Kweek je mediwiet ook een keer op kokos!
Kokos is een geweldig medium om wietplanten in te kweken. Het lijkt op aarde maar als je het op de juiste manier gebruikt, geeft het hydro resultaten!
Leuk dat je weer meeleest met de kweekserie die niets te raden overlaat over je allereerste wietplant. Buiten een wietplant kweken is leuk om te doen. Een wietplant groeit namelijk heel snel en levert in de bloeifase ook nog eens je eigen medicinale wiet op. Lees maar mee.
Dit is alweer het zesde en voorlaatste deel van deze serie, waarin we je stap voor stap uitleggen hoe je buiten je eerste medicinale wietplant kunt kweken. Als je alle delen van deze serie tot nu toe goed hebt gevolgd, dan kán het bijna niet mislukken. Er is echter geen reden tot paniek als als je een van de voorgaande delen gemist hebt; je kunt ze op ieder moment nog eens rustig teruglezen. Dit hebben we tot nu toe allemaal besproken, klik op de links om de lessen nog eens te lezen.
Wietplanten zijn éénjarige planten. Zoals je in deel 4 over de groeifase geleerd hebt, betekent dat dat ze in één seizoen (van het voorjaar tot aan het najaar) ontkiemen, groeien, bloeien en dan doodgaan. In de bloeifase gaan mannelijke wietplanten en vrouwelijke wietplanten bloeien. De mannelijke wietplanten produceren dan stuifmeel waarmee ze de vrouwelijke wietplanten bevruchten, zodat die zaadjes krijgen. Uit deze zaden komen dan weer nieuwe wietplanten. Mooi hè, het is de cirkel van het plantenleven.
Onze wietplant is echter gefeminiseerd, zodat er geen mannelijke wietplanten uit groeien. Onze wietplant zal dan ook geen zaadjes produceren maar wiet. En dat bestaat uit de vrouwelijke bloemen van de wietplant. Deze bloemen of ’toppen’ groeien tijdens de bloeifase aan je wietplant.
Wanneer je in deel 1 van deze serie voor een autoflower wietzaadje hebt gekozen, begint de bloeifase al een paar weken na het ontkiemen. Heb je geen autoflower wietzaadje maar een gefeminiseerd wietzaadje gekocht, dan begint de bloeifase pas tegen de herfst, wanneer de dagen korter worden.
Dit komt omdat wietplanten in de natuur hun zaadjes gemaakt moeten hebben, voordat het weer winter wordt. Wanneer het in augustus steeds minder lang licht is buiten, is dat voor jouw wietplant dan ook het teken om te gaan bloeien. In het begin moet je heel goed kijken om de eerste bloeihaartjes te kunnen zien maar binnen een paar weken zit je wietplant er vol mee.
Aan de uiteindes van de takken zie je een soort harige bolletjes ontstaan. Dat worden toppen genoemd; ze worden steeds wat groter en steeds dikker. Dit is de wiet van jouw eerste wietplant.
Wanneer je wietplant eenmaal van die harige bolletjes heeft, merk je dat het niet meer veel groter wordt. De groeifase is nu echt voorbij! Om mooie toppen te maken heeft je wietplant nu andere voedingsstoffen nodig. De meeste van deze voedingsstoffen zitten al in de aarde, maar je kunt je wietplant helpen door haar nu wat extra bloeivoeding te geven. Beendermeel uit het tuincentrum bevat de juiste voeding voor bloeiende wietplanten.
Omdat het al september is wanneer je wietplant helemaal vol zit met toppen, regent het buiten ook weer wat vaker. De bloemen van jouw wietplant kunnen niet goed tegen al dat regenwater, daar kunnen ze van gaan schimmelen. Bescherm je wietplant daarom als dat kan, door het onder een afdak te zetten wanneer het regent.
Als je echter autoflower wietzaden hebt gebruikt heb je hier meestal geen last van. Dan bloeit je wietplant namelijk al veel eerder, wanneer het nog volop zomer is en niet zo vaak regent.
Aan het einde van de bloeifase is je wietplant klaar om te kunnen oogsten. Volgende week zullen we je vertellen hoe je kunt zien of jouw wietplant klaar is. Ook leren we je hoe je je wietplant het beste kunt oogsten en daarna laten drogen.