerpatiënten gebruikte cannabis als aanvulling op reguliere behandelingen. [Foto: shutterstock/Creative Family]
Interesse
Van alle 926 ondervraagde patiënten – met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar – bleek bovendien 75 procent(!) geïnteresseerd in informatie over medicinale cannabis van hun behandelend arts. Een groot aantal van hen, zo’n 66 procent, gaf aan weleens cannabis te hebben gebruikt in het verleden. Ongeveer een vijfde van de groep liet weten in de laatste maand cannabis gebruikt te hebben; en 18 procent van de participanten gebruikte nog mediwiet in de laatste week voorafgaand aan het onderzoek.
Patiënten die in de laatste maand wiet gebruikten deden dit voornamelijk om pijn en misselijkheid te behandelen, maar ook om beter met stress, depressie en slapeloosheid om te gaan. De meest voorkomende methoden van gebruik waren inhalatie (70%) en edibles (70%), waarvan 40 procent van deze patiënten op beide manieren cannabis consumeerde.
Steeds meer patiënten verlangen naar informatie over medicinale cannabis. [Foto: shutterstock/Arthimedes]
Educatie
Onderzoeksleider Dr. Steven Pegram hoopt dat dit onderzoek ‘de deuren opent’ voor vervolgonderzoek gericht op ‘het evalueren van de risico’s en voordelen van cannabis’ voor kankerpatiënten. ‘Patiënten met kanker verlangen, maar krijgen geen informatie van hun oncoloog over cannabis gedurende de behandeling’, zegt Dr. Pegram in een persbericht.
‘Het gevolg is dat veel van deze mensen informatie zoeken via andere, niet-wetenschappelijk onderbouwde bronnen’, vervolgt hij. ‘Dit is een belangrijk punt. Want als wij onze patiënten niets leren over cannabis, blijven zij hun informatie elders zoeken.’
Cannabis tegen kanker
Een groeiend aantal patiënten gebruikt cannabis – als aanvulling op reguliere behandelingen – tegen kanker. Veelal in de vorm van een puur cannabisextract of verdunde wietolie. Gedacht wordt dat de werkzame stoffen uit wiet, waaronder THC en CBD, niet alleen symptomen behandelen die voortkomen uit de ziekte of (chemo-)therapie; maar mogelijkerwijs ook helpen de voortgang van de ziekte te remmen of zelfs te genezen.
Zo bewees THC sterke anti-tumor eigenschappen te hebben in laboratoria en dierlijke kankermodellen. Diverse patiëntengetuigenissen doen geloven dat cannabis ook bij sommige mensen heeft bijgedragen aan de genezing van kanker.
[Openingsfoto: shutterstock/Andelaki]