Cor H. uit Helmond moest zich dinsdag bij de rechter verantwoorden voor het kweken van 73 hennepplanten. Letterlijk hennep, en ook nog eens mannelijke planten. Geen wiet dus. En ook geen THC. De Helmonder wilde er CBD-olie van maken. De echter oordeelde dat hij de wet overtrad en gaf H. een taakstraf van 40 uur.
Ook al inhaleer je in één keer honderd hennepplanten, dan nog word je niet high of stoned. In hennep zit namelijk nauwelijks THC; de psychoactieve stof die wel in vrouwelijke wietplanten voorkomt. In hennep zit wel het zeer heilzame CBD. Toch is het voor gewone burgers blijkbaar verboden om thuis hennep te kweken. Zelfs als het uitsluitend mannelijke planten betreft.
Cor H. uit Helmond heeft dit aan den lijve ondervonden. Hij werd vandaag veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur waarvan 20 voorwaardelijk.
LEES OOK: Thuis vijf wietplanten kweken • dit is waarom het niet mag
Velden vol hennep
H. had niet verwacht dat het zover zou komen. Hij kweekte 73 hennepplanten om CBD-olie mee te maken, als gezond en natuurlijk alternatief voor de vele pijnstillers die hij slikt tegen astma. Het liep anders. Nadat er in mei 2017 brand uitbrak in de schuur waar ze groeiden, kwam zijn kwekerij aan het licht.
De rechter wil niets weten over dat essentiële verschil tussen wiet met THC en hennep waar nauwelijks tot geen THC in zit. Voor de wet bestaat het totaal niet. Het is simpelweg verboden.
Het vonnis is des te opmerkelijker omdat er in Helmond velden vol hennepplanten staan waar je niet stoned van kunt worden. Die mogen met een vergunning bedrijfsmatig worden gekweekt voor industriële doeleinden. Goedgekeurde agrarische activiteiten dus, voorbehouden aan boeren. Niet aan burgers.
De zoveelste kronkel in het gammele Nederlandse gedoogbeleid. H. dacht door die velden in ieder geval dat hij niets verkeerd deed.
Blind voor Europese verandering
Hennepplanten lijken veel op wietplanten, maar er zijn wel een aantal essentiële verschillen. [Baatun/Shutterstock]
LEES OOK: Wiet, hennep, cannabis of marijuana – wat is het verschil?
De advocaat van H., Paul Saris, probeerde er nog een draai aan te geven door te wijzen op allerlei andere zaken rond kleine hoeveelheden softdrugs ‘die als hete aardappels door rechtszalen rollen’, zoals het Eindhovens Dagblad het beeldend omschrijft.
Ook stipte de advocaat aan dat er overal in Europa sprake is van veranderingen. De randen van de wet worden opgezocht. En zelfs het Europese parlement roept lidstaten op de medicinale voordelen van cannabis (en hennep) te erkennen, zo benadrukt Saris. En dat klopt. Lees ‘Europees Parlement neemt mediwiet resolutie aan’ er maar op na.
Maar zoals iedereen die wiet een warm hart toedraagt wel weet, hebben regering en justitie in Nederland geen enkele boodschap aan de realiteit. Ook deze rechter keek niet verder dan de letter van de wet. En daarin staat dat het verboden is. De Helmonder beraadt zich over een hoger beroep.
[Openingsfoto: Shutterstock/Sandra Matic]