(advertenties)
(advertentie)

Deze informatieve serie is voor iedereen die nog nooit een wietplant heeft gekweekt maar wél medicinale cannabis gebruikt. Zelf je medicijn maken is veelal gezonder (omdat je weet wat je consumeert) en zeker goedkoper. In zeven wekelijkse delen vertellen we je hoe je je eerste wietplant kunt kweken, van zaad tot aan de oogst. We beginnen natuurlijk bij het zaadje, net zoals je eerste wietplant zelf.

Hallo, en welkom bij de serie ‘Je eerste medicinale wietplant kweken’, waarin we je aan de hand nemen en stap voor stap vertellen hoe je nou zo’n wietplant laat groeien en bloeien. Wanneer je deze serie iedere week leest, kun je in mei buiten aan de slag, en heb je deze zomer je allereerste wietplant.

Het begint met een zaadje

Zoals het meeste leven op aarde, begint ook dat van jouw eerste wietplant met een zaadje. In dat zaadje liggen alle eigenschappen de wietplant al vast in de genen. Hoe de wietplant zal groeien, of die lekker zal ruiken, wat de smaak is, het geslacht, en nog veel meer. Je hebt het misschien al door, een kwalitatief goed wietzaadje is belangrijk voor het verdere leven en de eigenschappen van de plant én de uiteindelijke oogst.

Wanneer je de wiet na de oogst gaat gebruiken om bijvoorbeeld wietolie van te maken, een joint van te roken of om te verdampen, dan moet je het zaadje dus heel zorgvuldig uitkiezen.

Zoals ook je eigen leven, begint dat van een wietplant met een zaadje. Foto: Yarygin, Shutterstock

Verschillende soorten wietzaden

Er zijn veel verschillende soorten wietzaden en ze zijn niet allemaal even geschikt voor een eerste wietplant. Sommige wietzaden zijn zoals de meeste zaadjes in de natuur en kunnen mannelijke én vrouwelijke wietplanten voortbrengen.

Maar gelukkig zijn er ook speciale zaden waar alleen vrouwelijke wietplanten uit komen. Dit worden gefeminiseerde wietzaadjes genoemd. De meeste thuiskwekers van cannabis gebruiken gefeminiseerde zaden. Zeker voor een eerste wietplant kunnen we je aanraden om hetzelfde te doen, omdat alleen vrouwelijke wietplanten ook daadwerkelijk wiet produceren.

Verder is het belangrijk dat je een wietsoort uitkiest die in Nederland en België goed kan groeien en bloeien. Sommige wietsoorten moeten namelijk heel lang bloeien en zijn daardoor niet zo geschikt. Andere wietsoorten kunnen soms ook snel gaan schimmelen wanneer het aan het einde van de zomer nat en regenachtig wordt.

Wietzaad moet daarom van een kort bloeiende soort zijn, en goed tegen schimmels kunnen. Gelukkig zijn er heel veel zogeheten zadenbedrijven die zulke wietzaadjes verkopen. Je hoeft dus niet helemaal zelf te weten welke zaadjes goed geschikt zijn. In de beschrijving van wietzaden staat te lezen wat de belangrijkste eigenschappen zijn van de uiteindelijke cannabis. Ook lees je hier de nodige informatie over de groei tijdens het kweken, en of wietzaden wel of niet gefeminiseerd zijn.

Autoflower wietsoorten zijn zeer geschikte eerste wietplanten want ze bloeien vanzelf. Een kind kan de was doen! Foto: Derrick Bergman / G0nz0 Media.

Autoflowers

Er bestaan trouwens ook speciale wietzaden die helemaal vanzelf gaan bloeien, en daarom autoflowers genoemd worden. Zulke autoflower wietzaden zijn bij uitstek geschikt om een eerste wietplant mee te kweken. Autoflower wietzaden geven je daarnaast ook nog eens heel veel plezier bij het kweken, want ze beginnen al na een paar weken aan hun bloeifase.

  • Alleen vrouwelijke wietplanten geven wiet, kies daarom voor gefeminiseerde wietzaadjes.
  • Kort bloeiende en schimmelbestendige wietsoorten zijn het beste geschikt voor ons klimaat.
  • Zadenbanken kunnen je adviseren over geschikte wietzaden voor een eerste wietplant.
  • Autoflower wietsoorten gaan vanzelf bloeien, het zijn daardoor ideale ‘eerste wietplanten’ om buiten te kweken.

 

[Openingsfoto: pancakenap420, Shutterstock]