Basiskennis over mediwiet: wat zijn cannabinoïden?
Als je je een klein beetje in medicinale wiet verdiept kom je al snel het woord ‘cannabinoïde’ tegen. Maar wat zijn cannabinoïden, en wat doen deze stofjes in cannabis?
Als je mediwiet gebruikt is de kans groot dat je na verloop van tijd her en der wat voorraadjes hebt liggen. Of misschien kweekt je zelf mediwiet en beschikt je daardoor over een grote voorraad. In beide gevallen komt vroeg of laat de vraag: “Is dit restje nog bruikbaar?”. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe lang je medicinale wiet kan bewaren.
Laten we beginnen met goed nieuws. Onder ideale omstandigheden kan wiet verrassend lang relatief vers blijven. Dat wil zeggen: niet te droog, goed van smaak en met vrijwel alle cannabinoïden intact. Om dit voor elkaar te krijgen is het zaak dat de wiet goed is geoogst en gedroogd, en dat je het correct bewaart.
Meer lezen: Oogsten, drogen en curen van mediwiet
Als al deze zaken in orde zijn, kan je cannabis zes tot twaalf maanden goed blijven. In de meest ideale omstandigheden kan dit oplopen tot twee jaar.
Helaas zijn de omstandigheden voor niet optimaal. Cannabis wordt lang niet altijd in een vochtregulerende container bewaard. Het zal te vaak worden blootgesteld aan licht en ook de bewaartemperatuur is niet altijd perfect.
Zijn de omstandigheden niet optimaal, ga er dan vanuit dat je medicinale wiet niet langer dan een jaar goed blijft. Het advies is daarom over het algemeen om je voorraad binnen zes maanden te consumeren.
Ten eerste vallen de werkzame stoffen in cannabis, cannabinoïden en terpenen, uit elkaar. Omdat de terpenen uit elkaar vallen verliest mediwiet langzaam maar zeker haar smaak en een deel van haar heilzame effecten. Je kan oude cannabis dus herkennen aan het ontbreken van die kenmerkende sterke wietgeur. Ook is het niet meer zo smaakvol als vers gedroogde wiet. Het kan zelfs smerig zijn om oude wiet te consumeren; een duidelijk signaal dat de houdbaarheidsdatum is overschreden.
Hetzelfde gebeurt met cannabinoïden. Dit zijn de belangrijkste werkzame stoffen in cannabis en als die afbreken nemen de heilzame effecten van mediwiet af.
Met dank aan onderzoekers die werken voor het Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs- en Criminaliteitbestrijding (UNODC) kan dit proces heel nauwkeurig uiteen worden gezet, op basis van de afname van de cannabinoïde THC.
Hierbij is het goed om je te realiseren dat de meeste wietsoorten tussen de 15 en 20 procent THC bevatten.
LEES OOK:
Eigenlijk is de leeftijd van wiet niet het allesomvattende element om te beoordelen of jouw medicijn nog goed is. Er zijn een paar zaken waar je beter naar kan kijken bij het inschatten of oude cannabis geschikt is voor consumptie.
Als het lijkt alsof de wiettop in zandkorrels uit elkaar valt, dan is het overduidelijk te oud.
Wiet dat in optimale omstandigheden is bewaard, zal nog heel lang die typische sterke wietgeur hebben. De geur neemt langzaam maar zeker af. Maar als die helemaal ontbreekt kan je stellen dat de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Als mediwiet te vochtig wordt bewaard, kunnen schimmels ontstaan. Die herken je aan verkleurde vlekken, stukken top die lijken weggevreten of witte pluisjes die ook op bedorven voedingsmiddelen kunnen ontstaan. Een ander signaal is als de wiet sponzig aanvoelt en geen geluid maakt als je er stukjes vanaf breekt.
Is je mediwiet beschimmeld of vermoed je dat het beschimmeld is? Gebruik het dan absoluut niet!
Je wordt niet ziek van oude wiet. Uitzondering hierop is beschimmelde wiet; die moet je te allen tijde weggooien.
Maar goed, als je wiet op een donkere, koele en droge plaats en in een geschikte opslagcontainer bewaart die vocht afvoert ben je al een heel eind. Veel mensen gebruiken weckpotten, wat een prima opslagmethode is. Maar vergeet dan niet om die potten regelmatig even open te zetten zodat vocht eruit kan en frisse lucht erin.