Miljoenen mensen leven met een hoog cholesterolgehalte. En hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Dit risico kan zelfs levensbedreigend zijn als aderen dichtslibben. Er wordt onderzoek gedaan dat uitzoekt of cannabis voordelen biedt bij mensen met een te hoog cholesterolgehalte. In dit artikel lees je wat er tot nu toe bekend is.
Wat is cholesterol?
Laten we eerst kijken wat cholesterol precies is. Dit is namelijk een vettige substantie die onze voeding zit en die het lichaam zelf produceert. Sterker nog, verreweg de meeste cholesterol maakt ons lichaam zelf aan.
Dat is niet voor niets. Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor alle celwanden in het lichaam. Ook kunnen we zonder cholesterol geen vitamine D aanmaken. En ook voor de aanmaak van gal is cholesterol nodig. Bovendien functioneren bepaalde hormonen niet goed zonder de aanwezigheid van cholesterol. Kortom; ons lichaam kan niet zonder.
Toch is er veel te doen om cholesterol. Teveel zou namelijk voor hart- en vaatziekten zorgen. Hieronder leggen we uit hoe dat zit.
Veel mensen denken dat cholesterol één enkel stofje is. Maar dat is niet zo. Eigenlijk bestaat cholesterol uit meerdere stofjes. Als al die stofjes in de juiste verhouding aanwezig zijn, is er niets aan de hand. Cholesterol is dan niet schadelijk. Het is dan zelfs niet schadelijk als er teveel cholesterol in je lichaam zit.
Het wordt pas een probleem als de verhouding stofjes in cholesterol uit balans raakt. En dan met name de verhouding tussen het HDL-cholesterol en het LDL-cholesterol.
HDL staat voor Hoge Dichtheid Lipoproteïne. Dit cholesterol wordt ook wel het goede cholesterol genoemd omdat het een soort schoonmaakmiddeltje is dat de bloedbaan kan reinigen. Het stofje kan zelfs zo goed schoonmaken dat het risico op hart- en vaatziektes afneemt als je genoeg HDL in je cholesterol hebt.
Echter zit er ook een ander stofje in cholesterol dat LDL heet. Dit staat voor Lage Dichtheid Lipoproteïne. Dit stofje kan zich juist gaan ophopen in de bloedbaan en verstoppingen veroorzaken waardoor slagaders harder en smaller worden. Uiteindelijk kan een ader verstopt raken en niet meer functioneren. Als dat gebeurt, kan bloed niet langer organen en weefsels bereiken wat uiteindelijk leidt tot een beroerte of hartaanval.
Voor gezonde hart- en bloedvaten is het dus belangrijk om cholesterol te hebben met weinig LDL en veel HDL. Dat kan je bereiken door gezond te eten, niet te roken en matig alcohol te drinken.
Kan cannabis ook helpen?
De wetenschap staat nog maar aan het begin van het ontrafelen van alle heilzame eigenschappen die liggen verscholen in de cannabisplant [Foto: shutterstock/Shidlovski]
Studie naar cannabis en cholesterol
Tot nu toe heeft de wetenschappers nog geen allesomvattend antwoord gegeven op de vraag of cannabis het cholesterolgehalte kan verlagen. Wetenschappelijk gezien wordt momenteel slechts de buitenste laag onderzocht van wat er allemaal mogelijk is met de cannabisplant. Er is dus een hoop meer onderzoek nodig.
Toch hebben bestaande studies een paar interessante punten naar voren gebracht over de potentiële rol van cannabis bij het creëren van een gezond cholesterol en het bestrijden van hart- en vaatziekten. Ze zijn alleen nog een beetje tegenstrijdig.
Een studie die in 2013 werd gepubliceerd in Diabetes Care onderzocht de relatie tussen cannabisgebruik, cholesterolniveaus, bloedsuiker (glucose) en insuline. Insuline is een belangrijk hormoon dat helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Het bestuderen van al deze variabelen tezamen is logisch omdat een slecht cholesterolgehalte vaak samen gaat met een verhoogd risico op diabetes, wat op zichzelf weer optreedt als het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert.
Diabetespatiënten lopen sowieso om een aantal redenen een verhoogd risico op hart- en vaatziektes omdat deze aandoening de neiging heeft om het HDL-niveau te verlagen en tegelijkertijd het LDL-niveau te verhogen. En hoe meer LDL zich in de slagaders ophoopt, hoe groter de kans op een verstopping.
In de studie uit 2013 onderzochten onderzoekers 30 mensen die gemiddeld zes joints per dag rookten over een periode van ten minste negen jaar. Iets meer dan de helft van de deelnemers – 18 van de 30 – was man. Uiteraard werd ook gekeken naar mensen die geen cannabis rookten.
Volgens de studie hadden de mensen die cannabis rookten minder HDL (het goede cholesterol) in hun bloed terwijl het LDL-niveau onveranderd bleef. Kortom, dagelijkse cannabisgebruik veroorzaakt volgens deze studie een verlaging van het goede cholesterol, maar geen verhoging van het slechte cholesterol. De verhouding tussen LDL en HDL zou dus negatief worden beïnvloed.
Andere onderzoeksresultaten
Een studie die het jaar daarvoor in BMJ Open werd gepubliceerd, vond echter een heel ander resultaat. In deze studie hadden cannabisgebruikers juist een hogere concentratie van het HDL-cholesterol in hun bloed. Een hoger niveau van goede cholesterol dus.
