(advertenties)
(advertentie)

Elke keer dat één enkele persoon besluit om in plaats van reguliere medicatie medicinale cannabis te gebruiken, verliest Big Pharma inkomsten. Inmiddels zijn er berekeningen hoeveel daadwerkelijke allround legalisering van mediwiet de grote farmaceutische bedrijven zou kosten. Dit bedrag liegt er niet om! Naar verwachting levert elk stapje legalisering een verlies van 3 miljard dollar voor farmaceutische bedrijven op. 

Hoe ontstond dit bedrag?

De onderzoekers van de California Polytechnic State University en de University of New Mexico kwamen tot dat cijfer na te hebben bekeken hoe legalisatie tussen 1996 en 2019 het rendement op de aandelenmarkt beïnvloedde voor beursgenoteerde generieke en merkfarmaceutische bedrijven. Ze gebruikten hiervoor een dataset en schattingsbenadering.

Een Amerikaans onderzoek naar de legalisering van cannabis en de invloed ervan op farmaceutische fabrikanten suggereert dat investeerders verwachten dat één enkele legalisatiegebeurtenis de jaarlijkse verkoop van geneesmiddelenfabrikanten met gemiddeld US $ 3 miljard ($ 3,9 miljard) zal verminderen.

De belangrijkste onderzoekssteekproef omvatte dagelijkse aandelenrendementgegevens van 556 bedrijven. Hiervan waren er 520 geclassificeerd als farmaceutische bereidings- of geneesmiddelenentiteiten. Dit staat in een onderzoeksartikel op dat op 31 augustus 2022 door het open-access, peer-reviewed tijdschrift PLOS One is geplaatst.

Een substeekproef van 91 bedrijven omvatte 16 merkgeneesmiddelenfabrikanten en 75 generieke geneesmiddelenfabrikanten. Over het algemeen is de gemiddelde marktwaarde van een bedrijf in de hoofdsteekproef US $ 8,9 miljard ($ 11,7 miljard), en in de substeekproef zijn “generieke firma’s vaak veel kleiner dan merkfirma’s”.

Wat ontdekten de onderzoekers?

Wat onderzoekers ontdekten, was dat het rendement voor bedrijven gemiddeld 1,5 tot 2% lager was 10 dagen na legalisatie in een bepaalde Amerikaanse staat.

Door het verschil “statistisch significant” te noemen en op te merken dat dit gegeven gedurende de 20 werkdagen na de gebeurtenis aanhoudt, stellen de onderzoekers dat “dit overeenkomt met een verlies van ongeveer $ 133 miljoen tot $ 177 miljoen ($ 174 miljoen tot $ 232 miljoen) per bedrijf”.

Ze leggen uit dat het aantal wordt berekend door de cumulatieve abnormale rendementswaarde, namelijk 1,5 tot 2%, te vermenigvuldigen met de gemiddelde marktwaarde.

Dumpen cannabisgebruikers massaal hun reguliere medicijnen?

Gooit nou iedereen in staten waar cannabis is gelegaliseerd massaal zijn voorgeschreven medicatie uit het raam? De onderzoekers suggereren in ieder geval dat de legalisering van wiet door Amerikaanse staten “waarschijnlijk het gebruik van cannabis als alternatief voor conventionele farmaceutische drugs zal doen toenemen”.

Voor zo’n aanpak werd in de afgelopen jaren ondersteuning gevonden in een aantal verschillende onderzoeken, die eveneens bewezen dat toegang tot legale wiet het gebruik van verslavende opioïden drastisch doet afnemen. 

In 2019 toonde een beoordeling van 450 Amerikaanse volwassenen die zich als huidige cannabisgebruikers identificeerden aan dat 44% van de medicinale cannabisgebruikers stopte met het nemen van een farmaceutisch medicijn, of minder van één of meerdere medicijnen gebruikte ten gunste van cannabis.

“Over het algemeen gebruiken mensen medicinale cannabis om pijn, rugklachten, depressie en hoofdpijn te behandelen”, meldt de Universiteit van Michigan. Cannabis wordt ook gebruikt, zowel anekdotisch als in onderzoeksstudies, om psychische aandoeningen en symptomen te behandelen.

Big Pharma mag terecht vrezen voor omzetverlies door legale medicinale cannabis, omdat mensen liever een natuurproduct – de cannabisplant – gebruiken voor diverse aandoeningen dan een chemische pil… [beeld: Peter Hermes Furian/Shutterstock]

Medicinale cannabis als holistische oplossing

In het voorjaar van 2022 rapporteerden onderzoekers van Calgary’s Harvest Medicine dat hun bevindingen de opvatting ondersteunen dat het gebruik van medicinale cannabis kan helpen bij de behandeling van angst en depressie. Op basis van informatie van 7.362 patiënten noemden onderzoekers verbeterde resultaten na het starten van de behandeling en bij de follow-up van één jaar.

