Al sinds 2014 is het federale opsporingsautoriteiten zoals de FBI en DEA in de VS verboden om overheidsmiddelen te gebruiken om op te treden tegen medicinale cannabisbedrijven en individuele patiënten. Maar met de dreigende taal van de regering van Donald Trump weet je het nooit, dus de opluchting is groot dat dit ‘begrotingsverbod’ in ieder geval dit jaar nog gehandhaafd blijft door het Congres.
Schizofreen cannabisbeleid in de VS
De wettelijke situatie rond medicinale cannabis in de Verenigde Staten is er eentje van de betere schizofrene soort. Immers; terwijl op dit moment al 30 van de 50 staten plus hoofdstad Washington DC mediwiet gelegaliseerd hebben (zie bijgevoegde kaart), is cannabis op federaal niveau nog altijd verboden. En niet te flauw ook, want wiet prijkt tussen heroïne en dergelijke harddrugs op Lijst I (de zwaarste categorie) van de Controlled Substances Act, met als toevoeging in de wettekst ook nog dat het ‘geen enkele bewezen medicinale waarde heeft’.
Volkomen belachelijk en ook wetenschappelijk al lang achterhaald natuurlijk, maar nog altijd de federale wet in de VS. En zeker met de steeds dreigender wordende taal vanuit het kamp Trump – met name minister van Justitie Jeff Sessions toont zich een hardliner en overtuigd war on drugs-fanaat – vreest menig mediwiet-ondernemer en patiënt voor zijn welzijn…
Bovendien is wat de VS doet ook nog steeds leidend voor wat de rest van de wereld – inclusief de Verenigde Naties – van ‘drugs’ vindt, dus het gekrakeel aan de overkant van de grote plas is zelfs voor Nederland relevant.
Terwijl 30 staten in de VS legale mediwiet kennen is cannabis op federaal niveau nog altijd verboden en met de regering Trump weet je maar nooit hoelang dat eerste nog zo blijft… [foto: Rena Schild/Shutterstock]
Begrotingstekort biedt medicinale cannabis bescherming
Gelukkig moeten ook de Openbare Aanklagers, DEA en FBI luisteren naar de wil van het Amerikaanse Congres en Senaat. En aangezien de federale overheid al jaren onder een gigantisch begrotingstekort zucht, is het NIET optreden tegen de staten die medicinale cannabis hebben gelegaliseerd al sinds 2014 aan goedkeuring van de Rijksbegroting verbonden. Officieel heet dit het ‘Rohrabacher-Blumenauer amendment’ en het beschermt medicinale cannabis dus tegen vervolging door de federale wet(handhavers).
Donderdagavond laat stemde het Congres over de nieuwe begroting van de regering Trump, eentje van de grote cijfers want in totaal bedraagt die liefst 1,3 TRILJOEN dollar, waarvan alleen al 700 miljard dollar voor defensie. En dan hebben we het voor alle duidelijkheid alleen nog maar over het fiscale jaar 2018. En opnieuw werd het ‘mediwiet-amendement’ ook aangenomen.
Kaart van de VS: licht en donkergroen zijn de staten waar medicinale cannabis legaal is…
Sessions & Sessions – een gevaar voor cannabis
Blumenauer’s reactie: ‘Hoewel ik blij ben dat de bescherming voor medicinale cannabis inbegrepen is, valt er niets te vieren omdat het Congres slechts de status quo heeft gehandhaafd. Deze kwestie zou voor eens en altijd moeten worden opgelost. Maar in plaats daarvan verdubbelt minister van Justitie Jeff Sessions zijn inspanningen voor de falende war on drugs en weigert het Republikeins leiderschap alle samenwerking.’
Met die laatste opmerking verwijst de geestelijk vader van de aan de begroting gekoppelde mediwiet-bescherming naar een naamgenoot van de justitieminister: afgevaardigde Pete Sessions uit Texas, die alle pogingen om het cannabisbeleid eindelijk eens écht te hervormen blokkeert.
Geen wonder dus dat een soortgelijk amendement als dat voor medicinale cannabis, maar dan voor staten die recreatieve wiet hebben gelegaliseerd (zie eveneens bijgevoegde kaart), kansloos sneuvelde op de late donderdagavond in het Amerikaanse parlement…
[openingsbeeld: mikeledray/Shutterstock]