Kweek je mediwiet ook een keer op kokos!
Kokos is een geweldig medium om wietplanten in te kweken. Het lijkt op aarde maar als je het op de juiste manier gebruikt, geeft het hydro resultaten!
Wietzaden kopen? Maak dan je borst maar nat want er is enorm veel keus! Je kúnt natuurlijk diep in de buidel tasten en voor het nieuwste van het nieuwste gaan maar het is beter om je keus goed te overwegen. In dit artikel maken we het je makkelijker met acht overwegingen voor de beste (medi)wietzaden voor jou.
Er is zoveel keus in wietzaden dat het haast onmogelijk lijkt om de juiste keuze te maken. En om het nog wat moeilijker te maken om de juiste wietzaden te kopen, zitten er grote verschillen tussen wietsoorten. Je hebt reguliere wietzaden, gefeminiseerde wietzaden en autoflowers, en dan hebben we het nog niet eens over het verschil tussen indica en sativa wietzaden. Maar door jezelf de juiste vragen te stellen maak je de keus een stuk makkelijker en kun je wellicht nog wat geld besparen.
Het maakt nogal wat uit of je vooral veel cannabis nodig hebt, of dat dat wel meevalt. Vraag je daarom eerst eens af of je kwaliteit belangrijker vindt of kwantiteit. Een kweekronde duurt namelijk zo’n drie maanden en het zou zonde zijn als je je eigen oogst niet lekker vindt, of als het effect niet naar je smaak is.
Heb je echter gewoon veel medicinale wiet nodig, en gebruik je het bijvoorbeeld als olie, dan kun je liever een wietsoort kiezen die veel opbrengt. Doorgaans zijn indica’s en indica dominante wietsoorten lucratiever dan sativa’s. Ze brengen wat meer op, toppen zijn compacter en ze bloeien korter en zijn dus ook eerder klaar.
Er zijn enorm veel bedrijven waar je wietzaden kunt kopen. Grofweg kun je die onderverdelen in twee groepen. Aan de ene kant heb je zadenbedrijven die veel tijd en energie steken in het stabiliseren en ontwikkelen van nieuwe wietsoorten.
Deze wietzaden zijn doorgaans wat duurder, en vaak ook wat exclusiever. Kies bij bekende wietsoorten liefst voor het zadenbedrijf dat de soort zelf heeft ontwikkeld. Er zijn helaas ook een hoop wietzaden die onder een verkeerde naam verkocht worden. Dus wees je daarvan bewust en ga liever voor het origineel.
Aan de andere kant zijn er ook zadenbedrijven die gewoon snel veel wietzaden produceren om te verhandelen. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat de wietzaden die zij verkopen slecht zijn, maar het zullen niet de meest bijzondere wietsoorten zijn.
Heb je een klein budget, dan kun je dus best voor prijsvechters gaan maar doe wel eerst even kort onderzoek. Kijk hoe en of het zadenbedrijf snel reageert als je een vraag hebt, en zoek bijvoorbeeld of je van de wietzaden die je op het oog hebt, ook een verslag op Growdiaries of wietforums kunt vinden.
Niet alle wiet is hetzelfde en niet alle wiet geeft je hetzelfde effect. Vraag je daarom af welk effect je van je zelf gekweekte wiet verwacht, en je kunt alvast een groot deel van de wietzaden afschrijven. In het algemeen kun je zeggen dat indica dominante strains een lomer en zwaarder effect geven, en sativa’s opgewekt en energiek maken. Hybrides zijn kruisingen tussen sativa’s en indica’s en hangen er qua effect ook een beetje tussenin.
Maar het kan ook zo zijn dat je liever niet te high of stoned wordt. Ga in dat geval voor een wietsoort met een wat lager THC-percentage of kies een soort met een hoog CBD-gehalte. Hoe hoger het CBD-percentage ten opzichte van het THC-percentage, hoe minder duidelijk je het effect zult voelen. Er zijn ook wietzaden te koop, waarvan de planten helemaal geen, of een verwaarloosbare hoeveelheid THC produceren.
