Hardnekkige onzin over cannabis ‘ontmanteld’
Jarenlang werd er een hoop onzin over wiet verkondigd, die de wetenschap inmiddels allang heeft achterhaald. Tijd om deze onzinverhalen over cannabis te ontmantelen.
Er is een grote ommezwaai gaande. De wereld beweegt langzaam maar zeker van ‘wiet is een verderfelijke drug’ naar ‘wiet is gezond en medicinaal’. Sommigen durven zelfs zover te gaan dat wiet je langer laat leven. Maar is dat echt waar?
In het begin van de vorige eeuw besloten de Verenigde Staten van Amerika – om allerlei discutabele redenen – wiet te verbieden. Dit moment markeert de zogenaamde war on drugs; een globale strijd tegen wiet en verdovende middelen die duizenden mensen het leven kostte. De laatste twee decennia draait de wereld echter langzaam bij. Was die oorlog zinvol? En is wiet wel zo slecht als allerlei overheden (de VS voorop) verkondigden?
Steeds meer landen en Amerikaanse staten kiezen nu een ander pad. De afgelopen jaren legaliseerden 36 staten medicinale wiet, en 16 ook recreatief gebruik van cannabis. Uruguay en Canada legaliseerden wiet volledig. En allerlei landen bewegen dezelfde kant op zoals Mexico en zelfs Thailand.
Door het verbod vond er bijna 80 jaar nauwelijks wetenschappelijk onderzoek plaats naar de heilzame eigenschappen van wiet. Daar komt nu gelukkig verandering in maar we liepen wel een enorme achterstand op. Veel hedendaagse medicinale claims berusten daardoor nog op anekdotisch bewijs en niet-klinische studies. Het idee dat wiet je levensverwachting verlengt kan dus net zo goed een mythe zijn als een feit.
LEES OOK: Ontdek hier hoe mediwiet werkt in jouw lichaam
Laten we de zoektocht naar een antwoord beginnen met een ietwat vreemd onderzoek naar THC dat eind jaren negentig werd afgerond. Het kwam namelijk nooit in de publieke belangstelling. Het onderzoek is wel uitgelekt, maar nooit formeel gepubliceerd.
In de gelekte studie staan de resultaten van een test met ratten die verschillende doses THC kregen. Aan het einde van het experiment hadden de THC-ratten een duidelijk overlevingsvoordeel ten opzichte van de onbehandelde proefdieren.
Hoewel dit absoluut een intrigerende conclusie is, waarschuwen onderzoekers er niet teveel waarde aan te hechten. In het bijzonder zeiden ze dat de verhoogde levensverwachting bij ratten die THC kregen kan voortkomen uit een aantal andere factoren. Dus niet alleen THC op zich.
Die factoren kunnen bijvoorbeeld variabelen zijn zoals lichaamsgewicht, eetlust, stress, angstniveaus en meer. Hoe dan ook, feit blijft dat in deze studie ratten die constante doses THC kregen gemiddeld langer leefden dan ratten die geen THC kregen.
Vandaag de dag weten we iets meer over de heilzame werking van wiet. Op basis van de meest recente kennis is de echte conclusie van die THC-studie waarschijnlijk als volgt. De grootste impact op de levensverwachting komt door bijkomende voordelen die THC oplevert.
Anders gezegd; het is nog steeds niet duidelijk of cannabis direct iets met je lichaam doet, waardoor je langer leeft. Wel is duidelijk dat de plant een heleboel andere processen in gang zet die kunnen leiden tot een betere algehele gezondheid. En hoe gezonder je bent, hoe grotere de kans dat je langer leeft.
Wiet vermindert bij velen bijvoorbeeld stress en angst. Stress is een van de grootste killers in onze maatschappij. Het is slecht voor hart en bloedvaten, je stofwisseling en geheugen. En omdat stress je lichamelijke motor harder laat draaien, verouder je sneller. Kortom, stress heeft schadelijke gevolgen voor je gezondheid en levensverwachting. Door stress te verminderen, vergroot je de kans op een langer leven.
LEES OOK: Zo werkt stress verminderen met cannabis
Cannabis is ook veelbelovend gebleken bij het behandelen of verminderen van talloze ziekten en gezondheidsproblemen. Wiet is bijvoorbeeld gunstig bij behandelingen die kanker en hiv/aids tegengaan, zoals chemotherapie. Ook is bewezen dat wiet helpt bij epilepsie. Bovendien helpt cannabis veel mensen bij prikkelbaar darmsyndroom, ziekte van Crohn, artritis en andere ontstekingsgerelateerde ziekten, slapeloosheid, multiple sclerose, pijn in het algemeen en nog veel meer.
Ervan uitgaande dat deze aandoeningen een negatieve invloed hebben op de levensverwachting van een persoon, is het veilig om te zeggen dat wiet het leven verlengt door deze en andere aandoeningen te behandelen.
