De werking van medicinale cannabis versterken met voeding, kan dat?
Wat hebben zwarte peperkorrels, mango, pijnboompitten en citroen in combinatie met cannabis gemeen? Ze zorgen ze voor een versterkend effect op de uitwerking van (medicinale) wiet!
Antioxidanten houden ons gezond en vertragen het verouderingsproces. In dit artikel bekijken we of cannabis een antioxidant is.
Als er iets is dat we de afgelopen jaren hebben geleerd, dan is het wel dat wiet een essentiële rol kan spelen bij diverse aandoeningen. Sommigen beweren zelfs dat cannabis een preventief middel is; wiet helpt bij het behouden van een goede gezondheid en voorkomt ziektes.
Deze heilzame voordelen van cannabis zijn afgeleid van cannabinoïden, flavonoïden en terpenen; de werkzame bestanddelen in wiet. Deze verbindingen hebben een schat aan positieve effecten op het menselijk lichaam, zoals antioxiderende, ontstekingsremmende en neuroprotectieve eigenschappen.
In dit artikel richten we ons op de antioxiderende eigenschappen van de plant en waarom die een aanzienlijke impact kunnen hebben op je gezondheid.
LEES OOK:
Laten we eerst eens kijken wat een antioxidant is. Het woord antioxidant wordt vaak gebruikt als het gaat om specifieke voedingsmiddelen of gezondheidsproducten. Maar wat betekent het eigenlijk?
Antioxidanten zijn verbindingen die ons beschermen tegen zogeheten oxidatieve stress. De term ‘oxidatieve stress’ beschrijft een situatie waarin ‘reactieve zuurstofsoorten’ (ROS) zich ophopen in het lichaam.
ROS, ook wel bekend als vrije radicalen, zijn hele reactieve, zuurstofhoudende moleculen. Ze spelen een cruciale rol bij veel fysiologische functies. Vooral bij immuniteit. Ze doen dit door een signaal te geven zodra het lichaam geïnfecteerd raakt met iets. Ook helpen ze om zieke cellen af te breken.
Echter, vrije radicalen kunnen ook gezonde cellen beschadigen. Als er teveel van in het lichaam zitten beschadigen ze belangrijke eiwitten, lipiden en zelfs DNA.
Onder normale omstandigheden beheert je lichaam het ROS-gehalte door natuurlijke antioxidanten te produceren. Die houden de boel in balans. Maar wat als het lichaam niet voldoende antioxidanten maakt om vrije radicalen onder controle te houden? Dan treedt oxidatieve stress op.
Oxidatieve stress is een veelvoorkomend probleem. Het is de reden dat zorgdeskundigen aanbevelen om extra antioxidanten te nemen. Dat kan met bepaalde voedingsmiddelen en supplementen. Enkele bekende antioxidanten zijn vitamine C, vitamine E en flavonoïden in fruit, groenten en kruiden.
Als je lichaam altijd oxidatieve stress ervaart, loop je een groter risico op ernstige en chronische ziektes. Enkele aandoeningen die verband houden met oxidatieve stress zijn:
Het risico op oxidatieve stress neemt toe met leeftijd. In feite speelt het een belangrijke rol in het verouderingsproces zelf. Dit kan je vertragen door blootstelling aan factoren die oxidatieve stress veroorzaken te verminderen. Deze factoren zijn onder meer:
Milieutoxines (verontreinigende stoffen, oplosmiddelen, zware metalen, enz.)
Sommige zijn natuurlijk gemakkelijker te vermijden dan andere. Daarom is het cruciaal om je lichaam een handje te helpen door dagelijks voldoende antioxidanten te consumeren.
Net als antioxidanten die het lichaam produceert, kunnen antioxidanten die je inneemt reageren met vrije radicalen. Dit maakt ze stabieler en zal jouw lichaamscellen minder snel beschadigen. Op deze manier helpen de extra antioxidanten om oxidatieve stress onder controle te houden en het risico op ziektes te verminderen.
Dan nu het antwoord op de hamvraag. De meeste planten bevatten een schat aan antioxidanten en cannabis is geen uitzondering. De meeste antioxiderende effecten komen van de cannabinoïden, flavonoïden en terpenen. Laten we deze verbindingen in meer detail bekijken.
