(advertenties)
(advertentie)

Als je medicinale cannabis gaat kweken is het belangrijk om te weten hoeveel wiet je dan kunt verwachten. De opbrengst is immers een broodnodig medicijn waar je op rekent. Op basis van je set-up kun je gelukkig een aardige inschatting maken van het gewicht van je opbrengst.

Licht is gewicht, is een veelgehoorde one liner onder wietkwekers en niet zonder reden. Aan de hand van de kweeklamp, kun je namelijk veel zeggen over de te verwachten opbrengst. Het is echter wel zo dat een ervaren kweker waarschijnlijk meer wiet zal oogsten dan iemand die voor het eerst wiet kweekt. Daarnaast heeft ook de wietsoort die je kweekt veel invloed op het eindgewicht.

Toch kun je best een goede inschatting maken op basis van de gebruikte kweeklamp, want dat is de motor van je kweek. Let op: de opbrengsten in dit artikel zijn inschattingen van de opbrengst van iemand die voor de eerste keer wiet kweekt. Naarmate je meer ervaring krijgt, zul je dus ook meer wiet kunnen oogsten.

LED kweeklampen

LED kweeklampen zijn tegenwoordig dé standaard voor thuiskwekers. Dit heeft te maken met de spectaculaire efficiëntie en daarmee de opbrengst! LED kweeklampen produceren doorgaans minder warmte dan HPS kweeklampen, en dit is met name zomers een groot voordeel. Ook het aansluiten van LED kweeklampen is gemakkelijk, en slechts een kwestie van de stekker in het stopcontact steken.

De 170 Watt G-Bars is bij Dokter Groen altijd goed voor minimaal 1 gram per Watt.

Het is echter wat stuk lastiger om in het geval van LED kweeklampen een opbrengst in te schatten op basis van het wattage. Dit komt omdat LED’s de laatste jaren steeds beter zijn geworden, en er dus nog aardig wat oudere LED’s op de markt zijn. De kwaliteit telt bij LED ook zwaarder mee.

Dat gezegd hebbende zijn de meest gebruikte LED’s tegenwoordig zogenaamde full spectrum ‘boards’ of ‘balken’. Met deze LED kweeklampen is een gram wiet per Watt gemakkelijk en ook voor de beginner haalbaar. Ga je voor LED dan zul je waarschijnlijk ook voor een full spectrum board of balken kiezen. Je kunt dan rekenen op ongeveer 0,8 gram per Watt maar 1 gram of meer per Watt is ook zeker haalbaar.

HPS kweeklampen

HPS kweeklampen zijn voordelig in vergelijking met LED kweeklampen maar presteren nog steeds goed. Een HPS lamp straalt zijn licht diep door in het gewas, en er is nooit onduidelijkheid over de hoogte van de lamp. Die hang je namelijk – ongeacht het merk – op 10 procent van het wattage in centimeters, boven je planten. HPS kweeklampen aansluiten is echter iets lastiger maar zeker geen raketwetenschap. Lees hier hoe je een HPS kweeklamp veilig aansluit.

Bloeiende wietplanten in het gele licht van HPS kweeklampen. Foto: Eric Limon, Shutterstock

De stralingswarmte van een HPS kweeklamp zorgt ervoor dat wietplanten lekker snel groeien, maar kan in de zomer ook voor een oververhitte kweektent zorgen, het valt daarom aan te raden om een dimbare HPS met een digitale ballast te kopen. HPS kweeklampen komen in wattages variërend van 150 tot 1000 Watt. Wanneer je daarmee wiet gaat kweken dan kun je de volgende opbrengst verwachten.

  • 150 Watt HPS = +/- 80 gram opbrengst
  • 250 Watt HPS = +/- 150 gram opbrengst
  • 400 Watt HPS = +/- 250 gram opbrengst
  • 600 Watt HPS = +/- 400 gram opbrengst
  • 1000 Watt HPS = +/- 600 gram opbrengst

Fluorescente kweeklampen

Onder fluorescente kweeklampen verstaan we TL balken. Je kunt de ouderwetse dikkere TL balken gebruiken om wiet mee te kweken, maar nog beter zijn de wat nieuwere dunne T5 balken. Spaarlampen zijn overigens ook gewoon T5 balken, alleen zijn die opgerold tot een handig peertje die je zo in een fitting kan draaien.

TL-licht heeft weinig dieptestraling maar kan je toch een mooie oogst opleveren.

Omdat fluorescente lampen niet veel dieptestraling hebben, is het belangrijk om deze lampen zo dicht mogelijk op het gewas hangen. Zo dichtbij mogelijk eigenlijk, zonder de bladeren van je wietplanten te verbranden, en dat komt neer op een centimeter of tien. Gebruik voor de groeifase van je wietplanten een TL in de koele, wittige variant (de zogenaamde daglicht lampen) en in de bloeifase een warm rode TL of spaarlamp.

Kweek je met fluorescente kweeklampen dan kun je het meeste oogst behalen door een scrog of sea of green te kweken. Op deze manier staan alle toppen namelijk lekker dicht bij de lamp en oogst je het meeste. Het zal je misschien verbazen maar ook met spaarlampen en TL lampen is een opbrengst van 1 gram per Watt mogelijk. De meeste mensen die voor het eerst wiet kweken halen dit echter maar heel zelden en kunnen reken op een opbrengst van minder dan een halve gram per Watt aan kweeklicht. Veel gebruikte fluorescente kweeklampen zijn de zogenaamde (T-) Neons, 72, 110 en 220 Watt versies komen het vaakst voor.

  • 2x 36 Watt T-Neon = +/- 30 gram opbrengst
  • 2x 55 Watt T-Neon = +/- 45 gram opbrengst
  • 4x 55 Watt T-Neon = +/- 90 gram opbrengst
[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]