Uit een onderzoek onder Amerikaanse volwassenen, waarvan de resultaten afgelopen juni werden vrijgegeven, blijkt dat driekwart van de deelnemers aan de enquête de voorkeur geeft aan holistische oplossingen. Bovendien zou 62% wiet boven geneesmiddelen verkiezen om medische problemen te behandelen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door The Harris Poll namens de leverancier van cannabisconsumentenproducten Curaleaf Holdings Inc., en er waren bijna 2.000 Amerikaanse volwassenen van 21 jaar en ouder bij betrokken.

De combinatie mediwiet en medicijnen is niet altijd ideaal

Ondanks deze positieve geluiden rapporteerden onderzoekers van de Washington State University eind 2021 echter dat bij cannabisgebruikers die ook andere medicijnen gebruikten om verschillende aandoeningen te behandelen, de effectiviteit van deze laatste zouden kunnen verminderen.

De onderzoekers ontdekten dat de positieve effecten van de gebruikte medicijnen zouden kunnen afnemen of hun negatieve effecten zouden kunnen toenemen. Dit staat althans in een universiteitsverklaring. Hierin wordt uitgelegd dat het lijkt alsof bepaalde cannabinoïden en metabolieten van cannabis “interfereren met twee families van enzymen die helpen bij het metaboliseren van een breed scala aan medicijnen die voor verschillende aandoeningen zijn voorgeschreven”.

Medicinale cannabis is een langetermijn-beïnvloeder van farmaceutisch rendement

Wat betreft de nieuw uitgebrachte studie, schrijven onderzoekers: “Als we de reacties van investeerders over medische en recreatieve legalisatie isoleren, ontdekken we dat een groot deel van het gemiddelde wordt aangedreven door medische legalisatiegebeurtenissen”.

Terwijl de legalisering van cannabis over het algemeen wordt geassocieerd met lagere beursrendementen voor farmaceutische bedrijven, “heeft medische legalisering een meer gedempt effect op het cumulatieve rendement dan legalisering op recreatief gebied, maar is ze hardnekkiger. Generieke bedrijven worden meer procentueel getroffen, terwijl merkbedrijven vanwege hun grotere marktwaarde meer in termen van omvang worden getroffen.”

“We hebben ontdekt dat de gemiddelde verandering in de marktwaarde van een bedrijf per legalisatiegebeurtenis US $ 63 miljoen is”, schrijven onderzoekers. Ze wijzen er verder op dat, als alle bedrijven worden meegerekend, de economische betekenis van een geschat verlies aan marktwaarde van 9,8 miljard dollar van bedrijven per cannabislegalisatiegebeurtenis extreem groot is.

Rendement verdampt al binnen dagen na de legalisering

Volgens Marijuana Moment zien makers van merkgeneesmiddelen het verschil in hun rendement al een paar dagen na legalisering verdwijnen. Voor generieke geneesmiddelenbedrijven echter is de reactie van investeerders op de hervorming van cannabis “groter in omvang en aanhoudend”.

Toch voegen auteurs eraan toe dat de resultaten voorzichtig moeten worden geïnterpreteerd. “Een belangrijke beperking is dat we investeerders als rationeel modelleren. Dit kan de economische betekenis van onze resultaten overdrijven”, stelt het artikel. Ook wordt erop gewezen dat onderzoekers “beperkt zijn tot beursgenoteerde bedrijven en legalisatiegebeurtenissen in het verleden”.

Voor patiënten kan “cannabis in de nabije toekomst als een medicijn buiten de farmaceutische markt opereren, wat de mogelijkheid van de patiënt om via ziektekostenverzekeringsprogramma’s van de werkgever te betalen voor cannabisbehandeling kan beperken”, schrijven auteurs.

“Maar ondanks waarschijnlijk verhoogde contante uitgaven, suggereert ons werk en dat van anderen dat veel patiënten na legalisatie farmaceutische medicijnen vervangen door cannabis”, voegen ze eraan toe.

If you can’t beat them, join them

Big Pharma is zich natuurlijk terdege bewust van deze dreiging uit cannabishoek. Daarom lobbyen de bedrijven zich suf tegen de cannabisindustrie of kopen zelfs mediwietbedrijven op. Het zou echter logischer zijn als ze de ontwikkeling van medicinale cannabis zouden ondersteunen in plaats van tegenwerken. Oftewel: if you can’t beat them, join them. 

LEES OOK:  De macht van Big Pharma en de gevolgen voor mediwiet

LEES OOKCBD bij Radar: Big Pharma zenuwachtig van CBD-olie?

[openingsbeeld: Eskymaks/Shutterstock]