De wetenschap over cannabis bij de behandeling van fibromyalgie
Welke rol kan cannabis - volgens wetenschappers - spelen in de therapeutische behandeling van de symptomen van fibromyalgie?
Tot op heden wordt legale cannabis voor volwassenen op twee manieren ingedeeld: medicinaal of recreatief. Er is echter misschien een derde categorie, eentje waarin cannabis deel uitmaakt van een uitgekiende wellness strategie. Deze zou wellicht leiden tot toenemende consumptie van medische cannabis, maar tegelijkertijd ook het gebruik van receptgeneesmiddelen terugdringen!
De situatie in de VS – dat toch het voorbeeldland is voor Nederland – is als volgt: voor medische cannabis zijn een kwalificerende voorwaarde plus de aanbeveling van een arts vereist voordat je toegang tot legale wiet krijgt. Voor recreatief gebruik heb je als volwassene niets anders nodig dan een door de overheid uitgegeven identiteitsbewijs dat je leeftijd aantoont. En waarom zou je dan nog naar een arts gaan?
Maar wat als er een derde manier is. Of zoals wijlen cannabisactivist Dennis Peron zei: al het gebruik van cannabis is medisch! Of op z’n minst onderdeel van een algemene welzijnsstrategie…
Recent onderzoek toont namelijk een daling aan van het gebruik van receptgeneesmiddelen in staten die cannabis voor volwassenen (adult-use) hebben gelegaliseerd. Als een handige bonus is deze recreatieve cannabis over het algemeen gemakkelijker en breder verkrijgbaar dan medicinale wiet.
In het verleden werd de goedkeuring van medische cannabiswetten in verband gebracht met een daling van het aantal geneesmiddelen op recept. Het effect van cannabiswetten met betrekking tot recreatief gebruik, is minder bestudeerd. Dit is echter niet onbelangrijk in staten aan de oostkust zoals New York, waar het medische programma klein en moeilijk toegankelijk is door strikte beperkingen rond artsen en ‘kwalificerende’ ziekten.
Onderzoekers keken derhalve naar Medicaid-recepten die tussen 2011 en 2019 in alle 50 staten waren ingevuld. In staten die cannabis voor volwassenen legaliseerden, vonden ze “aanzienlijke verminderingen” van recepten voor medicijnen die bedoeld zijn om “pijn, depressie, angst, slaap, psychose en toevallen” te behandelen. Aldus concludeert een onderzoeksartikel dat in april in het tijdschrift Health Economics werd gepubliceerd.
Met andere woorden: legalisatie van recreatieve cannabis lijkt een aanzienlijk medisch voordeel te bieden. Het cannabisgebruik stijgt en de behoefte aan pillen op recept daalt. En dan hebben we het nog niet gehad over voordelen als sociale rechtvaardigheid en cannabis als nieuwe bron van belastinginkomsten…
Veel mensen gebruiken cannabis om zichzelf te behandelen. Hoewel moeilijk met zekerheid is te zeggen of ze hiermee dezelfde resultaten behalen als met reguliere medicijnen, is het een belangrijke constatering dat deze mensen niet terug lijken te keren naar de producten van de farmaceutische industrie.
Co-auteur van het onderzoek Shyam Raman, een PhD-student aan de Jeb E. Brooks School of Public Policy van Cornell University, stipte dit aan in een recent interview. “Wat legalisatie van recreatieve cannabis doet, is de mogelijkheid bieden voor zelfmedicatie zonder een arts te raadplegen en mogelijk te worden geweigerd omdat jouw ziekte niet op de lijst met kwalificerende aandoeningen staat”, zei Raman.
Hij benadrukte tevens dat, hoewel alleen Medicaid-gegevens werd bestudeerd, deze resultaten van toepassing zijn op de algemene bevolking. “Er is echt bewijs dat mensen cannabis voor zelfmedicatie gebruiken en dat ze niet terugschakelen naar geneesmiddelen.”
Van de bestudeerde medicijnklassen zagen Raman en co-auteur Ashley Bradford – onderzoeker en promovendus aan de Indiana University – de sterkste daling van de vraag naar medicatie voor angst, depressie, slapeloosheid en psychose: met respectievelijke dalingen van 12,2%, 11,1%, 10,8% en 10,7%.
Naast mogelijke kostenbesparingen voor Medicaid-programma’s, kan de legalisering van recreatieve cannabis een extra schadebeperkend voordeel opleveren, ontdekten de onderzoekers. Mensen worden namelijk minder afhankelijk van farmaceutische medicijnen met vervelende bijwerkingen. Ze kunnen deze zelfs laten vallen of verminderen als gemakkelijker toegankelijk “over-the-counter” recreatieve cannabis beschikbaar komt.
“We zijn er vrij sterk van overtuigd dat mensen met cannabis aan de slag gaan omdat de bijwerkingen van geneesmiddelen echt frustrerend zijn”, zegt Raman.
De bevindingen suggereren dat we een meer verfijnd en uitgebreid begrip van de legalisering van recreatieve cannabis moeten aannemen. Zo kan cannabis over het algemeen een welzijnsproduct zijn en bijdragen aan ons gevoel van welbevinden.
“Recreatieve cannabis is in de meeste staten gemakkelijk te gebruiken, omdat patiënten niet hoeven te betalen voor een patiëntenkaart en ze geen doktersadvies hoeven te krijgen”, vertelt Debbie Churgai, uitvoerend directeur van Americans for Safe Access.
Toch blijkt hierdoor ook weer dat er onvoldoende onderzoek naar cannabis is gedaan. Belangrijke vragen – over dosering en regime – blijven onbeantwoord, waardoor “patiënten” het zelf moeten uitzoeken. “We weten nog steeds niet hoe we cannabis als medicijn moeten reguleren”, meent Raman. “Hoe kunnen we zeggen: ‘Dit is medisch’ zonder te kunnen zeggen: ‘Dit is de hoeveelheid die u neemt voor therapeutisch gebruik’?”
Is cannabis dus altijd medisch, is alle recreatieve cannabis ook medisch of is een derde manier om cannabis te begrijpen de beste classificatie? Dit is moeilijk met zekerheid te zeggen en uiteindelijk maakt het misschien niet uit. “Ik hou er niet van om medische en recreatieve cannabis te vergelijken”, vindt Churgai.
Wat dit onderzoek wel suggereert, is dat bepaalde krachten in de cannabisindustrie hun berichtgeving en branding misschien opnieuw moeten evalueren. Vergeet de medicinale cannabispatiënten namelijk niet: zij maken ook deel uit van het recreatieve marktsegment.
“Als je naar zakelijke cannabisconferenties gaat, zie of hoor je het woord ‘patiënt’ in geen enkele presentatie”, vertelt Churgai. “Ik denk dat dit steeds meer verloren gaat naarmate onze industrie groter wordt. Ze denken dat de markt voor recreatieve cannabis groter is dan de markt voor medicinale cannabis.”
Zoals dit onderzoek echter ook impliceert, zijn de verschillen lang niet zo scherp en duidelijk als we misschien hadden gedacht. Medicinale en recreatieve cannabis kunnen precies hetzelfde zijn!