Tot op heden zijn er meer dan 100 cannabinoïden geïdentificeerd in wiet. De twee meest onderzochte zijn delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD).
THC is misschien wel het bekendste bestanddeel in cannabis. Dat komt omdat het geestverruimende effecten veroorzaakt. CBD krijgt de afgelopen jaren steeds meer aandacht omdat het veel gezondheidsvoordelen biedt. Van deze voordelen wordt aangenomen dat CBD ontstekingsremmend, neurobeschermend en een krachtige antioxidant is.
Onderzoek uit 2000 en gepubliceerd in Annals of the New York Academy of Sciences toonde aan dat zowel THC als CBD krachtige antioxiderende effecten hebben. CBD bleek echter de gunstigste van de twee. De auteurs van de studie stelden zelfs dat CBD een nog effectievere antioxidant is dan vitamine C of vitamine E.
LEES OOK: Wat zijn cannabinoïden eigenlijk?
Flavonoïden zijn kleur- en geurstoffen die voorkomen in verschillende planten. Denk aan fruit, groenten, kruiden, thee en natuurlijk wiet. Er zijn tot nu toe enkele duizenden flavonoïden geïdentificeerd.
Deze bestanddelen werken direct en indirecte als antioxidanten. Dit betekent dat ze niet alleen ROS stabiliseren, maar ook de productie ervan door het lichaam verminderen.
Cannabis bevat maar liefst 20 verschillende flavonoïden, waaronder cannflavine A en cannflavine B. Die zijn uniek voor deze buitengewone plant. Aangenomen wordt dat deze twee verbindingen ook krachtige ontstekingsremmende effecten hebben.
LEES OOK: Flavonoïden: geneeskrachtige kleurstoffen in wiet
Terpenen zijn een ander soort bestanddeel dat in veel verschillende planten voorkomt. Het zijn eveneens aromatische verbindingen die zorgen voor zowel geur als smaak. Bovendien spelen ze een essentiële rol bij het beschermen van de plant tegen ongedierte. Wiet dankt haar karakteristieke aroma’s en smaken aan terpenen.
Cannabis bevat veel verschillende terpenen. Enkele van de meest voorkomende zijn myrceen, limoneen, pineen en linalool. Terpenen zorgen niet alleen voor de geweldige geur en smaak van cannabis, maar hebben ook verschillende gezondheidsvoordelen. Een daarvan is hun antioxiderende eigenschappen.
Een studie gepubliceerd in Cannabis and Cannabinoid Research in 2018 wees uit dat veel van de verschillende terpenen in wiet antioxiderende effecten hadden. Geen van de geteste terpenen was echter zo krachtig als CBD.
LEES OOK: Ontdek de wonderbaarlijke effecten van terpenen in cannabis
Om de antioxiderende effecten van wiet te maximaliseren kan je verschillende stappen nemen. De eerste is kiezen voor een CBD-rijke wietsoort. Veel wietsoorten zijn ontwikkeld voor een hoog THC-gehalte. Daar komt gelukkig verandering in. Steeds meer wietsoorten hebben (ook) een hoog CBD-gehalte.
Naast het kiezen van een soort met veel CBD, moet je ook letten op de consumptiemethode. Van roken is bekend dat het oxidatieve stress veroorzaakt, vooral als je wiet mengt met tabak. Een ander probleem met roken is dat veel van de heilzame bestanddelen verloren gaan.
Gelukkig zijn er veel alternatieven. Je kan het verdampen of innemen in een olie of via een voedingsmiddel. Hierdoor blijven de heilzame cannabinoïden en terpenen zoveel mogelijk behouden.
Denk ook na over wel deel van de plant je gebruikt. De hoogste concentraties cannabinoïden en terpenen vind je in de toppen van vrouwelijke wietplanten. Flavonoïden zitten overal in de plant. Dus in de bladeren en stengels van zowel mannelijke als vrouwelijke wietsoorten. Deze plantdelen kan je ook verwerken in smoothies, sappen of salades. Bovendien maken bladeren en stengels je misschien niet high.
Dus, als je op zoek bent naar een manier om meer antioxidanten op te nemen, kan wiet een uitstekend middel zijn om te beginnen.
MEER LEZEN: