Kooptips medicinale cannabis: zo herken je goede (en slechte) wiet!
Wiet is duur, zeker als je er achteraf achterkomt dat je een kat in de zak hebt gekocht. Zo leer je goede én slechte cannabis herkennen en sluit je altijd de beste deal.
Voor operaties of levensreddende behandelingen zijn dagelijks bloedtransfusies nodig. Maar liefst een kwart miljoen op jaarbasis. Dit bloed is afkomstig van bloeddonoren die een paar keer per jaar bloed geven. Gebruik jij medicinale wiet en ben je benieuwd je kan doneren? Hier lees je hoe het zit.
Allereerst een dankwoord omdat je overweegt bloed te doneren aan mensen in nood. Ieder jaar zijn er in Nederland zo’n 250 duizend bloedtransfusies nodig voor operaties of tijdens levensreddende behandelingen. Dit bloed is afkomstig van bloeddonoren. Met één bloeddonatie help je drie patiënten en 35 donaties redden één mensenleven. Kortom, bloed doneren is een enorm belangrijke en nobele daad.
Maar kan dat als je medicinale wiet gebruikt? Heeft medicinaal (of recreatief) wietgebruik invloed op het bloed dat je doneert? Het antwoord is ‘NEE’.
Verderop lees je wat de Nederlandse bloedbank Sanquin hierover zegt. Laten we eerst kijken naar wat praktische zaken rondom bloed doneren als je wiet gebruikt.
Een van de meest voorkomende vragen is of een bloedbank gedoneerd bloed test op de aanwezigheid van THC. Dat is niet zo. Gedoneerd bloed wordt nooit op THC getest. Bloedbanken conntroleren bloed wel op vijf infectieziekten die via bloed overdraagbaar zijn.
Om er zeker van te zijn dat donatiebloed andere mensen niet besmet, test een bloedbank op hiv, hepatitis B, C, E en syfilis. Nieuwe donoren worden ook getest op het Human T-cell Lymphotropic Virus. Dit is een virus dat een zeldzame vorm van leukemie kan veroorzaken.
Het maakt dus niet niet uit of je mediwiet rookt, verdampt, eet, drinkt of een crème smeert. Het gebruik van wiet diskwalificeert je niet als donor. Het komt er vooral op aan dat je tijdens de donatie helder kan denken en handelen.
Wat de Nederlandse bloedvoorzienende instantie er verder over zegt, lees je zo. Laten we eerst eens kijken hoe het eraan toegaat in twee landen waar veel mensen toegang hebben tot (medicinale) wiet.
De Canadese Blood Services (CBS) herziet regelmatig de criteria voor bloeddonoren op basis van wetenschappelijk bewijs. Vorig jaar brachten ze een belangrijke update uit voor mensen die wiet gebruiken:
“Cannabis en alcohol – Als u nuchter bent, geen tekenen van intoxicatie vertoont en een geïnformeerde toestemming kunt geven, komt u in aanmerking om te doneren.”
Op de Website van het Amerikaanse Rode Kruis staat niets officieels over het doneren van bloed bij het gebruik van cannabis. Wel zeiden ze er recent iets over op Healthline, een website over gezondheid:
“Hoewel het Rode Kruis het gebruik van gereguleerde stoffen niet aanmoedigt, diskwalificeert het gebruik van cannabis, sigaretten of alcohol niet noodzakelijkerwijs iemand die bloed wil geven. Potentiële donoren kunnen niet geven als ze onder invloed zijn van legale of illegale drugs of alcohol. Legaal of illegaal gebruik van wiet is zal niet leiden tot uitstel.”
In Nederland is notprofit-organisatie Sanquin verantwoordelijk voor de bloedvoorraad. Momenteel doneren ongeveer 400 duizend Nederlanders gemiddeld 1,5 keer per jaar bloed aan deze bloedbank.
Op hun website staat de volgende verklaring over wietgebruik en doneren:
“Als je incidenteel wiet of hash rookt, mag je bloed of plasma geven. Je mag ten tijde van het bloed of plasma geven niet onder invloed zijn. Als je verslaafd bent (elke dag blowen) kun je geen bloed- of plasmadonor zijn.”
Omdat een statement over medicinaal wietgebruik ontbreekt, namen we contact op met Sanquin voor aanvullende informatie. De bloedbank geeft aan dat de gesteldheid en gezondheid van een donor vooraf altijd wordt beoordeeld tijdens een intake en keuring.
“De indicatie voor medicinaal cannabisgebruik is niet meteen een reden tot afkeur. De oorzakelijke aandoening voor het gebruik van medicinale wiet kan wel een reden zijn om tijdelijk of permanent niet te doneren.”
Met andere woorden: bij ernstige symptomen of ziekteactiviteiten, kun je (tijdelijk) geen bloed of plasma geven, aldus Sanquin.
“Wij raden de bloeddonor aan met de donorarts te overleggen om te kijken of bloed doneren op dat moment kan. Ook adviseren we om kort na de donatie geen wiet te gebruiken”.
Met één à twee keer per jaar bloed doneren help je drie mensen en draag je bij aan levensreddende operaties. Hoe gaaf is dat! Bovendien krijg je gratis een mini-check-up.
Wil jij na het lezen van dit artikel bloeddonor worden? Doe dan hier de donortest en schrijf je in.