Hardnekkige onzin over cannabis ‘ontmanteld’
Jarenlang werd er een hoop onzin over wiet verkondigd, die de wetenschap inmiddels allang heeft achterhaald. Tijd om deze onzinverhalen over cannabis te ontmantelen.
Ieder mens kent het wel; het niet uit je woorden komen. Geen probleem, je herstelt je en spreekt verder. Mensen die echt stotteren, herstellen niet zomaar. Ze hebben de neiging om vast te lopen op bepaalde woorden en geluiden, waardoor het moeilijk is om een gesprek te voeren. Dit spraakgebrek veroorzaakt een ongemakkelijk en nerveus gevoel. Weet dat je – mocht je er last van hebben – niet de enige bent en dat er een mogelijkheid tot behandelen is. Een daarvan is medicinale cannabis!
Er bestaan verschillende patronen van stotteren, variërend van mild tot ernstig. Personen met deze spraakstoornis vinden het een uitdaging om met andere mensen te communiceren. Als gevolg hiervan wordt vaak de kwaliteit van hun leven aangetast, evenals hun persoonlijke en minder persoonlijke relaties.
Stotteren is een communicatie- en spraakstoornis en je herkent het aan de herhaling van lettergrepen, geluiden en woorden die de normale spraakstroom onderbreken. Mensen die stotteren weten precies wat ze willen zeggen, maar hebben moeite met het maken van zinnen. Een aandoening die dus veel frustratie kan veroorzaken. Stotteren gaat vaak gepaard met angst en een laag zelfbeeld. Stotteren is gelinkt aan spanning als gevolg van bijvoorbeeld verlegenheid of angst.
Deze fysieke spanning die stotteraars ervaren bij het gebruik van de spraakspieren zijn onder meer:
Van medicinale cannabis is bewezen dat het de spieren ontspant. Bij stotteren vindt er een overmatige vorm van spanning plaats, dus het is logisch dat mediwiet hier een gunstige invloed op heeft. De spierspanning, waardoor de spraakverstoring als je spreekt ontstaat, wordt opgeheven. Je zal dus minder stotteren. Enkele symptomen van stotteren waar wiet bij kan helpen zijn:
Onderzoeken hebben reeds aangetoond dat CBD kan helpen de ernst en frequentie van tics te verminderen. Een studie in 1998 toonde bijvoorbeeld aan dat patiënten met Gilles de la Tourette (TS) die cannabis gebruikten, een opmerkelijke afname van 80 procent in hun tics ervoeren.
Een andere studie betrof twee patiënten met therapieresistente TS, invaliderende stotter-achtige symptomen en vocale blokkering. De studie toonde aan dat wanneer clinici de proefpersonen dronabinol (synthetische THC) of medicinale wiet gaven, de patiënten een significante verbetering ervoeren wat betreft de volgende verschijnselen:
Zoals bij veel aandoeningen, is er ook bij stotteren geen eenduidige manier van gebruik die iedereen kan verlossen van zijn klachten. Bij ieder individu is de ideale manier van inname anders en en de biochemie van iedereen reageert anders op verschillende hoeveelheden THC en CBD. Veel gebruikte manier van inname van medewiet zijn:
Deze manier van inname – middels eten of drinken – zorgt voor een langzamere afgifte van de cannabinoïden. Je spijsverteringsproces zorgt ervoor dat de cannabis door verschillende organen heen moet voordat je de daadwerkelijke dosis krijgt. Dit betekent dat het ongeveer een uur kan duren voordat de cannabis vanuit je lever naar je hersenen gereisd is en je dus een effect bemerkt.
Dit is een betere en gezondere keuze dan wiet roken. Of het nu gaat om een top van de plant of een olie, je verwarmt de actieve ingrediënten in plaats van ze te verbranden. Hierdoor hou je een krachtige damp over, die je inhaleert. Het zorgt voor een snel effect, met een direct invloed op eventuele angst, gezichtstics, vocale tics en andere symptomen.
Binnen de medicinale cannabiswereld is dit een veel ingezette consumptiemethode. Het is discreet, makkelijk en goed te doseren. Het meermaal daags druppelen van een olie of tinctuur is zeer geschikt als preventieve methode van het gebruik van medewiet. Net zoals bij edibles, moet je iets langer wachten op het effect.
Naast de bovengenoemde methodes, is het gebruik van inname middels capsules of zetpillen flink in opkomst. Net als bij edibles kan deze manier van inname een krachtige behandeling bieden. Dit komt doordat wiet de neiging heeft een sterker effect te geven bij inname, dan bij bijvoorbeeld verbranden. Zetpillen omzeilen daarnaast ook nog eens de maagenzymen, waardoor zij echt een optimaal effect hebben.
Waarschijnlijk kun je wanneer je stottert, het beste kiezen voor een cannabissoort die ook goed inzetbaar is bij angstklachten. Deze zullen je namelijk de benodigde ontspanning kunnen geven. Denk aan soortjes als Strawberry Banana, Cookie Dough, Critical Mass, Girl Scout Cookies, Canna Tsu of Strawberry Cough.
LEES OOK: 8 effectieve wietsoorten bij angst
Door te kiezen voor de juiste strain (en wellicht zul hiervoor een beetje moeten experimenteren), ga je succeservaringen boeken wat betreft het spreken. Hierdoor ontstaat er geleidelijk weer meer zelfvertrouwen en wordt als het ware de stotter-cirkel doorbroken. Uiteraard is het verstandig om naast het gebruik van mediwiet, ook een stotter-therapeut (logopedist) te bezoeken, die jou de juiste handvatten kan geven om het stotteren echt definitief achter je te laten…