Kweek je mediwiet ook een keer op kokos!
Kokos is een geweldig medium om wietplanten in te kweken. Het lijkt op aarde maar als je het op de juiste manier gebruikt, geeft het hydro resultaten!
Heb je de afgelopen weken met ons meegelezen, dan weet je al alles wat je moet weten om buiten je eigen medicinale wietplant te kweken. Om ervoor te zorgen dat je daarna ook écht iets aan je eerste hebt, hoef je het alleen nog te oogsten en daarna te drogen. Lees maar mee hoe dat in zijn werk gaat.
We beginnen zoals altijd even met de links naar de voorgaande delen uit deze serie, zodat je niet per ongeluk lessen overslaat. Bijna alles van ontkiemen tot aan de bloeifase hebben we al behandeld. We hoeven alleen nog te leren hoe en wanneer we kunnen oogsten.
Zoals je sinds vorige week weet, begint de bloeifase (bij niet-autoflower wietplanten) ongeveer halverwege augustus, en duurt die tot en met het najaar. Autoflower wietplanten beginnen vanzelf een paar weken na het ontkiemen al te bloeien, en kunnen ongeveer acht weken later geoogst worden.
Om te weten of je jouw wietplantje al kunt oogsten, kijk je naar de toppen – we hebben vorige week uitgelegd wat dat zijn. Wanneer de meeste van de bloeihaartjes op de toppen niet meer wit en stevig zijn, maar bruin en verschrompeld, dan kun je je wietplant gaan oogsten. De toppen zijn dan ook dik geworden en zitten vol met piepkleine plakkerige, witte druppeltjes. Dit zijn de trichomen en hierin zitten alle medicinale werkzame stoffen, én alle aromatische stoffen waardoor cannabis zo sterk ruikt.
Het kan in het najaar gebeuren dat er toppen gaan schimmelen. In dat geval kun je vaak beter meteen oogsten, voordat alle toppen beschimmeld raken. Heb je voor niet-autoflower wietzaden gekozen en bloeit jouw wietplant in september, kijk dan elke dag even goed of je zulke schimmelende topjes ziet. Het zijn grijze of bruine plekken in de toppen. Trek zachtjes aan de blaadjes die uit de topjes steken om te voelen of die nog stevig vastzitten.
Als je een van de blaadjes heel makkelijk eruit trekt is de kans groot dat het topje beschimmeld is. Buig de top dan even open om te zien of je een bruine/grijze snotterige plek ziet. Als dat zo is heeft de top schimmel. Gooi dan alle beschimmelde toppen weg en begin meteen met het oogsten van de rest van de toppen.
Zoals we in de vorige aflevering hebben uitgelegd, draait het bij je eerste wietplant voornamelijk om de toppen. Het zijn dan ook de toppen die je moet oogsten. Dit gaat het gemakkelijkst met een beetje hulp, want een wietplant buiten kan ontzettend veel toppen hebben.
Knip de takken van je wietplant één voor één af, en pluk alle grote schutbladeren die aan een lange steel groeien eraf. Pak er een dienblad bij en een schaar. Met de schaar knip je nu alle blaadjes die uit de topjes groeien netjes af. Hang de geknipte takken vervolgens in de schuur of op zolder aan een waslijn ondersteboven op om te drogen.
Als je alle takken op deze manier één voor één hebt geknipt en opgehangen, is het een kwestie van wachten tot de toppen droog genoeg zijn om te roken. Dit duurt ongeveer een dag of tien. Er is geen haast bij want als je de toppen sneller probeert te laten drogen door bijvoorbeeld de kachel aan te zetten, worden ze minder smakelijk en gaan er allerlei geurstoffen verloren.
Na een dag of tien kun je even testen of de wiet droog genoeg is. Buig een paar takjes om, om te kijken of ze daarbij breken. Breken ze, dan zijn de toppen droog genoeg en kun je de toppen in glazen weckpotten bewaren. Als de takjes doorbuigen in plaats van breken, dan moet je ze nog wat langer laten drogen.
Mocht je trouwens wietolie of wietboter van je wiet willen maken, dan hoef je de wiet niet zo nauwkeurig te knippen. Ook hoef je het dan niet altijd te drogen maar kun je er ook voor kiezen om het in te vriezen, en ongedroogd te verwerken.
Het leuke van je eigen wietplant, is dat je er best veel medicinale wiet aan over kunt houden. En als je dat op de goede manier bewaart wordt het ook nog eens alleen maar lekkerder. Dit bewaren noem je ook wel ‘curen’, en tijdens dat curen rijpt de wiet. Het is een beetje te vergelijken met een fles rode wijn die in de kelder steeds lekkerder wordt.
Om je eerste oogst goed te laten rijpen bewaar je het in glazen potten in het donker. Hiervoor moet de wiet eerst wel goed droog zijn. Stop de potten lekker vol maar druk het niet aan, de topjes moeten wel heel blijven. Zet de potten de eerste dagen elke dag even open om het te laten luchten.