Op Mediwietsite.nl spreken we regelmatig onze wens uit voor een beter medicinaal cannabisbeleid. Maar dat we het in Nederland stiekem toch niet zo heel slecht hebben, blijkt uit het trieste nieuws dat Maleisië iemand ter door heeft veroordeeld voor het gratis vertrekken van wietolie aan arme patiënten.
Mediwiet-stash
Internationale cannabis- en mensenrechtenorganisaties hebben met afschuw gereageerd op het bizarre vonnis dat het hooggerechtshof Shah Alam op 30 augustus jongstleden heeft opgelegd. Een vonnis dat totaal geen begrip toont of genade kent voor Muhammad Lukman Bin Mohamad (29), die slechts een doel had: mensen helpen.
De nachtmerrie begon toen het huis van Lukman op 7 december 2015 werd binnengevallen door de politie. Hij bleek in het bezit van 3 liter wietolie en 279 gram ‘compressed cannabis’ en werd daarom meteen, in het bijzijn van zijn toen zes maanden zwangere vrouw, gearresteerd.
Op basis van de Dangerous Drug Act. heeft Lukman nu dus de zwaarste straf gekregen.
Gratis wietolie voor de armen
De verdeding van Lukman was in handen van advocaat Farhan Maaruf. Die stelt dat zijn cliënt nooit eerder was betrokken bij strafbare feiten. “Hij werkt slechts samen met verschillende onafhankelijke organisaties zoals Bani Tenang (een mediwietclub uit Maleisië, red.) en G.E.N.G.G.A.M (Gerakan Edukasi Ganja Malaysia/ Malaysia Ganja Education Movement) die zich focussen op het voorlichten van het publiek over medicinale cannabis.”
De raadsman benadrukte ook dat Lukman gratis wietmedicijnen uitdeelde aan arme patiënten, namens de liefdadigheidsorganisatie HealTHCare.
Al met al werd er dus een duidelijk beeld geschetst van een man die cannabis in bezit had om ziektes mee te behandelen, en niet om high te worden of om er criminele activiteiten mee te ontplooien. Dat is echter wel wat de Openbaar Aanklager beweert.
Met hashtags #thecannabiswarrior en #freelukeman gaat het verhaal momenteel viral.
Overheidsdienaren spreken altijd de waarheid…
Dat de verdediging alles uit de kast heeft gehaald om de intenties van Lukman te verduidelijken, blijkt ook uit het feit dat enkele patiënten hebben getuigd. Zelfs de moeder van Lukman heeft onder ede verteld wat de heilzame werking van wietolie voor haar heeft betekend. Lukman heeft zo’n 800 mensen geholpen, maar het mocht allemaal niet baten.
Uiteindelijk hoopte men nog dat een motie van wantrouwen richting de meetmethode van de overheid iets zou uithalen. De raadsman had twijfels bij het netto gewicht van de olie en geperste wiet. Maar dit verweer werd van tafel geveegd omdat de rechter er vanuit gaat dat de chemicus die de ‘drugs’ woog geen enkele reden om te liegen, omdat die voor de overheid werkt.
Zelfs een getuigenis van een onafhankelijk professor in de chemie over de twijfelachtige meetmethoden van de staat mocht niet meer baten.
Overigens geldt hetzelfde voor de politieagent die de 279 gram wiet vond in Lukmans huis. Deze agent kan niet verklaren waar precies hij die wiet heeft gevonden. Maar ook hij is een overheidsdienaar en die hebben geen reden om te liegen, aldus de rechtbank.
Geen gevangenisstraf maar de dood
Het Openbaar Ministerie in Maleisië oordeelde verder dat medicinale wietolie door geen enkele gecertificeerde arts wordt ondersteund. Ook het ministerie van Volksgezondheid staat het gebruik ervan niet toe. Ondertussen werden wetenschappelijke onderzoeken die de verdediging inbracht en waaruit de heilzame werking blijkt, volkomen genegeerd.
De inzet van Lukman was strafvermindering, maar in plaats daarvan veroordeelde het hooggerechtshof hem ter dood. De laatste kans voor de vader van een zoontje van 3 jaar oud is het Hof van Beroep.
Ondertussen hopen wij dat het internationale cannabis- en mensenrechtenorganisaties lukt om genoeg aandacht te genereren voor deze zaak, zodat de waanzin van dit vonnis in heel Maleisië duidelijk wordt.
[Openingsbeeld: Shutterstock/View Apart]