Sommige kersverse moeders komen niet op een roze wolk, maar krijgen een postpartum angststoornis en voelen zich ongelukkig. Medicinale cannabis kan helpen.
Een kindje krijgen is voor veel vrouwen de mooiste ervaring in hun leven. Bovendien heeft Moeder Natuur ervoor gezorgd dat er allerlei hormonen vrijkomen die maken dat kersverse moeders niets liever willen dan voor hun kindje zorgen. Maar soms gaat het mis. Hormonale schommelingen en een tekort aan slaap kunnen een postpartum angststoornis triggeren. In het ergste geval leidt dit tot een postnatale depressie.
Je zou het misschien niet verwachten als kersverse moeder. Maar medicinale cannabis kan helpen bij deze buiten proportionele angstgevoelens.
LEES OOK:
Postpartumangst en -depressie
Miljoenen vrouwen over de hele wereld genieten na de bevalling van hun kind helaas niet van een roze wolk. Deze vrouwen herkennen zich niet in alle zoetsappige verhalen van en reclamespotjes met kersverse moeders. Ze voelen zich namelijk heel ellendig sinds de komst van hun baby.
Veel moeders proberen dergelijke gevoelens te verbergen. Maar zodra ze het niet meer onder de pet kunnen houden, volgt een bezoek aan de huisarts. Die schrijft in de meeste gevallen een antidepressivum voor en verwijst eventueel door naar een psycholoog. De huisarts of psychische hulpverleners stellen in dat geval de diagnose postpartumangst (PPA) of postpartumdepressie (PPD).
PPA en PPD hebben veel overeenkomsten. Beide veroorzaken op korte of lange termijn naast psychische problemen ook fysieke symptomen. Denk aan eet- en slaapproblemen, duizelingen, een verhoogde hartslag en misselijkheid.
Deze symptomen treden meestal op binnen drie maanden na de geboorte. In veel gevallen ontwikkelen ze zich echter direct na de geboorte. Het is zelfs zo dat ongeveer 25 tot 35 procent van de vrouwen die last heeft van een postpartumstoornis voor of tijdens de zwangerschap al te maken had met depressie of angst.
Als de angststoornis onbehandeld blijft, kan deze doorontwikkelen in een postnatale (postpartum) depressie.
De verschillen tussen PPD en PPA
Zo wil elke moeder het ’t liefst. Maar volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie krijgt 13% van de moeders te maken met
Bij PPA zal de vrouw extreem voorzichtig en zenuwachtig zijn. Bij PPD zijn de symptomen wat heftiger. Vrouwen huilen meer, zijn passief en houden (meer) afstand van hun pasgeboren kindje.
Bekende postpartumangst-symptomen zijn:
- Te veel gedachten.
- Onvermogen om de geest tot rust te brengen.
- Continue bezig moeten zijn met schoonmaken.
- Steeds ongerust zijn waarbij geruststellen niet helpt.
- Dwanggedachten en -handelingen.
- Niet alleen durven zijn met de baby vanwege angstgedachtes. Hierbij kun je denken aan de gedachte het kindje iets aan te doen, of juist omdat je bang bent dat je kindje iets zal overkomen.
- Lichamelijke symptomen zoals maagkrampen, hoofdpijn, beverigheid of misselijkheid en paniekaanvallen.
- Gebrek aan eetlust.
- Slapeloosheid; moeite met in- en doorslapen.
- Continue gevoel van angst/onheil, alsof er ieder moment iets vreselijks kan gebeuren.
- Vrees dat bovenstaande punten de nieuwe realiteit zijn.
- Angst om uit te spreken dat je je zo slecht voelt, want je bent bang dat mensen je zullen veroordelen of je zelfs je baby zullen afnemen.
Postpartumdepressie symptomen zijn:
- Overmatig huilen.
- Grote problemen hebben om zowel fysiek als mentaal contact te maken met de baby.
- Je afzonderen van je partner, vrienden en familie.
- Te veel slapen of juist niet meer kunnen slapen.
- Een verminderde interesse hebben in dingen en mensen en geen voldoening halen uit dingen die voorheen leuk vond.
- Last hebben van angst- en paniekaanvallen.
- Je kunt niet meer helder denken of beslissingen nemen.
- Het gevoel waardeloos te zijn.
- Je vindt jezelf een slechte moeder.
- Gedachten over dood en zelfmoord.
- Ernstige stemmingswisselingen.
- Er zijn gedachten over zelfbeschadiging of de baby pijn doen.
Heb jij hier last van of ken je mensen die hier last van hebben? Raadpleeg dan altijd een arts. En weet dat er een hulpmiddel is dat uitkomst biedt. Namelijk medicinale cannabis.
LEES OOK:
Invloed van medicinale cannabis op PPA
Wietolie druppelen onder je tong is een eenvoudige, efficiënte en veilige manier om medicinale cannabis in te nemen. [Y Photo Studio]
Antidepressiva en therapieën werken bij veel vrouwen niet of matig. Daarbij kennen ze erg veel bijwerkingen en daar wordt niemand blij van.
Mensen die bekend zijn met de werking van THC en CBD, de twee belangrijkste werkzame stoffen in cannabis, zullen na het zien van bovenstaande lijsten al inzien dat cannabis een gunstig effect heeft op zowel PPA als PPD. Beide bestanddelen brengen rust, bevorderen eetlust en slaap. Ze stimuleren dat je weer in evenwicht komt.
Er zijn al diverse onderzoeken gedaan naar de invloed van deze twee bestanddelen op vele psychische aandoeningen. Veel van deze studies hadden een positieve uitkomt. Zo is mediwiet te gebruken bij bijvoorbeeld psychische klachten zoals angsten, depressie, dwanggedachten en PTSD.
Maar ook fysieke klachten die horen bij een van de twee aandoeningen kunnen afnemen. Medicinale cannabis remt misselijkheid. En ook hartkloppingen en algehele onrust in het lichaam worden aangepakt.
Zo werkt het
Als je net een baby hebt, ligt de keuze om cannabis te nemen mogelijk niet voor de hand. Toch is het minder gek dan je denkt.
Cannabis bevat namelijk bestanddelen die samenwerken met ons lichaamseigen endocannabinoïden- systeem. Deze samenwerking resulteert in tal van heilzame voordelen. Bovendien werken chemische bestanddelen in antidepressiva niet met dit lichaamseigen systeem. En ze zijn niet goed voor de moedermelk.
Met cannabis hoeft borstvoeding geen probleem te zijn, zolang je maar bewust kiest voor de manier van innemen en de juiste dosis.
Het roken van wiet met tabak is natuurlijk geen goed idee. Tabak is slecht voor baby’s en natuurijk ook voor jou. Gelukkig zijn er hele gezonde manieren om de werkzame bestanddelen binnen te krijgen. Denk aan wietolie (met of zonder THC) of verdampen. Bovendien treden veel medicinale voordelen al op bij een lage dosis. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je apestoned wordt. Dat is natuurlijk niet zo verstandig als je voor een kindje moet zorgen.
Sterkte als jij, je partner of een bekende in deze situatie zit. En bekijk onderstaande artikelen voor meer hands on informatie:
[Openingsfoto: Shutterstock/globalmoments]