Vier veelvoorkomende mythes over edibles ontkracht
Edibles zijn de meest effectieve manier om mediwiet te consumeren, maar helaas leven er nog altijd enkele hardnekkige misverstanden over 'cannabis eten'. Wij ontkrachten de vier meest voorkomende!
Zo’n 30 jaar geleden was koken met cannabis nog een taboe. Het was voorbehouden aan de echte stoners. De enige ‘gezondheidsvoordelen’ van cannabis waren dat je er stoned van werd, je aan het lachen werd gemaakt en iedereen was op de hoogte van de ‘vreetkick’. Gelukkig zijn mensen tegenwoordig een stuk beter op de hoogte. Ze zijn zich er van bewust dat cannabis eten (en drinken) een heleboel voordelen kent – effecten die los staan van high worden.
Maar het wordt zelfs nog beter. Waar 30 jaar geleden de enige echte producten op de markt cannabis-brownies en spacecake waren, is de wereld van de edibles de laatste jaren enorm uitgebreid. De keuze is gigantisch; van met cannabis doordrenkte stoofschotels met paddenstoelen en macaroni en kaas, tot dingen als karamelsaus met cannabis en heerlijke met wiet doordrenkte Thaise ijsthee. Er zijn hele kookboeken die uitsluitend zijn gericht op (jou helpen) een meesterkok met wiet te worden.
Mediwietsite zet in dit artikel 7 redenen op een rij waarom ‘wiet eten’ zo gezond kan zijn!
Koken met cannabis betekent niet altijd dat je stoned moet worden. De belangrijkste psychoactieve stof in cannabis is de cannabinoïde THC. Wanneer je bladeren echter rauw en niet verouderd zijn, is de cannabinoïde die erin wordt aangetroffen THCA.
THCA is niet psychoactief. THCA wordt pas THC – de stof waar je wel high van wordt – nadat de wiet flink verdroogd is of – het meest effectief – wanneer het is blootgesteld aan hitte. Het is een proces dat decarboxylering wordt genoemd. Veel mensen eten om deze reden rauwe cannabis. Ze willen profiteren van alle legitieme gezondheidsvoordelen die de plant te bieden heeft zonder high te worden.
Als je alleen kijkt vanuit het perspectief van de biochemische samenstelling, zijn rauwe cannabisbladeren uitstekende bronnen van bepaalde vitamines, mineralen en vezels. Voor sommige mensen zal dat verrassend klinken, echter is het zo vreemd niet. Cannabis is immers gewoon een groende bladplant.
Rauwe cannabis bevat veel:
En nog meer specifiek; cannabis is super vezelrijk. Dus als dat toevallig in je dieet ontbreekt, is nu het moment om het alsnog toe te voegen.
Antioxidanten zijn essentieel voor ons lichaam, omdat ze ons beschermen tegen stress en andere schade. Ook beschermen ze ons tegen zaken als ziekte van de bloedvaten en kanker. Ze zijn ook de enige verdediging in ons lichaam tegen ‘vrije radicalen’. Dit zijn zeer reactieve moleculen die na verloop van tijd grote schade aan ons lichaam kunnen aanrichten.
Cannabis – rauw of gekookt – zit boordevol antioxidanten die ons lichaam nodig heeft. Dus of je nu wiet in brownies doet of rauwe bladeren perst, je krijgt dat binnen wat je nodig hebt.
Mensen roken graag wiet, maar we weten ondertussen allemaal dat roken niet gezond is. Het inademen van hete rook kan een ontsteking van de luchtwegen veroorzaken. Het is bewezen dat mensen die cannabis roken, dieper in de longen inhaleren (en de rook daar langer vasthouden). Hierdoor krijgen ze vier keer zoveel teer binnen dan degenen die sigaretten roken. Tevens kan de brandende cannabis meer teer creëren.
Het gebruik van cannabis bij het koken heeft echter geen van die nadelen van roken. Edibles zorgen niet voor schadelijke kankerverwekkende stoffen in de longen. In feite geeft het consumeren van gekookte/gebakken cannabis een heel andere psychoactieve reactie in je lichaam dan het roken ervan.
Wanneer je wiet via het spijsverteringskanaal binnenkrijgt, wordt het eerst gemetaboliseerd door je lever, waardoor het een heel ander soort THC wordt dan je krijgt als je het gewoon rookt. Deze THC, 11-OH-THC genaamd, is krachtiger dan gewone THC (Delta-9THC) en leidt tot een intensere en meer langdurige high.
Zoals eerder vermeld, ervaren mensen die edibles eten vaak een intensere en langduriger full-body high dan mensen die het roken. Die laatsten ervaren een high die doorgaans slechts één tot twee uur aanhoudt. Dus als je medicinale cannabis gebruikt voor pijnverlichting, zal koken ermee niet alleen helpen om de pijn waar je aan lijdt te lokaliseren en te neutraliseren, maar het zal ook meer verlichting bieden en voor een langere tijd.
Gemiddeld kan het orale gebruik van cannabis een uitwerking van vier tot zes uur opleveren.
Eén van de belangrijkste argumenten voor mensen die nieuwsgierig zijn naar medicinale cannabis, is dat het klinisch bewezen heeft misselijkheid te verminderen en eetlust op te wekken. Er zijn zelfs talloze onderzoeken naar de effectiviteit van cannabis bij de behandeling van misselijkheid en braken bij mens en dier.
Een studie die uitgevoerd is door onderzoekers van de Universiteit van Guelph (Ontario, Canada), ontdekt dat de manipulatie van het endocannabinoïde systeem ongelooflijk effectief is bij het reguleren van misselijkheid en braken. Dit ongeacht of ze reageren op natuurlijke stimuli of toxines zoals chemotherapie.
Het enige probleem met edibles is dat het 90 minuten kan duren voordat ze effect hebben. Hierdoor zijn ze niet bijzonder nuttig bij plotselinge en onvoorspelbare aanvallen. Als je echter weet wanneer je erop moet anticiperen – voor zaken als menstruatiekrampen, na een chemotherapie, enz. – is het consumeren van cannabis een uitstekende manier om o.a. misselijkheid en buikpijn de kop in te drukken.
Na jaren van verkeerde informatie heeft het National Cancer Institute in de VS een paar jaar geleden eindelijk de website geüpdatet, om aan te geven dat cannabis niet alleen effectief is in het helpen elimineren van de symptomen die het gevolg zijn van kankerbehandeling (misselijkheid, verlies van eetlust, hevige pijn, ongemak), maar dat het daadwerkelijk kan worden gebruikt om kanker te bestrijden.
In klinische studies bij levende dieren ontdekken onderzoekers dat de cannabinoïden in THC kankercellen kunnen isoleren en zelfs elimineren. Een weinig bekend feit is echter dat je deze voordelen niet echt kunt krijgen van roken, omdat het bijna onmogelijk is om op die manier een klinisch niveau van de benodigde cannabinoïden binnen te krijgen.
Wanneer het echter tot sterk geconcentreerde oliën wordt omgezet, kunt je de aanbevolen dosering in slechts een paar druppels binnenkrijgen. In plaats van de olie puur in te nemen – wat voor velen niet zo lekker smaakt – zullen mensen het vaak in combinatie met voedsel gebruiken; bijvoorbeeld in koekjes, brownies, groenten en met toast.
Veel meer over het eten en drinken van cannabis – waaronder vele recepten – vind je HIER in het menu van Mediwietsite!