Het verschil in bevindingen is deels te wijten aan het feit dat elke studie op verschillende manieren naar het bloed heeft gekeken. De eerste studie, die zei dat cannabis het goede cholesterol verlaagt, onderzocht het bloedplasma van de deelnemers. Dit is een gele vloeistof die geen cellen bevat. De tweede studie, die tot de tegenovergestelde conclusie kwam, keek naar het bloedserum van de deelnemers. Dit is het deel van je bloed dat overblijft na stolling.
Bovendien was het cannabisgebruik zoals beschreven in het eerste onderzoek enorm veel zwaarder dan het gebruik zoals beschreven in het tweede onderzoek, dat ‘zwaar’ gebruik classificeerde als meer dan vijf keer per maand (in tegenstelling tot zes per dag).
MEER LEZEN: Cannabis en wetenschap; zo onderscheid je zin van onzin
Nog een ander onderzoek uit 2007 onderzocht de effecten van cannabis op LDL en HDL. In deze neurowetenschappelijke studie werd gekeken naar cannabis als potentiële trigger voor schizofrenie en psychoses. Tijdens deze studie keek men ook naar een stijging van het goede cholesterol bij patiënten die het geneesmiddel Rimonabant gebruikten. Dit inmiddels verboden middel werd namelijk in verband gebracht het behandelen van schizofrenie.
Rimonabant werkt, net als cannabis, in op de CB1-receptoren van de hersenen. Bovendien blokkeert het gedeeltelijk de werking van THC. Het middel is ontwikkeld als medicijn tegen zwaarlijvigheid. In de Verenigde Staten kwam het niet op de markt omdat proefpersonen melding maakten van depressieve gevoelens en zelfmoordneigingen. Echter, het feit dat Rimonabant inwerkt op de CB1 receptor, suggereert dat medicinale cannabis mogelijk invloed kan hebben op het cholesterol.
THCV en cholesterol
Of cannabis het cholesterol positief beïnvloed lijkt dus sterk af te hangen van het type onderzoek. Maar mogelijk hangt het ook sterk af van het type cannabis.
Drs. Michael Moskowitz uit de VS doet momenteel onderzoek naar een van de bestanddelen in de cannabisplant die in hele lage concentraties voor komt. De cannabinoïde THCV of tetrahydrocannabivarin, wordt zelfs beschouwd als een van de meest zeldzame cannabinoïden. Je zou kunnen zeggen dat de meeste cannabissoorten slechts sporen van dit bestanddeel bevatten.
Moskowitz ontdekte dat THCV verschillende voordelen heeft en hij vermoed dat de stof mensen met diabetes type II kan helpen.
“THCV doet is pijnstillend en ontstekingsremmend, het is neuroprotectief, wat betekent dat het het zenuwstelsel beschermt,” aldus Moskowitz. “Het is anti-misselijkheid en gaat overgeven tegen. Het helpt bij de gezondheid van botten en botvorming, het is slaapbevorderend, het is anti-epileptisch, het gaat angst tegen. Het is een belangrijke antipsychoticum. En het helpt bij de onderdrukking van eetlust, het is anti-diabetisch en het is anti-cholesterol.”
Kortom, er valt nog genoeg te ontdekken aan de cannabisplant.
Het is aangetoond dat cannabis kan bijdragen aan een slanker lichaam. Wat betekent dit voor cholesterol? [Shutterstock/Anetlanda]
Cannabis en afvallen
Er is dus overduidelijk meer onderzoek nodig naar cannabis en cholesterol. Toch is er een lichtpunt in dit verhaal. Er zijn namelijk studies die aantoonden dat cannabis kan helpen bij het behandelen van diabetes en het bestrijden van (abnormaal) overgewicht. En een lichaam dat geen diabetes heeft en vrij is van overgewicht zal betere cholesterol-levels hebben en een verlaagd risico op hart- en vaatziektes.
MEER LEZEN: Cannabis en overgewicht – wiet als hulpmiddel bij het afvallen
Uiteindelijk kan je jouw gewicht het best onder controle houden door gezond te eten, niet te roken en matig tot geen alcohol te gebruiken. Volgens deskundigen komt een gezond lichaam zelfs voor 70 procent voort uit gezonde voeding. De andere 30 procent kan je gebruiken om te sporten.
Gezonde voeding houdt in dat je zoveel mogelijk onbewerkte, natuurlijke producten eet en producten met toegevoegde suikers vermijdt. En drink voldoende water.
En voor een ieder die de diagnose diabetes of obesitas krijgt en last heeft van complicaties zoals gewrichtspijn of andere problemen die het gevolg zijn van je gewicht; weet dat medicinale cannabis kan helpen om verlichting te bieden tijdens het afvallen.
Bovendien is CBD, een van de werkzame bestanddelen uit de cannabisplant, een prima voedingssupplement om dagelijks te nemen. Het biedt vele gezondheidsvoordelen die ook bijdragen aan een gezond gewicht en gebalanceerd lichaam. In dit artikel lees je daar meer over. En bekijk sowieso alle artikelen op Mediwietsite om meer te leren over de heilzame werking van cannabis.
[Openingsbeeld: Shutterstock/udra11; bewerkt door MWS]