(advertenties)
(advertentie)

Italiaanse onderzoekers rondde onlangs een onderzoek af naar de effectiviteit van cannabis bij de symptomen van spierziekte ALS. Het betrof een klinische, placebo-gecontroleerde studie en de uitkomst was positief. Het gebruikte THC/CBD-extract bleek in staat om spasticiteitssymptomen te verminderen.

Cannabis is al lange tijd een geaccepteerd middel om de symptomen bij multiple sclerose, zoals spierspasmen, te verminderen. Mede daarom kijken onderzoekers nu of vergelijkbare resultaten mogelijk zijn bij de spierziekte Amyotrofische Laterale Sclerose, of kortweg ALS. Zo meldde wij bijvoorbeeld in augustus 2018 dat een Canadees bedrijf onderzoek gaat doen naar de effectiviteit van cannabidiol (CBD) bij ALS.

Naar nu blijkt waren wetenschappers veel dichter bij huis toen al in de afrondende fase van een vergelijkbaar onderzoek naar de effecten van CBD en THC bij ALS. In Italië is namelijk een de klinische proef uitgevoerd met een oromucosale spray van een 1:1 THC/CBD-spray.

Het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals ontwikkelt dit middel. Dit bedrijf is bekend van hun mondspray Sativex; een middel dat spierspasmen bij multiple sclerose tegengaat. Deze spray was in veel landen het eerste goedgekeurde, op cannabis gebaseerde medicijn.

Spierspasmen bij ALS

Met dit succes op zak was het voor GW een kleine stap om te kijken welke andere motorneuronziektes spierspasmen veroorzaken. Men kwam al snel uit bij ALS.

ALS is een ziekte die zenuwcellen aantast die spieren aansturen. De motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen – de zogenaamde hersenstam – sterven hierdoor af. Het gevolg is dat signalen uit de hersenen niet meer aankomen bij de spieren waardoor die na verloop van tijd onvoldoende, of zelfs helemaal niet meer functioneren. De exacte oorzaak van ALS is nog onbekend.

Enkele symptomen in het ziektebeeld van ALS zijn spierkramen en spasticiteit. Om die klachten te verminderen, is men momenteel bezig met het ontwikkelen van een medicijn op basis van de werkzame stoffen in cannabis.

Fase 2 klinische studie

De werkzame stoffen in cannabis hebben bewezen effectief te zijn tegen spierspasmen bij MS. Nieuw onderzoek laat zien dat ook mensen met ALS kunnen profiteren van mediwiet. [Foto: shutterstock/Soru Epotok]

De ontwikkeling van dit medicijn is zelfs al in een vergevorderd stadium. De tweede fase van het klinische onderzoek, het gedeelte waarin wordt getest op mensen, is namelijk recent afgerond.

Tijdens het onderzoek zijn 59 patiënten tijdens een periode van 6 weken behandeld met een gebalanceerd THC/CBD-extract. De patiënten die het extract kregen vertoonden kleine verbeteringen, terwijl spierspasmen in de placebogroep slechter werden. Geen van de deelnemers moest worden verwijderd vanwege ongunstige bijwerkingen. En hiermee is de proef succesvol bevonden.

De kracht van dit onderzoek schuilt vooral in het feit dat dit een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dubbelblinde studie betrof. En dit type wordt sterk gewaardeerd in de medische gemeenschap.

Meer klinische onderzoeken in 2019

Deze studie was een van meerdere klinische onderzoeken naar op cannabis gebaseerde medicijnen die in 2018 werd afgerond. Maar meer klinische studies naar de werking van cannabis zijn absoluut wenselijk.

Een gebrek aan ondersteunende klinische bewijzen wordt vaak aangehaald door artsen, om hun twijfels over medicinale cannabis te onderbouwen. Veel onderzoeken worden namelijk uitgevoerd op muizen en ratten. En hoewel de uitkomsten van deze onderzoeken veel zeggen over de werking van mediwiet, kan de wetenschap pas met zekerheid zeggen wat het bij mensen doet, als het ook op mensen is getest. En dat gebeurt tijdens een klinische studie.

Hopelijk neemt het aantal in 2019 verder toe.