Neurologische gezondheid is een ander gebied waarin wiet veelbelovend lijkt. In het bijzonder suggereren onderzoekers dat de plant kan helpen bij de negatieve effecten van veroudering op de hersenen.
Tijdens diverse studies vergeleken onderzoekers de hersenactiviteit van muizen die dagelijks een dosis THC kregen met muizen die dat niet kregen. Ze ontdekten dat THC hielp de hersenen van muizen actief te houden. Nu denk je wellicht: “Ja, maar muizen zijn geen mensen”. Dat klopt, maar muizen zijn genetisch bijna identiek aan mensen.
Uiteindelijk concludeerden onderzoekers dat THC en andere cannabinoïden kunnen helpen bij het stimuleren van hersenactiviteit. Dit, zeiden ze, kan helpen de mentale traagheid te remmen die soms met ouderdom gepaard gaat.
LEES OOK: Cannabisgebruik herstelt hersenen tot ‘ideale gezondheid’
Verder suggereren onderzoekers dat cannabis ook andere hersenaandoeningen kan behandelen. Veel onderzoekers geloven bijvoorbeeld dat wiet de opbouw van plaque in hersencellen tegengaat en zo de ziekte van Alzheimer kan remmen.
Net als bij lichamelijke aandoeningen, kunnen deze neurologische kwalen bijdragen aan een kortere levensduur. Door de schade die ze veroorzaken te verminderen, zou cannabis in theorie de levensverwachting van een persoon verlengen.
Dit brengt ons terug bij de oorspronkelijke vraag: laat wiet je langer leven? Het antwoord lijkt te zijn: niet direct. Tot nu toe is er geen bewijs dat cannabis direct invloed heeft op je levensverwachting.
Maar er zijn veel aanwijzingen dat wiet andere gezondheidsvoordelen oplevert. Het kan helpen bij het behandelen van een aantal ziekten en aandoeningen. Op dezelfde manier kan cannabis veel mensen helpen stress en angst te verminderen. En het kan helpen bij het afweren of vertragen van neurologische aandoeningen. Hierdoor kan wiet indirect bijdragen aan een langer en gezond leven.
Hoe dan ook, als je zoekt naar de maximale gezondheidsvoordelen van cannabis, is het belangrijk te letten op de consumptiemethode. Onderzoek bevestigt dat het inademen van rook van welke aard dan ook ongezond is. Wiet roken is dus geen gezonde consumptiemethode. Zeker niet als je het combineert met tabak. Gelukkig zijn er andere, gezonde methodes die goed werken, zoals:
Hoewel onderzoek aantoont dat wiet gezondheidsbevorderende effecten heeft, zijn er tegelijkertijd studies die het tegenovergestelde beweren. Sommige onderzoeken suggereren dat zwaar en langdurig cannabisgebruik kan worden gekoppeld aan een slechte gezondheid.
Het meest opvallend is een rapport uit 2018. Uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Michigan en gepubliceerd op de website van het National Institute on Drug Abuse (NIDA). In deze studie zijn gegevens uit Monitoring the Future-enquête bekeken. In dit onderzoek rapporteerden bijna 10.000 deelnemers over verschillende aspecten van persoonlijk drugsgebruik en gezondheid.
Na het analyseren van enquêtegegevens over cannabisconsumptie, identificeerden onderzoekers een aantal trends. In het bijzonder rapporteerden ze dat mensen die regelmatig en langdurig cannabis consumeren, vanaf 50 jaar vaker gezondheidsproblemen meldden. Dit omvat psychiatrische problemen, lichamelijke aandoeningen en potentieel schadelijk drugs- en alcoholgebruik.
Tegelijkertijd waarschuwden onderzoekers voor het trekken van definitieve conclusies. Ze gaven zelfs toe dat deze trends mogelijk niets te maken hebben met causaliteit.
Ga maar na. Een persoon die al klachten heeft, kan bijvoorbeeld regelmatig medicinale cannabis consumeren. In dit geval zou die persoon tijdens zo’n onderzoek uitblinken als een zware wietgebruiker én als persoon met gezondheidsproblemen. Maar de gezondheidstoestand van deze persoon wordt niet veroorzaakt door wiet. In plaats daarvan zou het gebruik ervan juist kunnen helpen. Maar dát komt in zo’n algemeen enquête-onderzoek niet naar voren.
Uiteindelijk is het gewoon belangrijk dat we die 80 jaar aan gemiste onderzoeken inlopen. Iets waar de wetenschap al aardig in slaagt. Zodra we écht begrijpen hoe wiet het menselijk lichaam beïnvloedt, kunnen we onderbouwd zeggen dat wiet de levensverwachting verbetert. Voor nu laten we de conclusie aan jou…