De idealistische ondernemer Hans Kamperman is al sinds eind 2016 verwikkeld in een langslepende zaak om vijf wietplanten. Het probleem? Het OM en de politie liegen, zo menen Hans en zijn advocaat. In Hoger Beroep werd Hans nu – onterecht – schuldig bevonden en veroordeeld zonder straf, wat voor hem alsnog een straf is.
Wiet-idealist Hans ‘de Sjaak’
In oktober 2016 kreeg de idealistische ondernemer Hans Kamperman ongewenst bezoek: de politie. De man had namelijk vijf enorme wietplanten in de tuin staan, waarvan hij dácht dat ze gedoogd werden. De planten kweekte hij als onderdeel van een netwerk dat per persoon vijf planten kweekte om vervolgens medicinale wietolie van te laten maken door een natuurgenezer. Een idealistisch doel dus.
Hans zet zich sinds zijn eigen ‘avontuur’ vol overtuiging in voor de legalisering van (medicinale) cannabis.
Echter kwam het niet zo ver en werden de vijf planten nat en al geoogst door de politie en ingeboekt als bewijs. Dit bewijsmateriaal hebben zij niet gefotografeerd en is vernietigd voor de rechtszaak aandeed, wat de mogelijkheid gaf om te liegen over het bewijs, zegt Hans nu.
Justitie wilde hem straffen op basis van 400 planten – 120 taakstraf en twee weken voorwaardelijke celstraf. Bizar, vooral als je beseft dat de man zich niet meer kan verdedigen op basis van het vernietigde bewijs.
Deze veroordeling is een enorme klap voor Hans, die hierdoor zijn onderneming ineen ziet zakken. Hij investeerde namelijk miljoenen in een project in Canada, maar dat land komt hij nu niet in door zijn strafblad. Ook een project in Groenlo kan de man op z’n buik schrijven. Een verlies van bij elkaar meer dan vijf miljoen euro, zegt Hans.
Hoger Beroep
Kamperman en zijn advocaat, Mr. Veldman, hoopten daarom in hoger beroep een – terechte – vrijspraak los te krijgen met een uitgebreid pleidooi over de onrechtmatigheid van de aanhouding én de frauduleuze omgang met het bewijsmateriaal.
‘Na vijftien maanden geketend te zijn, waarbij ik machteloos moest toekijken hoe alles wat ik in mijn leven heb opgebouwd naar de knoppen ging, werd eindelijk het ingediende Hoger Beroep behandeld’, schrijft Kamperman in het pleidooi dat hij verschillende media toestuurde; en wat hier in z’n volledigheid is terug te lezen.
Dit leidde helaas niet tot het gewenste resultaat en Hans kreeg tussen kerst en oud en nieuw het vonnis ‘schuldig zonder straf’ opgelegd. Hans en zijn advocaat zijn verbijsterd en de raadsman zegt in 35 jaar nog nooit zoveel onrecht te zijn tegengekomen, met zulke desastreuze gevolgen voor de cliënt.
In 35 jaar zag advocaat Mr. Veldman nog nooit zoveel onrecht. [Afbeelding: shutterstock/Lightspring]
Leugens van OM en politie
Want het OM en de betrokken agenten liegen, zeggen Hans en zijn advocaat. Zo staat nérgens in het proces verbaal vermeld dat er een vermoeden bestond van het bezit van meer dan vijf planten. Wettelijk gezien zijn vijf wietplanten gedoogd, mits je er afstand van doet; zoals Hans deed. Dit leidt tot de conclusie dat Hans onterecht is aangehouden. Maar omdat de politie het bewijsmateriaal vernietigde kan Hans zijn beweringen niet meer hard maken.
Bovendien klopt ook de aard van de ‘ontdekking’ niet. Gezegd werd namelijk dat er een sterke wietgeur werd geroken, waardoor het vermoeden van een ‘wietkwekerij’ werd gewekt. Maar de man woont aan een doodlopende straat waar niemand komt. Daarentegen blijkt – maar kan niet worden bewezen – dat de politie getipt werd door twee dames die Hans en zijn gezin lange tijd terroriseerden en zijn vrouw voor 85.000 euro oplichtten.
Toen Hans hiertegen aangifte deed kreeg hij bericht dat het OM wegens tijdsgebrek hier geen aandacht aan kon besteden. In een emotionele opwelling en getergd door onmacht schrijft Hans het OM dat hij het heft in eigen handen zal nemen als ze geen actie ondernemen. Een bericht dat werd beantwoord met een arrestatieteam dat Hans tot een posttraumatische stressstoornis aan toe traumatiseerde. Dáár hebben ze dan wel de tijd voor.
De vrouwen werden vervolgens wel bezocht door de politie, maar met de vraag om alsjeblieft aangifte tegen Háns te doen voor bedreiging. Een laatste poging om de vrouwen te vervolgen liep op niets uit, omdat het OM ‘de bewijsstukken was kwijtgeraakt’.
Ondanks dat Hans ‘geen straf’ opgelegd heeft gekregen, wordt hij gestraft. [Foto: shutterstock/txking]
Verstrekkende gevolgen
Hans, die in een kleine gemeenschap woont, kan zich nergens meer vertonen nadat justitie informatie over de zaak lekte aan een plaatselijke krant. In de Gelderlander vertelt Justitie namelijk trots over de ontdekking van een ‘wietplantage’ (vijf planten!) in een rustige villawijk, een oase van rust waar alleen artsen en geslaagde ondernemers wonen. ‘In een klein stadje als Groenlo ben je dan talk of the town en maatschappelijk afgeschreven’, zegt Hans.
Zijn onderneming in Canada, waar hij miljoenen instopte, ziet hij voor z’n neus in duigen vallen omdat Hans het land niet meer inkomt. Een project in Groenlo, waar hij een innovatiesubsidie van de gemeente van zou krijgen, is ook niet meer levensvatbaar door terugtrekkende huurders, de teruggetrokken subsidie én het feit dat Hans door zijn versgeperste strafblad geen horecavergunning meer krijgt. ‘Dat maakt het OM en het Hof helemaal niets uit, ik moet en zal kapot! Hoezo schuldig zonder straf?’
De slachtofferrol past Hans echter niet, en voor aandacht doet hij dit zeker niet. Zijn doel nu? Wiet en hennep uit de opiumwet halen. Eerder schreef Hans ook al een open brief aan de overheid naar aanleiding van de gemanipuleerde onderzoeken naar overlast door cannabis, uitgevoerd door het WODC. Kamperman hoopt daarom dat zijn schrijnende casus meegenomen wordt in debatten van de kamer, en dat ze op z’n minst bijdragen aan een verandering in het softdrugsbeleid in Nederland.
[Openingsfoto: shutterstock/David Carillet]