Bloedarmoede treft ongeveer een derde van de wereldbevolking, en is de meest voorkomende bloedziekte waarbij ijzertekort de belangrijkste oorzaak is. Hoewel medicinale cannabis bloedarmoede niet kan genezen, kan het de symptomen zoals duizeligheid, pijn, misselijkheid en concentratieproblemen wel verminderen.
Bloed bestaat uit vier hoofdcomponenten: plasma, rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Rode bloedcellen bevatten hemoglobine, een ijzerhoudend eiwit dat verantwoordelijk is voor de overdracht van zuurstof door het lichaam. Bij bloedarmoede zitten er onvoldoende rode bloedcellen in het bloed. Hierdoor is het bloed niet in staat om voldoende zuurstof af te geven.
Bloedarmoede komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, terwijl zwangere vrouwen, kinderen en ouderen erg kwetsbaar zijn. Kinderen en ouderen zijn bijzonder vatbaar voor bloedarmoede door ijzertekort.
Dankzij de verschillende soorten bloedarmoede zijn er ook verschillende behandelingen. Maar die zijn niet allemaal even effectief op de lange termijn. In medicinale cannabis hebben wetenschappers echter mogelijk een nieuwe behandeling ontdekt.
Oorzaken en symptomen van bloedarmoede
Er zijn meer dan 400 soorten bloedarmoede, maar in de helft van alle gevallen is een tekort aan ijzer de oorzaak. Verder kan het ook ontstaan na hevig bloedverlies (bijvoorbeeld na een ongeluk of operatie) en als er problemen zijn met de aanmaak van bloed. Dat kan in sommige gevallen weer te maken hebben met een chronische of auto-immuunziekte. Denk aan reumatische aandoeningen, lupus, een langzaam werkende schildklier, chronische nierziekte en HIV/Aids. Soms is bloedarmoede een secundair symptoom bij kankerpatiënten.
Bij bloedarmoede is er en tekort aan rode bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het transport van zuurstof door het lichaam. [Shutterstock/Kateryna Kon]
De meeste soorten bloedarmoede hebben de volgende symptomen gemeen:
- Bleke huid
- Ongewone vermoeidheid
- Moeite met concentreren
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Korte adem
- Hartkloppingen
- Sneller last van ontstekingen
- Verzwakt immuunsysteem
Medicinale cannabis bij bloedarmoede
De behandeling van bloedarmoede hangt af van het specifieke type en de oorzaak. Bloedarmoede door ijzertekort is eenvoudig te behandelen met ijzersupplementen en een hoge inname van ijzerrijk voedsel zoals rood vlees, broccoli, spinazie en peulvruchten. Als het gaat om andere, meer ernstige vormen van bloedarmoede kan de behandeling bestaan uit bloedtransfusies, foliumzuursuppletie, miltverwijdering en beenmergtransplantatie.
Hoewel de relatie tussen cannabis en hart- en bloedvaten de afgelopen decennia uitgebreid is onderzocht, bevindt onderzoek naar de werkzame stoffen in wiet (cannabinoïden) en bloed zich in een vroeg stadium. Toch kunnen we er al het een en ander over zeggen.
Na tientallen onderzoeken is het endocannabinoïden-systeem als een wetenschappelijk feit vastgesteld. Dit systeem in ons lichaam is van groot belang voor onze gezondheid. Het werkt met signaalstofjes die enorm veel lijken op de werkzame bestanddelen in wiet. Vandaar dat wiet zo’n grote, positieve invloed heeft op onze gezondheid.
Allerlei afgeronde en lopende onderzoeken concluderen dat:
De effecten van cannabinoïden op sommige soorten bloedarmoede, zoals sikkelcelanemie, zijn onderzocht op muizen. Onderzoekers onderzochten de effecten van cannabinoïden op pijngerelateerd gedrag bij muizen met menselijke sikkelhemoglobine. Ze ontdekten dat cannabinoïden de pijn verzacht die gepaard gaat met deze vorm van bloedarmoede.
Een vragenlijststudie in Londen onderzocht het gebruik van cannabinoïden bij menselijke patiënten met sikkelcelanemie. Patiënten vulden een vragenlijst in en de resultaten toonden aan dat 36 procent het afgelopen jaar cannabis gebruike om de symptomen van sikkelcelanemie te verlichten.
De komende jaren kunnen we meer onderzoeksresultaten verwachten. Dat komt omdat de interesse in de relatie tussen medicinale wiet en bloed toeneemt. Bovendien verandert wereldwijd de juridische status van wiet ten goede.
Ondertussen kunnen we op basis van andere onderzoeken zeggen dat cannabis de symptomen van bloedarmoede verlicht:
Cannabis is in veel gevallen een veiligere pijnstiller dan farmaceutische middelen [Shutterstock/Anupong pratom]
Gebruik en dosering
Bij het gebruik van medicinale cannabis is het niet nodig om een joint te roken. Er zijn allerlei (gezondere) alternatieven zoals het verdampen van wiet, of het eten en drinken van cannabis edibles, en wietolie druppelen.
Ook schuilt het succes van medicinale cannabis in een goede dosering. De beste resultaten worden in veel gevallen behaald bij kleine hoeveelheden. De truc is om het grootst mogelijke resultaat te behalen met een zo klein mogelijke dosis. Het doel is namelijk om het endocannabinoïden-systeem te ondersteunen met de werkzame stoffen in wiet. Niet om high of stoned te worden; effecten die bij een hogere dosering kunnen optreden.
Wil je meer weten, lees dan hier ons artikel over doseren.