(advertenties)
(advertentie)

Het is volop herfstweer en de winter is onderweg. Twee jaargetijden waarin veel mensen last krijgen van droge, schrale en soms zelfs kapotte lippen. Hoe komt het dat je lippen zo lijden onder diverse weersomstandigheden? En misschien nog wel belangrijker; hoe voorkom je het en kom je er vanaf? Op die laatste twee vragen hebben we één antwoord, namelijk ‘lippenbalsem met wiet’ en die kun je gewoon zelf maken!

Onze huid verdient aandacht

Wanneer we aan menselijke organen denken, dan denken we meestal aan de organen die in ons lichaam zitten zoals het hart, de nieren, lever, milt, etc. Je zou misschien niet meteen denken dat onze huid het grootste en zwaarste orgaan is van allemaal. Ook heeft dit orgaan het vaak zwaar te verduren omdat het zich aan de buitenkant bevindt. Onze lippen horen daar logischerwijs ook bij.

In de herfst en winter zorgen wind, kou en regen voor droge en gebarsten lippen. Ook hebben mensen met herpes labialis vaker last van een koortslip. Aangezien de huid vol zit met CB1- en CB2-receptoren, is het heel logisch om een op wiet gebaseerde lippenbalsem te gebruiken. De werkzame bestanddelen in wiet hechten namelijk aan diezelfde receptoren wat een heilzaam effect oplevert.

LEES OOK: Zo werkt mediwiet • het belang van CB-1 en CB2-receptoren

Aan de slag!

Of je nou man of vrouw bent, lippenbalsems zijn essentieel bij het omgaan met of voorkomen van schrale lippen en een koortslip in deze gure periode. We geven dan ook een fortuin uit aan sticks en potjes met zalfjes die je lippen heerlijk zacht maken. Althans, dat is wat de producent je wil laten geloven. Helaas bieden veel producten slechts tijdelijk verlichting en maken ze de situatie erger door allerlei chemische toevoegingen.

Wat is een betere manier om je lippen te verzorgen, dan het dieperliggende probleem aan te pakken? Met cannabis-lippenbalsem hou je niet alleen je lippen gezonder en voorzie je ze van meer vocht, je kan er ook een lichte buzz van krijgen. Wil je dat niet? Gebruik dan CBD-wiet in plaats van wiet met een hoog THC-gehalte en nauwelijks CBD.

Goed, tijd voor het recept. Dit vereist weinig inspanning en iedereen kan maken. Met de juiste ingrediënten is het zo gepiept.

Ingrediënten:

  • Neem 3 gram van je favoriete strain   
  • Kies een etherische olie uit (een paar druppels en enkel indien gewenst)   
  • Twee eetlepels bijenwas   
  • Vier eetlepels kokosolie   

Benodigdheden:

  • Een glazen pot   
  • Een lepel   
  • Kookplaat of fornuis   
  • Een pan met dikke bodem
  • Grinder   
  • Bakplaat   
  • Bakpapier   
  • Kaasdoek (te koop op de markt)

Zoals je kunt zien zijn alle benodigde materialen makkelijk verkrijgbaar. Sommige mensen hebben misschien alles al in huis. Ben je er zeker van dat je alles hebt? Dan kun je beginnen met het maken van jouw eigen cannabis lippenbalsem.

Bereidingswijze:

Met wiet kan je eenvoudig je eigen zalf of lippenbalsem maken. [Shutterstock/sangriana]

  1. Na het wegen van je toppen, maal ze grondig. Niet te grondig, het is niet de bedoeling dat het poeder wordt.
  2. Gebruik een bakplaat met bakpapier, spreid je fijngemaakte toppen over de plaat en plaats ze voor een half uur in een oven met een temperatuur van 115 °C. Dit proces heet decarboxyleren en is nodig om de werkzame stoffen in wiet te activeren.
  3. Doe de vier eetlepels kokosolie, twee eetlepels bijenwas, een paar druppeltjes etherische olie en de gedecarboxyleerde toppen in een pan en zet deze op een laag vuur. Laat dit vijftien minuten pruttelen en roer het af en toe door. 
  4. Laat hierna het mengsel een paar minuten afkoelen. Dan giet je het door het kaasdoek. Hierdoor zeef je de balsem in wording.
  5. Terwijl het mengsel nog vloeibaar is, giet je het in een lege pot naar keuze. Koel het mengsel voor ongeveer twee uur, om het hele proces te voltooien.

Je lippenbalsem is nu klaar voor gebruik. Je kunt voor onderweg altijd een beetje in een klein potje doen. Wanneer je deze even op de verwarming zet, zal de balsem zich mooi verdelen in het potje.

Experimenteer eens met olie

Etherische oliën zijn er in een grote hoeveelheid geuren. Hiermee voeg je een lekkere geur en smaak toe aan de balsem. Bovendien beschikken veel etherische oliën ook over heilzame eigenschappen.

Zorg dat je altijd een olie van hoge kwaliteit gebruikt en geen chemische variant. Wanneer je het leuk vindt, kun je eens experimenteren met geurtjes, of ze mengen. Zo is lavendel een rustgevende geur en pepermunt juist opwekkend. Citroen en sinaasappel werken verhelderend, kruidnagel zorgt voor een ultiem knus gevoel. En zo zijn er nog heel veel geurtjes op te noemen.

[Openingsfoto: Shutterstock/kitzzeh]