Kweek je mediwiet ook een keer op kokos!
Kokos is een geweldig medium om wietplanten in te kweken. Het lijkt op aarde maar als je het op de juiste manier gebruikt, geeft het hydro resultaten!
Is binnen medicinale wiet kweken beter dan buiten? Daarover gaat dit artikel van de (tegenwoordig online) growshop Plantarium. De meeste wiet uit de coffeeshop wordt immers binnen gekweekt, en is sterker dan wiet die je in Nederland buiten kunt kweken. Buiten kun je echter wel enorme wietplanten kweken, en gaat de zon letterlijk voor niets op. Maar wat is nou beter?
Bezoekers in ons voormalig cannabis-expertisecentrum vroegen zich dikwijls af wat nu precies het verschil is tussen het kweken van wiet onder de Nederlandse zon, en het kweken in de binnentuin onder kunstlicht. Laten we eens wat eerlijk licht schijnen op deze vraag. Want is binnen kweken nu beter of niet?
Sowieso is buiten kweken een veel natuurlijker proces. Je gebruikt immers moedertje natuur om je plant te verwennen. Niets is zo krachtig (en goedkoop) als het licht van de zon! Bovendien kan de buitenplant in een veel grotere pot staan dan een binnenplant. In een gemiddelde kweektent voor eigen gebruik heb je immers niet de ruimte voor 50-literpotten.
Buiten is het anders. Die grote pot of de volle grond maakt dat je een mega-wietplant in de tuin kan kweken. Niets is zo vervullend om aan het einde van het seizoen een paar ons van een buitenplant af te halen. Mediwiet voor de hele winter.
Daarbij zien we dat een gemiddelde buitenplant beter gebalanceerd is qua cannabinoïdenprofiel. De omstandigheden zijn namelijk niet altijd ideaal, wat ervoor zorgt dat THC-percentages niet maximaliseren en daardoor torenhoog uitkomen. En dat geeft voor velen een fijner, gedoseerd effect.
Te beginnen met de belangrijkste. Ons Nederlandse klimaat is eigenlijk helemaal niet ideaal voor de buitenkweek. We worden altijd verrast met vervelende regenbuien en temperatuurschommelingen, net als de bloeifase haar einde nadert. Dat zorgt vaak voor schimmelproblemen en verminderde terpenenprofielen. Het maakt ook dat je goed moet overwegen welke wietsoort je buiten zet, afhankelijk van je mogelijkheden en je ervaring. De keuze is niet altijd heel ruim.
Voor een kleinschalige binnenkweker is het anders. Met een fatsoenlijke setup is de keuze aan genetica ongekend. Je kunt wiet met specifieke smaakprofielen kweken of exotische hoog-THC Californische genetica met een lange bloeitijd. Het maakt ook dat de kwaliteit van je oogst beter is dan die van buitenwiet. Er ontwikkelen meer trichomen, je krijgt compactere toppen en de wiet is potenter in vergelijking met buitenwiet.
Logisch ook. Je wordt niet verrast door regenbuien, ongewilde gasten uit de insectenwereld en nachtelijk bezoek van slijmerige vrienden. Je hebt daarnaast meer controle over de omstandigheden qua temperatuur en luchtvochtigheid. Bij het kweken in een kweektent heb je daarom minder kans op schimmel, mits je je afzuiging en selectief ontbladeren onder controle hebt natuurlijk.
Binnen kweken verhoogt je zekerheid van een oogst. Oftewel, als je niet meer afhankelijk wil zijn van de coffeeshop, kan het een overweging zijn om in de wintermaanden een klein kweektentje binnen te plaatsen. Hierdoor heb je in de zomer ook nog voldoende voorraad in je curing jar. En meer variatie, ook belangrijk. Het consequent consumeren van dezelfde soort leidt immers tot tolerantie voor die soort. Je hebt dan steeds meer nodig. Een ander wietsoortje tussendoor ‘reset’ je brein weer enigszins, waardoor je maximaal blijft genieten.
Tegelijkertijd dien je in een kleine kweektent juist goed te letten op hygiëne en preventief te werken. Dat betekent altijd vanuit hoogwaardige zaden kweken in plaats van stekken, niet na een boswandeling je tent openritsen en vooral alles goed schoonhouden. Even je kleding uitschudden, handen wassen voordat je aan de plant zit, elke cyclus je tent grondig reinigen etc.
En het water komt ook niet uit de lucht vallen. Dat betekent dat je elke dag zelf water (met voeding) dient te geven. Overigens is dat geen straf, want er is niets zo fijn om je tent open te ritsen en begroet te worden door glinsterende en geurende toppen.
Naast alle bovenstaande punten, geeft binnen kweken minder overlast voor de buurt. Niet iedereen zit te wachten op een wietlucht in de achtertuin en dat dienen we ook te respecteren. Misschien dat jij en ik het heerlijk vinden om na een dag gedane arbeid de geuren van wiet op te snuiven. Maar voor je buren kan dat anders zijn. Een binnentent met koolstoffilter lost dat op.
Het grote nadeel van binnen kweken is de prijs. Je dient meer geld uit te geven in vergelijking tot een paar buitenplanten in pot. Het vereist ook iets meer onderzoekswerk, want waar plaats je de kweektent? Hoe groot moet die zijn? Wil ik een LED-lamp of een HPS? En welke dan? Welke zaadjes? Welk substraat? Welke voeding? Gelukkig helpen we je graag met al deze vragen, zodat je met een kweekset start die bij je behoeftes (en portemonnee) past. Mag je gebruik van maken.
Binnen kweken is niet per se superieur. Het ligt er helemaal aan wat je zelf nodig hebt en wat je zoekt. ‘Sungrown’ buitenwiet is voor velen qua effect precies wat ze zoeken, en bovendien een toegankelijke en voordelige optie. Binnen kweken levert vaak een hogere zekerheid van oogst van hogere kwaliteit, vaak van een wietsoort die buiten niet gekweekt kan worden. Daarnaast kun je praktisch het hele jaar door kweken en jezelf voorzien in je eigen cannabisbehoefte. Je dient jezelf wel even te verdiepen in wat je wil en nodig hebt. Laat je ook vooral informeren!