Wist je dat cannabis je nachtzicht kan geven? Al twintig jaar geleden werd anekdotisch bewijs gemeld; vissers op Jamaica zouden het ‘spookachtige’ vermogen hebben gekregen om in het donker te zien, na een ganja-sessie. Ofwel, na het roken van wiet!
Superpower versus de wetenschap
Is het griezelig, of logisch verklaarbaar? Een aantal jaren nadat het bekend werd dat de vissers deze ‘bijzonder gave’ konden krijgen, kwamen er berichten uit Marokko. Ook vissers en tevens bergbewoners aldaar, hadden diezelfde gave na het roken van hasj. Een onderzoek uit 2016 werpt licht op de zaak en verklaart deze ‘superpower’.
Wetenschappers aan de McGill Universiteit in Montreal, besloten het verder te onderzoeken en op deze wijze een verklaring te vinden voor het effect wat cannabis op de ogen heeft.
De onderzoekers pasten synthetische cannabinoïden toe op het oogweefsel van de kikkervisjes van een Afrikaanse pad. Uit het experiment bleek dat de cannabinoïden de retinale cellen gevoeliger maakte voor licht, wat een snellere reactie veroorzaakt binnen het oog als het gaat om de aanpassing van het zicht bij duisternis.
Kikkervisjes en mensen
Deze uitkomst betekent dat cannabis uiteindelijk ook zou kunnen worden ingezet bij het behandelen van degeneratieve oogziekten zoals retinitis pigmentosa.
De onderzoekers waren onder de indruk van wat ze zagen gebeuren. De cannabinoïden verhoogden de prikkelbaarheid van de cellen in het oog die op hun beurt weer verbonden zijn met de hersenen. Dit is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen.
Het vervolg van het experiment liet wederom bijzonder dingen zien. De kikkervisjes kregen donkere stippen te zien, die ze normaliter in de natuur zouden vermijden. In het daglicht is dit was er logischerwijs ook gebeurde. De kikkervisjes doken ervoor weg. Toen hetzelfde experiment uitgevoerd werd in het donker, waren de kikkervisjes die een cannabinoïden op het oogweefsel gekregen hadden, hiertoe vele malen beter in staat dan de controlegroep.
Een levensvatbare behandeling
Dat is mogelijk wat cannabis zou kunnen betekenen voor mensen die lijden aan retinitis pigmentosa of glaucoom.
Retinitis pigementosa is een groep van erfelijke oogaandoeningen waarbij mensen nachtblind worden en ook overdag steeds slechter gaan zien. En glaucoom, een aandoening waar we al eerder over schreven, is een oogziekte waarbij de vezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Dit komt meestal door een verhoogde oogdruk. De oogzenuwvezels leiden het beeld dat door het oog gevormd wordt, door naar de hersenen. Wanneer er oogzenuwvezels beschadigen of zelfs verloren gaan, ontstaan blinde vlekken in het gezichtsveld.
Van bepaalde cannabinoïden is bekend dat ze een neuroprotectief effect op retinale cellen hebben. Dit wil zeggen; er is een beschermend effect aangetoond op de zenuwcellen die zich in ons netvlies bevinden.
De brede werking van mediwiet
Het verbeteren van het nachtzicht is dus niet het enige wat cannabis kan betekenen voor onze ogen. Ook patiënten waarbij het zicht achteruitgaat, iets wat veel voorkomt bij ouderen, kunnen profijt hebben van cannabis.
Onderzoekers zijn ook optimistisch als het gaat om het vertragen van de progressie met betrekking tot oogaandoeningen. Maar meer onderzoek zal moeten aantonen hoe deze ontdekking eventueel tot een behandeling kan leiden.
[Beeld: Shutterstock/ 2DAssets]