Omega-3 vetzuren verlagen tolerantie voor cannabis
Last van een hoge tolerantie voor cannabis en THC? Steeds meer wiet nodig voor hetzelfde effect? Met gezonde Omega-3 vetzuren breng je je tolerantie weer omlaag.
Alle wietsoorten vallen in principe onder dezelfde familie, maar variëren in hun kweekeigenschappen, uiterlijk, aroma (geur en smaak) en medicinale effecten. En hoewel we soms weleens spreken van gemixte soorten – hybrides – zijn de eigenschappen van cannabis in twee hoofdcategorieën te verdelen: sativa en indica.
Indica-planten komen van origine uit India, Pakistan en Afghanistan en sativa’s komen oorspronkelijk uit Azië, delen van Amerika en Afrika. De tweedeling in eigenschappen van deze categorieën komt doordat ze mettertijd aan de verschillende klimaten zijn aangepast.
De bergachtige gebieden boven de evenaar, waar indica-wietplanten vandaan komen, hebben ervoor gezorgd dat ze robuust zijn geworden en goed tegen stress kunnen. De groeicyclus en kweekeigenschappen van deze soorten zijn ook duidelijk aangepast aan het klimaat en de omgeving waar de planten vandaan komen.
De robuustheid van indica-planten begint bij de algehele bouw. Indica-wietplanten zijn klein en worden vaak niet veel groter dan 1,5m. Qua vorm hebben ze wat weg van een kerstboom, breed aan de onderkant en smaller aan de bovenkant. De bladeren van indica-wietplanten zijn donkergroen en hebben meestal drie tot vijf korte en brede bladvingers.
In de groeifase van indica-planten bereiken ze al 50 tot 80 procent van hun uiteindelijke lengte. Op een kleine groeispurt aan het begin van de bloeifase na, groeit een indica-plant dus niet of nauwelijks tijdens de bloei. Alle energie gaat in deze periode naar het ontwikkelen van zware en geurige bloemtoppen. In tegenstelling tot sativa-wietplanten die hun meeste lengte tijdens de bloeifase vergaren.
Indica-planten hebben een relatief korte bloeiperiode. Na zes tot negen weken bloeien kun je vaak de ‘vruchten al plukken’ van deze bossige planten. Het is dus aan te raden indica-wietsoorten langer te laten voorgroeien voor een flinke oogst. Bij juist gekweekte indica-planten zullen de compacte bloemtoppen dicht op elkaar zitten door kortere internodes.
De bouw en stressbestendigheid van deze planten maakt ze zeer makkelijk te kweken. Beginnende kwekers doen er dan ook goed aan met indica-wietsoorten te beginnen. Je kunt wat makkelijker fouten maken, de groei kan niet zo makkelijk uit de hand lopen (vooral bij lage kweekruimtes ideaal) en hebben doorgaans een goede opbrengst.
Indica strains zijn vaak potente wietsoorten en hebben gewoonlijk een redelijk hoog THC-gehalte. Wilde indica-planten, zoals je tegenwoordig in de bergen van Marokko vindt, bevatten ook nog eens een aanzienlijke hoeveelheid cannabidiol (CBD).
Hasj van deze planten wordt dan ook graag gebruikt voor het maken van wietolie. Daarbij levert hasj een hoger rendement dan gedroogde bloemtoppen, omdat de werkzame cannabinoïden in de grondstof op zich al meer geconcentreerd zijn.
Wietolie of andere cannabisproducten van indica wietsoorten leveren vaak een lichamelijke uitwerking. Dit is vaak te merken aan een sterk pijnstillend effect.
Daarnaast hebben indica-strains een kalmerende werking waarmee je goed kunt ontspannen. Het kan zelfs zo relaxend zijn dat je in een couch-lock komt, een welbekend fenomeen waarbij je geen zin meer hebt om je te veroeren – maar nog wel kán uiteraard.
De reden achter deze kalmerende effecten zijn terpenen, aromatische stoffen in wiet die naast cannabinoïden een soort een bepaald effect geven. Het terpenenprofiel in een wietsoort is dus bepalend voor het medicinale effect van een strain.
Myrceen is een van de meest voorkomende terpenen in cannabis, en deze bepaalt voor het grootste gedeelte of een kruising meer naar indica-genetica of sativa neigt. Indica-wietsoorten bevatten meestal meer dan een half procent myrceen, sativa-soorten zitten daar vaak onder. Myrceen komt ook in andere planten voor, zoals in mango’s. Het eten van een mango voordat je cannabis gebruikt kan dus ook voor een heftiger indica-achtig effect zorgen.