De wetenschap over cannabis bij de behandeling van fibromyalgie
Welke rol kan cannabis - volgens wetenschappers - spelen in de therapeutische behandeling van de symptomen van fibromyalgie?
Koffie en wiet is een populaire combinatie. Zeker onder recreatieve gebruikers, maar ook medicinaal. Toch kan koffie roet in het eten gooien. Ontdek hier hoe dat zit.
Het is de klassieke combinatie die veel mensen ’s ochtends op gang helpt: koffie en (bij voorkeur) een sativa dominante wietsoort. Koffie geeft energie en zwakt zodoende de ontspannende eigenschappen van wiet wat af. Ondertussen versterkt cafeïne de (medicinale) werking van THC. Tenminste, dat werd altijd gedacht.
Nieuw onderzoek impliceert een nadelig effect van koffie op het endocannabinoïden-systeem (ECS) en op de werking van wiet. De studie concludeert dat het drinken van meer dan drie kopjes per dag een impact heeft op het ECS. Nu denk je misschien: “Drie kopjes? Die heb ik alleen al nodig om mijn ogen ’s ochtends te openen”. Dat verandert mogelijk na het lezen van dit artikel.
De hoeveelheid cannabinoïden in het endocannabinoïden-systeem nemen af naarmate er meer cafeïne in het lichaam komt. Dit beweert althans de klinische studie die metabolische reacties van koffie onderzocht. De studie werd gepubliceerd in vakblad The Journal of Internal Medicine.
Roken verhoogt het aantal cannabinoïden, koffie brengt het naar beneden. Dit betekent dat koffie in sommige opzichten de heilzame effecten van wiet opheft. Niet alles, maar toch.
“Wat we zien is dat de systemen die worden beïnvloed door koffie en wiet overlappen”, aldus hoofdonderzoeker Marilyn Cornelis aan Live Science. Dit impliceert interactie-effecten van koffie drinken met cannabis in het lichaam. En dan met name in het ECS.
Cornelis zegt ook dat het soort interacties nog niet helemaal duidelijk is. De endocannabinoïden die daalden nadat koffiegebruik toenam, namen ook af onder stress. Het is dus heel waarschijnlijk dat de hoeveelheid koffie die deelnemers aan de studie dronken spanningen veroorzaakte, die vervolgens leidden tot een daling van de endocannabinoïdenspiegel.
Hoewel Cornelis niet vermeldt hoeveel de spiegel daalde, welke cannabinoïden het precies waren en in welke mate ze de werking beïnvloedden, is er dus wel anekdotisch bewijsmateriaal over het onderwerp.
Dit hoeft allerminst te betekenen dat je geen koffie meer moet drinken. De combinatie koffie en wiet is een blijvertje. Ze gaan gevoelsmatig samen alsof ze voor elkaar zijn gemaakt. Misschien is dat ook wel zo.
Toch is het goed te weten dat bepaalde heilzame voordelen in kracht kunnen afnemen onder invloed van te veel koffie. Meer dan drie bakken, aldus dit onderzoek.
De studie speculeerde ook dat deze wisselwerking een beschermende maatregel voor het lichaam kan zijn. Wat het ook is, het moet een functie hebben. Het zal je dus niet verbazen dat deze studie alleen maar meer vragen opriep. We zullen zien wat er komt van toekomstig onderzoek naar deze twee magische bestanddelen.