Het in Australië gevestigde Zelira Therapeutics rondde in 2020 al een klinisch onderzoek af naar het effect van cannabinoïden bij slapeloosheid. Spoiler: het werkt!
Sinds Australië de wietteugels wat laat vieren meldt dit land zich steeds vaker op het wereldwijde cannabistoneel. Dit keer is het de beurt aan Zelira Therapeutics Ltd (voorheen Zelda Therapeutics). Dit bedrijf ronde onlangs een klinisch onderzoek af naar de behandeling van slapeloosheid met cannabinoïden. En de resultaten zijn erg goed.
Nieuw slaapmiddel in de maak
Toegegeven, het is een lichtelijk gevalletje van ‘wij van Wc-Eend adviseren Wc-Eend’. En de onderzoeksgroep was met 23 personen best klein. Maar desalniettemin hebben we het hier wél over een klinisch onderzoek naar medicinale wiet. En die zijn schaars.
Zelira Therapeutics ontwikkelt medicinale cannabisproducten voor verschillende aandoeningen zoals slapeloosheid, autisme en pijn. En die klus neemt Zelira serieus. Dat blijkt wel uit het feit dat dit Australische bedrijf eerder al twee producten lanceerde in diverse Amerikaanse staten.
Zij deden onlangs onderzoek naar een nieuw full spectrum slaapmiddel dat Zelira ontwikkelt. Drs. Richard Hopkins, Managing Director bij Zelira Therapeutics, zegt hierover in een persbericht:
“We zijn verheugd omdat de studieresultaten onze verwachtingen hebben overtroffen. Wereldwijd zijn we het eerste bedrijf dat een volledig spectrum cannabisproduct [klinisch] testte op werkzaamheid tegen slapeloosheid”.
Wat is slapeloosheid?
Slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd, is een slaapstoornis. Het zorgt dat mensen moeite hebben met inslapen of doorslapen. Experts koppelen de stoornis vaak aan stress- en angstniveaus. Slapeloosheid kan overdag langdurige vermoeidheid veroorzaken, mensen prikkelbaar maken en concentratieproblemen veroorzaken.
Uit de Gezondheidsenquête van het CBS blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder in 2018 slaapproblemen had. Van deze groep slaapt 40 procent zó slecht dat het hun dagelijks functioneren belemmert.
Velen van hen wenden zich tot reguliere slaapmedicatie. Maar deze middelen hebben vaak bijwerkingen, een hoog verslavingspotentieel en ze maken gebruikers overdag suf. Is wiet hét alternatief waar de wereld al zolang op wacht?
LEES OOK:
Een van de bekendste effecten van wiet is dat het ontspant en slaperig maakt. [Julia Raketic]
Cannabis en slapeloosheid
De werkzame stoffen in wiet noemt men ‘cannabinoïden’. Deze bestanddelen worden regelmatig in verband gebracht met het verlichten van stress en angstniveaus. Diverse studies tonen dat wiet ontspant en sommige cannabinoïden stimuleren slaap.
Cannabidiol (CBD) staat tevens bekend als bestanddeel dat het lichaam stimuleert om stressverlagende en angstverlichtende stoffen af te geven. En THC – het belangrijkste geestverruimende bestanddeel – kan slaap opwekken.
Sommige onderzoeken tonen bovendien dat THC de hoeveelheid REM-slaap vermindert. Dit is het deel van de slaap waarin we dromen. Deze bevinding leidt tot de hypothese dat wiet nachtmerries vermindert bij patiënten die lijden aan door PTSS veroorzaakte slapeloosheid.
Het onderzoek van Zelira
In hun proef testte Zelira Therapeutics een nieuw slaapmiddel gebaseerd op cannabinoïden. Dit gebeurde met behulp van 23 patiënten. Elke patiënt kreeg gedurende twee weken een dosis van 0,5 ml (11,5 mg cannabinoïden) of 1 ml (23 mg cannabinoïden). Na een ‘wash-out-periode’ van zeven nachten kreeg de groep ook nog 14 nachten een placebo.
In dit dubbelblinde, placebogecontroleerde onderzoek daalde de ISI-score gemiddeld met maar liefst 26 procent.
De uiteindelijke resultaten toonden dat medicinale cannabis significante en dosisgevoelige verbeteringen produceerde in de Insomnia Severity Index (ISI)-scores vergeleken met het placebo. De ISI-score geeft aan in hoeverre iemand last heeft van slapeloosheid.
In dit dubbelblinde, placebogecontroleerde onderzoek (de heilige graal in onderzoeksland) daalde de ISI-score gemiddeld met maar liefst 26 procent. Daarnaast toont de studie ook dat de effecten van het nieuwe middel mogelijk dosisafhankelijk zijn. Patiënten die een hogere dosis kregen, vertoonden namelijk een sterkere daling van de ISI-score, namelijk gemiddeld 36 procent.
De volgende stap
Na de positieve resultaten van hun klinische onderzoeken verwacht Zelira Therapeutics zo snel mogelijk met het middel op de Australische markt te komen. Een logische volgende stap zijn legale Amerikaanse staten, Uruguay en Canada.
Hoewel het een klein onderzoek betreft, hebben we het wel over een klinische studie met positieve uitkomsten. Deze studie draagt dus hopelijk ook bij aan een verdere verbetering van de beeldvorming over medicinale wiet.
Als meer overheden inzien dat cannabis geen drugs is, maar een heilzame plant, brokkelt het verbod erop verder af. Op naar een wereld zonder wetten die het gebruik van wiet belemmeren.
[Openingsfoto: Shutterstock/Iryna Imago]