Dit is ook een goede vraag om jezelf te stellen als je wietzaden gaat kopen. Er zit namelijk nogal wat verschil tussen het aantal bloeiweken van verschillende wietsoorten. Dit kan variëren van net iets meer dan zes weken voor de allersnelste wietsoorten, tot 20 weken bij de absolute langbloeiers.
Gemiddeld bloeit een indica dominante wietsoort echter ongeveer 7 tot 8 weken, een hybride ongeveer 8 tot 9 weken, en bloeit een moderne sativa ongeveer 10 tot 11 weken.
Ga je wietzaden kopen om in de zomer buiten te kweken? Let dan goed op, of de wietsoort ook geschikt is voor het Nederlandse klimaat. De meeste wietsoorten zijn namelijk ontwikkeld voor de binnenteelt, of zijn alleen buiten te kweken in landen met een warm klimaat.
Klassieke buitenwietsoorten voor Nederland zijn bijvoorbeeld Hollands Hoop, Purple, Skunk, Frisian Dew en Frisian Duck en Biddy Early. Wil je zeker zijn van een goede (maar kleine) oogst, kies dan voor een autoflower. Omdat autoflowers vanzelf in bloei gaan, kunnen ze ook tijdens onze korte zomers, buiten goed afbloeien.
Ga je voor het eerst wiet kweken, dan doe je er goed aan om wietzaden te kopen van een soort die gemakkelijk te kweken is. Ook dit zijn doorgaans wietsoorten die wat meer indica dan sativa invloeden hebben. De korte bloeitijd maakt het makkelijker om de planten goed af te bloeien. Vaak zijn beginners wietsoorten ook minder vatbaar voor schimmels en zijn ze vergevingsgezind bij kleine kweekfoutjes. Afghaanse soorten, Skunk en een klassieker als Northern Lights doen niet te moeilijk.
heb je meer ervaring, en weet je je wietplanten ook in de bloeifase mooi en gezond te houden, dan kun je ook de wat moeilijker sativa’s en haze-wietsoorten proberen.
Ga je wietzaden kopen om na de oogst wietolie te maken, of wil je de wiet gewoon verdampen of oproken? Misschien wil je wel hasj maken van je oogst? Belangrijke vragen want niet elke wietsoort is even geschikt om wietolie of hasj van te maken. Natuurlijk, het kan wel met alle wietsoorten, maar je zult veel meer hasj of wietolie kunnen maken van een top met een dikke laag trichomen.
Er zijn zelfs speciale wietsoorten voor deze doeleinden zoals Sensi’s Hasjplant. Traditioneel zijn de kush-soorten en Afghaanse/Pakistaanse wietsoorten het beste geschikt voor hasj, concentraten (bv rosin) en wietolie.
Wietzaden kopen om zelf verder mee te kruisen? In dat geval moet je je ten eerste natuurlijk afvragen welke eigenschappen je in je nieuwe kruising wil. Maar nog afgezien van de eigenschappen van je nieuwe moeder- of vaderplant, zijn reguliere wietsoorten vaak de eerste keus om mee te kruisen. Reguliere wietsoorten zijn niet gefeminiseerd, zodat je zowel mannelijke als vrouwelijke wietplanten zult krijgen. Daarnaast zijn gefeminiseerde wietsoorten soms gevoelig om hermafrodiet te worden, wanneer je er mee door gaat kruisen.
Zoek je daarentegen wietzaden om gewoon je eigen wiet te kweken, dan kun je beter wel voor gefeminiseerde wietzaden gaan. Gefeminiseerde wietzaden leveren 99 van de 100 keer vrouwelijke wietplanten op, zodat je er zeker van bent dat je geen mannelijke wietplanten kweekt.