De kogel is door de kerk. Na lang gesteggel start Ierland een vijfjarige proefperiode, waarin bepaalde patiënten toegang krijgen tot medicinale wiet, en het in veel gevallen nog vergoed krijgen ook.
Vorige week werd een nieuwe wet ondertekend door de minister van Volksgezondheid, Simon Harris. Hierdoor kan een proefperiode starten die bepaalde patiënten de komende vijf jaar toegang geeft tot medicinale cannabis.
Niet over één nacht ijs
Wereldwijd is het regulieren van medicinale cannabis een proces van hollen en stilstaan. Zo ook in Ierland. Patiënten, artsen, politici en lobbyisten zijn al jaren aan het knokken voor erkenning van medicinale cannabis in het land.
Deze wet betekent eindelijk een flinke stap vooruit, maar er waren ook tegenslagen. Zo liep het ondertekenen van de wet twee jaar vertraging op, omdat er veel onenigheid was tussen de regering en oppositiepartijen. Dat ging vooral over de bevoorrading van Ierland met mediwiet.
LEES OOK: Medicinale cannabis in Ierland • de stand van zaken
Nu de wet eindelijk is ondertekend, kunnen potentiële leveranciers een aanvraag indienen om hun medicinale cannabisproducten te laten beoordelen op geschiktheid. Echter, zal het wel even duren voordat de eerste gegadigde zich meldt. Er zijn namelijk nog geen Ierse producenten en leveranciers die aan de vraag kunnen voldoen. Tot die tijd zal Ierland wiet van het Europese vaste land importeren.
Niet te vroeg juichen
Helaas komen niet alle patiënten in aanmerking voor medicinale wiet in Ierland. [Foto: shutterstock/Brian Goodman]
Helaas kent het programma ook tekortkomingen. Ten eerste komen niet alle patiënten in Ierland in aanmerking voor mediwiet. Uitsluitend patiënten bij wie conventionele behandelingen falen, mogen het gebruiken. En alleen als de behandelend arts voorstander is.
“Uiteindelijk zal de medisch adviseur beslissen om, in overleg met hun patiënt, een bepaalde behandeling voor te schrijven, inclusief een op cannabis gebaseerde behandeling”, benadrukt minister Harris. Ook bestempelt hij de wet als een ‘laatste toevluchtsoord’. Dus voor patiënten bij wie andere medicijnen niet werken.
Een ander punt is dat artsen alleen medicinale cannabis mogen voorschrijven bij een zeer beperkt aantal ziektes, te weten:
Dat is jammer, want mediwiet is heilzaam bij veel meer aandoeningen. Maar wie weet is dit nog maar het begin van een een veel beter beleid. Een beleid waarin iedereen die baat heeft bij wiet, het kan krijgen en proberen. Of nog beter: zelf kweken.
Bovendien doet goed voorbeeld goed volgen. Wie is volgens jou het volgende Europese land die medicinale wiet (deels) legaliseert?